ημέρα ποίησης

ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΠΙΑ – ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟ
~~..~~
MYSTIKA_TOPIA__HMERA_POIHSHS_2016__sto_theatro_SHMEIO.JPGΤο Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ και η Ιωάννα Μακρή
καλούν για τον εορτασμό της Ημέρας Ποίησης:
Κυριακή, 20 Μαρτίου 2016, ώρα 20:00
(Παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης)
Δυο χρόνια πριν, στις 20 Μαρτίου 2014, ο ποιητής Γιάννης Κοντός γιόρτασε με ομοτέχνους του την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, σε μια βραδιά με τίτλο «Το επόμενο βιβλίο τους…»

Τώρα το Θέατρο Σημείο τιμά τη μνήμη του διοργανώνοντας μια μεγάλη γιορτή παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης.

– 12 Νέοι Ποιητές διαβάζουν οι ίδιοι αποσπάσματα από τις πρόσφατες ποιητικές συλλογές τους:

Άννα Γρίβα Νίκος Ερηνάκης
Χάρης Ιωσήφ Ανδρέας Κεντζός
Μαρία Κουλούρη Αλέξιος Μάινας
Ειρήνη Μαργαρίτη Ζαφείρης Νικήτας
Φάνης Παπαγεωργίου Δημήτρης Πέτρου
Κυριάκος Συφιλτζόγλου Θωμάς Τσαλαπάτης

Συντονισμός: Αλέξιος Μάινας

– Οι συνεργαζόμενοι με το Θέατρο Σημείο την τρέχουσα θεατρική σεζόν ηθοποιοί και σκηνοθέτες: Γρηγόρης Καραντινάκης, Μάνος Καρατζογιάννης, Νάνα Παπαδάκη, Ένκε Φεζολλάρι, απαγγέλλουν ποιήματα από το σύνολο του έργου του τιμώμενου ποιητή.

– Τέλος, ο Γιώργος Μαρκόπουλος και ο Θανάσης Νιάρχος μιλούν για τον αγαπημένο τους φίλο και ομότεχνο Γιάννη Κοντό.

Σκηνοθετική επιμέλεια: Μάνος Καρατζογιάννης

-Ελεύθερη είσοδος-

Υπεύθυνη εκδήλωσης: Ιωάννα Μακρή
Θέατρο ΣΗΜΕΙΟ, τηλ. 210-9229579
Χαριλάου Τρικούπη 4, πίσω από την Πάντειο

 

***

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΜΟ ΣΤΟ ΜΠΑΡΑΚΙ ΤΗΣ ΔΙΔΟΤΟΥ

«Τα μάτια της Έλσας», η σκηνική σύνθεση της Αθηνάς Κεφαλά, που στηρίζεται στην αλληλογραφία της Έλσας Τριολέ, συζύγου του Λουί Αραγκόν, με την αδελφή της Λίλιαν Μπρικ, πήρε παράταση και συνεχίζεται και τον Μάρτιο, κάθε Δευτέρα, στο Μπαράκι της Διδότου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στις 21 Μαρτίου, μετά το τέλος της παράστασης, θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα στον υπερρεαλισμό, με ομιλητή τον ιστορικό και γιο του Ανδρέα Εμπειρίκου Λεωνίδα Εμπειρίκο.

Ποιήματα θα διαβάσουν ο Γιώργος Μαρκόπουλος και η Αννα Φιλίνη, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.
Η παράσταση στηρίζεται στην αλληλογραφία της Έλσας Τριολέ με την αδελφή της, Λίλιαν Μπρικ. Τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα του περασμένου αιώνα ανιχνεύονται στα γράμματά τους μέσα από υπονοούμενα και επιγραμματικές αναφορές. Την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η επικοινωνία ήταν αδύνατη, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου ήταν δύσκολη. Οι συναντήσεις των δύο αδελφών δεν ήταν συχνές.

Κι επειδή ο Αραγκόν και η Τριολέ ταξίδευαν συχνά, ο Αραγκόν αποκαλούσε «σπασμένη λογοτεχνία» την αλληλογραφία των δύο αδελφών. Ουσιαστικά η επικοινωνία τους γινόταν μέσω των γραμμάτων, της ποίησης του Αραγκόν και των λογοτεχνικών κειμένων που αντάλλασσαν, παρ’ όλες τις δυσκολίες που συναντούσαν.

Η αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής, μέσα απ’ τα μάτια της γυναίκας που αγάπησε ο Αραγκόν, ένα ξέσπασμα της ποίησης ενάντια στον Χίτλερ και τις φασιστικές πρακτικές εν γένει.

Πολυάριθμες συζητήσεις έχουν γίνει γύρω από το θαυμαστό ζευγάρι Αραγκόν-Τριολέ. Ο Αραγκόν υπήρξε μέσα στους πρωτεργάτες της ομάδας των σουρεαλιστών. Η Έλσα, μεγαλωμένη στο λογοτεχνικό περιβάλλον της αριστοκρατικής Ρωσίας, έδρασε καταλυτικά στην ποίηση του Αραγκόν, αποτελώντας για αυτόν τη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης. Aπό τη μέρα της γνωριμίας τους ήταν πάντα μαζί. Δημιουργούσαν μαζί, πέρασαν φτώχιες μαζί, αγωνίστηκαν μαζί για χώρες που τελούσαν υπό καθεστώς δικτατορίας αλλά και για τη χώρα τους.

