η ζωή στην αθήνα μετά τις γιορτές

εθελοντική δράση στο ΝηΣί /
μουσική στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων //
εκδήλωση κατά της καταδίκης σε θάνατο του παλαιστίνιου ποιητή
ΑΣΡΑΦ ΦΑΓΙΑΝΤ στο βιβλιοπωλείο Επι Λέξει
NEA από το BIOS///
1916-2016. 100 ΧΡΟΝΙΑ DADA -2ος Βελλουδιανός Κύκλος στο Beton7
φαΦΑΝΤΑΣΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΥΣΕΙΣ σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη ////
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ στο Cinemarian
ιανοσ;
  10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ    
Δράση εθελοντών της ομάδας του Ανθρώπου στο ΝηΣί στην Αθήνα.
Τίτλος: «Δώσε περισσότερα από όσα λαμβάνεις, για να λάβεις περισσότερα από όσα έδωσες».
Η εθελοντική ομάδα του Ανθρώπου στο ΝηΣί καλεί όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν σε μια δράση που θα εμπνεύσει τους συνανθρώπους μας. Μια δράση που θα αποδείξει πως:Αλλάζοντας έναν, που θα αλλάξει μία, που θα αλλάξει έναν…, αλλάζεις τον κόσμο. Μην ξεχάσεις να ξεκινήσεις από το “ΕΓΩ”.Την Κυριακή 10/01 στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στην πλατεία Καπνικαρέας στην Ερμού, οι εθελοντές και όλοι οι συμμετέχοντες θα μοιράσουν θετικά σχόλια στους περαστικούς, εξυψώνοντας με ειλικρίνεια τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν εντύπωση σε αυτούς. Ταυτόχρονα θα προσφέρουν κάρτες με αποφθέγματα του Ανθρώπου στο ΝηΣί για θετική παρακίνηση.Ο στόχος, μέσα από αυτή τη δράση είναι, σε μια μίζερη εποχή γεμάτη αρνητικές ειδήσεις, να αναδειχτεί η σημασία της θετικής διάθεσης αλλά και η δύναμη που έχουμε να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας επηρεάζοντας θετικά το περιβάλλον μας.

Ταυτόχρονα, να εμπνευστούν οι άνθρωποι με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες, να κάνουν ακριβώς το ίδιο στους συνανθρώπους τους, οικείους και ξένους, και η θετική διάθεση, σαν υγιής ιός να μεταφερθεί όσο πιο μακριά από το κέντρο της πόλης γίνεται.

Όλοι μαζί να κατανοήσουμε τη δύναμη που έχουμε σαν άνθρωποι και ότι με κάθε μας πράξη επηρεάζουμε τον κόσμο. Τον αλλάζουμε.

Κυριακή 10/01 – 11 π.μ. -Πλα τεία Καπνικαρέας, Ερμού, ΑθήναΥΓ: Παρόμοια δράση θα γίνει ταυτόχρονα από την εθελοντική ομάδα του Ανθρώπου στο ΝηΣί στην Λεμεσό.
Περισσότερα για τη φιλοσοφία του Ανθρώπου στο ΝηΣί, την εθελοντική ομάδα και τις δράσεις της θα βρείτε εδώ: www.IslandofMan.meEπικοινωνία: τηλ: 6943822593
email: islandofman.team@gmail.com
​****
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016, ώρα 20:00,
στο βιβλιοπωλείο Επί Λέξει, Ακαδημίας 32, η Εταιρεία Συγγραφέων και ο Κύκλος Ποιητών  σάς προσκαλούν στην εκδήλωσηEKTEΛΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗκατά της καταδίκης σε θάνατο του παλαιστίνιου ποιητή ΑΣΡΑΦ ΦΑΓΙΑΝΤ
στη Σαουδική ΑραβίαΣυμμετέχουν / διαβάζουν
Στάθης Γουργουρής, ποιητής & καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Columbia
Σάρα Θηλυκού, ποιήτρια & μεταφράστρια
Πέρσα Κουμούτση, συγγραφέας & μεταφράστρια
Γιώργος Χουλιάρας, ποιητής
Συγγραφείς – μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων & του Κύκλου Ποιητών

