17ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

L_Orchestre_des_aveugles_afficheΗ  17η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έρχεται να  μας προσφέρει για επτά ημέρες στην Αθήνα και για άλλες επτά στη Θεσσαλονίκη, όλο τον πλούτο και τη μεγάλη ποικιλία αντιπροσωπευτικών ταινιών από τη γαλλική και γαλλόφωνη παραγωγή.

Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί αν δεν προσεγγίζαμε όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας της, μέσα από διάφορες χώρες, είδη, στυλ και θεματολογίες.

Η ποικιλομορφία αυτή είναι εμφανής χάρη στη συμμετοχή των χωρών της Γαλλοφωνίας. Έτσι φέτος οι ταινίες θα μας ταξιδέψουν στο Βέλγιο, στον Καναδά, στο Μαρόκο, στην Τσεχική Δημοκρατία, στη Ρουμανία, στην Ελβετία και στην Τυνησία.

Ποικιλομορφία όμως και στα είδη, μια και με τη φετινή «λευκή κάρτα» στο φεστιβάλ Animasyros θα παρουσιαστούν ταινίες για διάφορες κατηγορίες θεατών, επιβεβαιώνοντας ότι αυτός ο αναπτυσσόμενος τομέας της κινηματογραφικής δημιουργίας δεν απευθύνεται μόνο στους νεότερους!

Τις προβολές «ενός άλλου είδους» θα τις συναντήσουμε και στο σινε-κονσέρτο όπου ο πειραματικός κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του: το ESCHATON, μια δημιουργία με φόντο την προφητεία για το τέλος του κόσμου θα μας δονήσει στον ρυθμό της μουσικής του Πάνου Αλεξιάδη σε ζωντανή εκτέλεση.

Στο επίκεντρο της φετινής διασταύρωσης των ειδών θα βρεθούν το κείμενο και η εικόνα, σε μια ειδική θεματική ενότητα αφιερωμένη στη μεταφορά κλασικών έργων της γαλλικής λογοτεχνίας στην οθόνη.
Ο κινηματογράφος, τέχνη σχετικά νέα, μπόρεσε να αντλήσει άφθονο υλικό από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα όλων των εποχών και πολλές φορές να αποδώσει με λεπτότητα τις αφηγήσεις. Η ενότητα αυτή θα μας δώσει την ευκαιρία να δούμε τη συνύπαρξη των ειδών αλλά και να ανακαλύψουμε τα κείμενα που ενέπνευσαν τις ταινίες.