Η αδελφή της Έλσας Τριολέ, Λίλιαν Μπρικ, υπήρξε η μούσα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Μέσω των δύο αδελφών, ο Αραγκόν ήρθε σε επαφή με τον μεγάλο Ρώσο ποιητή και η γνωριμία αυτή καθόρισε τη μετέπειτα στάση του στη ζωή.

Ο Αραγκόν που αναγνώρισε τον διαλεκτικό υλισμό ως τη μοναδική επαναστατική φιλοσοφία, έμεινε μέχρι το τέλος μέλος του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Αργότερα ήρθε σε ρήξη με τους σουρεαλιστές ακολουθώντας νέους ποιητικούς δρόμους μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν και λάτρης κάθε καινούργιας μορφής τέχνης, δεν άλλαξε πολιτική στράτευση ως το θάνατό του.  Ο Μαγιακόφσκι αυτοκτόνησε το 1930.

Η μετάφραση, η διασκευή των κειμένων και η σκηνοθεσία της παράστασης «Τα Μάτια της Έλσας» είναι της Αθηνάς Κεφαλά. Η μετάφραση των ποιημάτων ανήκει στην Αννα Φιλίνη.

Στον ρόλο της Έλσας Τριολέ η Νατάσσα Κρητικού. Την Λίλιαν Μπρικ ενσαρκώνει η Σέβη Στάικου, ενώ σε ρόλο Κομπέρ είναι η Χάρις Συμεωνίδου.  Οι μουσικές προσαρμογές και η σύνθεση είναι του Μαρίνου Κωστόπουλου.

Τα ποιήματα διαβάζουν σε προβολή οι ποιητές Γιώργος Μαρκόπουλος και Θωμάς Τσαλαπάτης.

Ακούγονται αποσπάσματα από τα ποιήματα του Λουί Αραγκόν: Τα μάτια της Έλσας (1942), Της Έλσας ο τρελός, Γράφω σε μια χώρα που ερήμωσε από τη χολέρα (1943), Πόσο αξίζει τον κόπο η ζωή (1954), από το Ημιτελές μυθιστόρημα (1956): Ο πόλεμος και ό,τι ακολούθησε, Η αγάπη που δεν είναι μόνο μια λέξη, Μετά την αγάπη, Τραγουδώ για να περνά ο καιρός. Από τα ποιήματα του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι ακούγονται τα εξής: Σύγνεφο με παντελόνια (1915), Μ’ όλη μου τη φωνή (1928), Ποίημα χωρίς τίτλο (1930).

Το Μπαράκι της Διδότου
Διδότου 3, Κολωνάκι,  Τηλ. κρατήσεων 210-3642990  – Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα στις 21.00, Είσοδος: 10 ευρώ με ποτό

 

***

Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες από τη Βικελαία Βιβλιοθήκη

ποιημα

Η Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και τις Ομάδες Εθελοντών Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου, συμμετέχει στον Πανελλήνιο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) με θέμα: Ένα ποίημα για τους πρόσφυγες.

Η πανελλήνια εκδήλωση «Ένα Ποίημα για τους Πρόσφυγες» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Μαρτίου 2016, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε 25 πόλεις της Ελλάδας. Τη διοργανώνει ο Κύκλος Ποιητών με συνδιοργανωτές την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ και τον ιστότοπο https://www.facebook.com/RefugeesWelcomeGR/publishing_tools. (Πρόκειται για εθελοντές ενημέρωσης και επικοινωνίας με μεγάλο ακροατήριο).

Η εκδήλωση θα λάβει παγκόσμιο χαρακτήρα και θα έχει διεθνή αντίκτυπο διότι θα την αναλάβει και θα τη διαχειριστεί το Παγκόσμιο Κίνημα Ποίησης (World Poetry Movement) με έδρα το Μεντεγίν. Γίνονται προσπάθειες να εμπλακεί και το ΡΕΝ International. Προβλέπεται η συμμετοχή χωρών από όλες τις ηπείρους. Η Ελλάδα θα βρεθεί στο κέντρο του ποιητικού ενδιαφέροντος διότι, μέσω της ποίησης, θα καταδείξει την ουμανιστική της πλευρά.

Σκοπός της είναι η περαιτέρω ευαισθητοποίηση και ο προβληματισμός του κοινού στο προσφυγικό ζήτημα, η συνεπακόλουθη, με όποια μορφή, αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ.
(Ο ιστότοπος Refugees WelcomeGR από τις 10 Μαρτίου θα προωθήσει την εκδήλωση αναρτώντας καθημερινά τρία ποιήματα με το πλήρες πρόγραμμα που θα το βάλει στον διαδραστικό πανελλαδικό χάρτη που συντηρεί).

Σήμερα, Τρίτη 15 Μαρτίου θα δοθεί Συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα, για να μάθει το πανελλήνιο τους χώρους όπου θα γίνουν οι 25 εκδηλώσεις. Οι κατά τόπους εκδηλώσεις θα διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους και την ευθύνη του προγραμματισμού και της υλοποίησης των εκδηλώσεων θα φέρουν οι κατά τόπους διοργανωτές.

Χώρος πραγματοποίησης: Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου.

Advertisement