Την ίδια ημέρα πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμο
περισσότερες από εκατό αντίστοιχες εκδηλώσεις
LIFE & FREEDOM FOR ASHRAF FAYADH

http://www.authors.gr/posts/view/h-etaireia-suggrafewn-ekfrazei-apotropiasmo-gia-thn-katadikh-se-thanato-poi/home

Η Εταιρεία Συγγραφέων, στοιχιζόμενη με το διεθνές PEN, εκφράζει αποτροπιασμό για την καταδίκη σε θάνατο για «αποστασία» του Παλαιστίνιου ποιητή Ασράφ Φαγιάντ από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και καλεί για την άμεση απελευθέρωσή του. Περισσότερες πληροφορίες:
http://www.pen-international.org/11/2015/saudi-arabia-sentences-poet-to-death

Χορηγοί της Εταιρείας Συγγραφέων είναι ο ΟΣΔΕΛ (www.osdel.gr) και τα Ιδρύματα Κώστα & Ελένης Ουράνη (www.idrimaurani.gr) και Πέτρου Χάρη, της Ακαδημίας Αθηνών.

 

**

18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

anastasakis2

The Sound of Color / Γιάννης Αναστασάκης
featuring Φώτης Σιώτας & Νίκος Σιδηροκαστρίτης | Kωνσταντίνος Νησίδης
@Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016 | 21.30 | γενική είσοδος: 5 ευρώ

Μία βραδιά κάθε μήνα, ο Γιάννης Αναστασάκης (Εlektronik Meditation) προσκαλεί στο ΚΕΤ διαφορετικούς μουσικούς και visual artists για να συμμετάσχουν αυτοσχεδιαστικά ή προμελετημένα στη δημιουργία ενός in situ, οπτικο-ακουστικoύ project. Στην τρίτη παράσταση προσκεκλημένοι είναι ο Φώτης Σιώτας (βιολί), ο Νίκος Σιδηροκαστρίτης (drums) και ο Κωνσταντίνος Νησίδης στα visuals.

(φωτο Zampano)

**

NEA από το BIOS
Μετα-κίνηση:: ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση Αφίξεις –Αναχωρήσεις, Koloφων παράταση
Ο Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου μας βρίσκει έτοιμους να ξεκινήσουμε το νέο κύκλο εργαστηρίων Ό,τι μπορείς με ό,τι έχεις όπου είσαι. Τα περισσότερα από τα εργαστήρια έχουν ήδη κλείσει και λίγες θέσεις έχουν μείνει διαθέσιμες. Τελευταίες ημέρες για να δηλώσετε συμμετοχή! Ο Ιανουάριος είναι όμως και ο μήνας που προετοιμαζόμαστε για τους Forced Entertainment, μία από τις διασημότερες και παλαιότερες εταιρείες devised θεάτρου της Μ. Βρετανίας που έρχονται 28 με 30 Ιανουαρίου για τρεις μόνο παραστάσεις.
Την Παρασκευή 8.1, αμέσως μετά την παράσταση Αφίξεις-Αναχωρήσεις, Σταθμός 3. θα ακολουθήσει μία πολύ επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ανοιχτή συζήτηση με τίτλο Μετα-κινήσεις. Η ίδια παράσταση θα συνεχιστεί μέχρι τις 15.1.Παράταση όμως και για την Τριλογία του Ηθοποιού μέχρι την επόμενη Τρίτη 12.1. Καλή και δημιουργική χρονιά!

1916-2016. 100 ΧΡΟΝΙΑ DADA – 2ος Βελλουδιανός Κύκλος στο Beton7
φαΦΑΝΤΑΣΙΟΜΕΤΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΥΣΕΙΣ σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη

βελούδιοςΑπό τις 12 έως 29 Ιανουαρίου 2016, και για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Beton7 η έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β) σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη.

