Διαγωνισμός για το Φθινόπωρο – Σύντομα … τα αποτελέσματα

φθινόπωρο μικρότεροΤο eyelands θα ανακοινώσει αύριο τα αποτελέσματα του τρίτου διαγωνισμού σύντομου διηγήματος που διοργανώσαμε το φθινόπωρο με θέμα την εποχή αυτή.

Η συγγραφέας και κριτικός τέχνης, Καίτη Στεφανάκη –που μας έκανε την τιμή να είναι κριτής του διαγωνισμού αυτή τη φορά -μας έστειλε τους κωδικούς με τα διηγήματα που διακρίθηκαν και το επόμενο φθινόπωρο θα γίνουν ένα ακόμη βιβλίο, το τρίτο στη σειρά των εποχών. Σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει, σε ένα περίπου χρόνο θα ανοίξει ο τέταρτος διαγωνισμός και θα κλείσει ο κύκλος, με την Άνοιξη. Από τώρα ονειρευόμαστε τη σγκεντρωτική έκδοση που θα φτιάξουμε το 2018 με όλα τα διηγήματα που διακρίθηκαν σε όλες τις εποχές! Με την απαραίτητη προϋπόθεση να είμαστε καλά και να είμαστε εδώ, ο κύκλος θα ολοκληρωθεί με μια συλλογή που θα περιέχει περισσότερους από εκατό νέους και παλαιότερους συγγραφείς, ένα λογοτεχνικό πανόραμα της τέχνης του σύντομου διηγήματος για τη δεκαετία που διανύουμε.

Σε πείσμα των καιρών, μια και ο λόγος για την άνοιξη, παρακολουθήσαμε αυτά τα χρόνια αρκετούς από τους συγγραφείς που είδαν για πρώτη φορά ένα κείμενό τους να δημοσιεύεται εδώ, να …ανθίζουν δημιουργικά, να συνεχίζουν να γράφουν, να συμμετέχουν σε άλλες συλλογές ή να εκδίδουν τα δικά τους βιβλία. Δεν οφείλουν τίποτε στο eyelands και τις παράξενες μέρες, εμείς απλά όπως κάνουμε εδώ και έξι χρόνια δώσαμε μια ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστό το ταλέντο τους.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι άλλο θα συμβεί σε αυτή τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Μάλλον δεν θα γίνουμε παράδεισος όπως όλα δείχνουν και η καλύτερη ευχή που μπορεί να κάνει κάποιος είναι τουλάχιστον να μην γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα. Το «νησί» γεννήθηκε, έζησε και μεγαλώνει σε αυτό που μάθαμε να λέμε χρόνια της κρίσης, αλλά ανάμεσα στις λέξεις που έχουν χάσει το νόημά τους τα τελευταία χρόνια είναι και αυτή: κρίση υποτίθεται ότι είναι μια ιδιαίτερη κατάσταση, κάτι πρόσκαιρο, μια συγκεκριμένη περίοδος, ενώ εμείς κοντεύουμε να ξεχάσουμε πως ήταν πριν. Με κρίση ή χωρίς, εμείς ελπίζουμε να συνεχίσουμε για κάποια χρόνια το ταξίδι μας και το μόνο μας στήριγμα είναι η ανταπόκριση που νιώθουμε πως έχουμε σε ανθρώπους που γράφουν ή απλώς τους αρέσει να διαβάζουν αυτούς που γράφουν.
Γίνεται λόγος τελευταία για μια προσπάθεια συμμαζέματος των ιστοσελίδων, δημουργείται ένα μητρώο ή κάτι τέτοιο, με τυράκι στην άκρη της φάκας του ελέγχου, την κρατική διαφήμιση. Το αναφέρουμε μόνο ως αστείο, σε ό,τι αφορά εμάς, και τους αφήνουμε να την τοποθετήσουν εκεί που γνωρίζουν καλύτερα. Σε μια χώρα όπου το υπουργείο πολιτισμού είναι το βραβείο παρηγοριάς σε όποιον δεν κατάφερε να αγκιστρωθεί σε υψηλότερα οφίτσια (το είδαμε κι αυτό και για πρώτη φορά από αριστερά) και όπου η γελοιότητα στην αντιμετώπιση του πολιτισμού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ με την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ειδικά στα θέματα του βιβλίου, δεν υπάρχει λόγος να χάνουμε το χρόνο μας με ανοησίες. Άλλωστε ούτε κρατική (αυτό κι αν θα ήταν ανέκδοτο) ούτε ιδιωτική ούτε καμιά διαφήμιση δεν ταιριάζει στο νησί, αυτό περιέχεται στον …καταστατικό μας χάρτη και το τηρούμε ευλαβικά.
Ας κλείσουμε με κάτι πιο ευχάριστο. Σε ένα ακριβώς μήνα ξεκινάει ο έκτος μας διεθνής διαγωνισμός διηγήματος. Και θα είναι πολύχρωμος. Μπορείτε να αρχίσετε ήδη να σκέφτεστε… ιστορίες με χρώματα.

Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Advertisement