Η επίδραση, η επιρροή στο χώρο των ομότεχνων λογίζεται ως η καλύτερη απόδειξη της σημασίας ενός καλλιτεχνικού έργου ή ενός βίου αφιερωμένου στην τέχνη. Είναι θεμιτό να εξειδικευτεί το ερώτημα της επιρροής για τον Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β), και πιο συγκεκριμένα, αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο και με ποιο τρόπο, καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία της τέχνης, πραγματώνουν προτάγματα (projects) και δράσεις στστ’ όνομα του Θ.Μ-Β ή / και της Φαντασιομετρίας. Είναι εξίσου αναγκαίο, καθώς στο 1ο Βελλουδιανό Κύκλο (1-2/2015) που οργανώθηκε στο ΒΕΤΟΝ7 επιχειρήθηκε μια ιστορικό-αισθητική προσέγγιση της «περίπτωσης» Βελλούδιου που αποσκοπούσε να επανα-δειχθεί/επανα-ανακαλυφθεί το έργο του και η χειρονομία του. Η «ανάσταση» του διονυσιακού εφευρέτη της Φαντασιομετρίας επέτρεψε να τεθεί το ερώτημα (και να δοθούν στοιχεία απάντησης) αν ο Αη-Γάλλος, ντανταιστής-φαντασιομέτρης, Δέλφις αποτελεί ένα ισχυρό ορόσημο για την ανέλιξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αρένας στην Ελλάδα του 20ου αιώνα και ίσως του 21ου αιώνα.
Η χρήση του όρου «επίδραση» δεν στερείται προβλημάτων (επιστημολογικών, πραγματολογικών, κ.ά.), εξάλλου απαιτείται σημαντική εργασία να προσδιοριστεί με ακρίβεια η φύση και το εύρος της. Η επίδραση μπορεί να πάρει πολλές μορφές: συνειδητή/ασυνείδητη, συνεχής/ασυνεχής, με τη γνώση/με την παρεξήγηση, στη σύλληψη/στην εκτέλεση, στο όνομα της πολυτεχνίας/της διατεχνίας. ¨Η μπορεί να αναδυθεί χάρη σε ομάδες και άτομα, σε εγχειρήματα και θεσμούς, σε έργα και σε δράσεις. Η εκδηλώνεται σε χρόνο και χώρο αναμενόμενο ή απρόβλεπτο.¨Η πραγματώνεται σε αναφορά με τη μαθητεία ή την κριτική στάση ή την εμβάθυνση ή το ξεπέρασμα ή την ανανέωση ή τέλος την ανατροπή.
Στο δεύτερο Βελλουδιανό κύκλο επιχειρείται ο μέγιστος βαθμός διαφοροποίησης: εκφραστικά πεδία, τάσεις, «ηλικίες», προβληματικές, πρακτικές, επεξεργασίες, προοπτικές. Οι καλλιτέχνες ανοίγουν το διάλογο με το πολύτεχνο έργο του Θ.Μ-Β μ ‘ένα πνεύμα φαντασιομετρικό, δηλαδή μ’ ένα κριτικό πνεύμα εν οικονομία, ενάντια σε κάθε σοβαροφάνεια, με την ένταση του φαντασιακού και του φανταστικού, χάρη στην απελευθερωτική δύναμη της ειρωνείας.

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής, καλλιτέχνης διαμέσων (intermedia)

Συμμετέχουν: Αντώνης Βάθης, Δήμητρα Δημοπούλου, Ελένη Ζερβού, Κωνσταντίνα Κρίγκου, Christina Linaris Coridou, Λουκάς Λουκίδης, Αντώνης Νταγαδάκης, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Δημοσθένης Αγραφιώτης

Σχεδιασμός κοστουμιού με βάση σχέδια του Θ.Μ-Βελλούδιου: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Κατασκευή Κοστουμιού: Γιώργος Τσομπανάκης
Βοηθός κατασκευής κοστουμιού: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Παραδοσιακό αντάρτικο καπέλο και καλσόν: «Τζαμάλας»
Ευχαριστούμε θερμά: Ναταλία Μελά, Ισμήνη Καπάνταη
[Η κάπα που προσέφεραν οι Έλληνες της Προύσας(Μικρά Ασία) στον Θ.Μ-Βελλούδιο, είναι συνεισφορά της κας Καπάνταη.]
Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής, καλλιτέχνης διαμέσων/intermediα
Βοηθός Επιμελητή: Juliette Perrin-Renoud

INFO
Εγκαίνια| Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016, ώρα 20:00
Διάρκεια | 12 – 29 Ιανουαρίου 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 14.00-19.00

Beton7 | Πύδνας 7, Βοτανικός-Αθήνα 1855 (σταθμός μετρό Κεραμεικός),
τηλ.: + 30 210 7512625
http://www.beton7.cominfo@beton7.com

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΟ Cinemarian

H Χρυσούλα Νησιανάκη διοργανώνει στο χώρο του CINEMARIAN τρίμηνο θεατρικό σεμινάριο με θέμα το ποιητικό κείμενο και η θεατρική πράξη. Ο στόχος του σεμιναρίου είναι η μύηση στην τεχνική της Φυσικής πράξης στο θέατρο και η ανάπτυξη των εκφραστικών μέσων του ηθοποιού μέσα από μια κινησιολογική προσέγγιση.
Η συνείδηση της κίνησης η χειρονομία, η οργανικότητα και η ισορροπία, η σιωπή πριν από την ομιλία, το σώμα των λέξεων, ο χαρακτήρας, η μουσική ως παρτεναίρ είναι τα συστατικά αυτού του μαθήματος. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με κείμενα του Χαϊνε Μαρία Ρίλκε, Αλεσσάντρο Μπαρίκο, Εντουάρντο Γκαλεάνο. Στο τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιάσουμε την δουλειά μας.

Το σεμινάριο ξεκινάει στις 19 Γενάρη 2016 και θα γίνεται κάθε Τρίτη στις 17.30 με 19.30
Aπευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και χορευτές.
Πληροφορίες: 6972 313493

Σύντομο Βιογραφικό
Η Χρυσούλα Νησιανάκη είναι σκηνοθέτης και παιδαγωγός θεάτρου.
Σπούδασε θέατρο στο École Internationale de Théâtre LASSAAD των Βρυξελλών στο Βέλγιο και Ελληνική Φιλολογία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Φριμπούργκ στην Ελβετία. Μαθήτευσε με τον Eugenio Barba (Odin Teatret) στην σκηνοθεσία. Tο 1993 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία όπου δούλεψε σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης, και παιδαγωγός θεάτρου.
Από το 1996 παραδίδει σεμινάρια θεάτρου κυρίως σε πανεπιστημιακές θεατρικές ομάδες της γαλλόφωνης Ελβετίας. Το 2003 ίδρυσε την θεατρική ομάδα NEFELI στο Πανεπιστήμιο του Φριμπούργκ. Την ομάδα διηύθηνε καλλιτεχνικά και έχει σκηνοθετήσει όλες τις παραστάσεις της μέχρι και το 2009. Η ΝEFELI ήταν ένας δημιουργικός πυρήνας κατάρτησης και έρευνας όπου ανέπτυξε μια προσωπική δημιουργική διαδικασία. Το Σεπτέμβριο του 2014 παρουσίασε την τελευταία της περφορμανς Die Bettlerin στα πλαίσια του φεστιβάλ ArtstadtBern της Βέρνης (Ελβετία).
Στα σεμινάρια που διδάσκει, η τεχνική της επικεντρώνεται στο σώμα του ηθοποιού, στην προβολή του στο χώρο, στην φυσική πράξη και το κείμενο, στην χρήση της μάσκας και των αντικειμένων.

Cinemarian

Διεύθυνση: Γενναίου Κολοκοτρώνη 42, 11741, Κουκάκι-Αθήνα

http://www.cinemarian.gr

τηλ.: 211 400 2640 – e-mail: info@cinemarian.gr

ο πίνακας στην εισαγωγή του άρθρου είναι του Δημήτρη Τούλιου