Συναυλίες, προβολές, παραστάσεις, συζητήσεις, outview φεστιβάλ, σινεμά, θέατρο, comicdom athens… ο Απρίλης έχει τα πάντα. Δείτε τις δικές μας επιλογές:
–
*ΣΙΝΕΜΑ*
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ETTORE SCOLA
στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο – 11 και 18 Απριλίου & 9 και 12 Μαϊου
H πρόσφατη απώλεια του μεγάλου ιταλού σκηνοθέτη Ettore Scola που έφυγε στις 19 Ιανουαρίου 2016 σε ηλικία 84 ετών, έδωσε το έναυσμα στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο να διοργανώσει ένα σύντομο αλλά αξιόλογο αφιέρωμα στη μνήμη του διάσημου κινηματογραφιστή από το Τrevico της Καμπανίας.
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τέσσερις ταινίες. Οι πρώτες δύο θα προβληθούν στις 11 και 18 Απριλίου, ενώ κατά το μήνα Μάιο θα προβληθούν στις 09/05 και 12/05.
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου, Πατησίων 47, στις 7 το απόγευμα και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Στόχος του αφιερώματος είναι να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό μερικά από τα λιγότερο διάσημα έργα του ιταλού σκηνοθέτη που είναι γνωστός στην Ελλάδα για τις ταινίες του Είχαμε αγαπηθεί τόσο, Μια ξεχωριστή μέρα, Βρώμικοι, κακοί και βίαιοι.
Μια ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να ανακαλύψει άγνωστες ταινίες ενώ για τους φανατικούς του ιταλικού κινηματογράφου να ξαναδούν και να ξαναθυμηθούν αγαπημένες παραγωγές του ένδοξου παρελθόντος.
Η σειρά προβολής των ταινιών είναι η ακόλουθη:
- Che strano chiamarsi Federico (αγγλικοί υπότιτλοι)
- I nuovi mostri (ελληνικοί υπότιτλοι)
- La famiglia (αγγλικοί υπότιτλοι)
- La cena (ελληνικοί υπότιτλοι)
Το αφιέρωμα ξεκινά με την παρουσίαση της τελευταίας ταινίας που υπογράφει ο Ettore Scola με τίτλο Che strano chiamarsi Federico (Τι περίεργο να σε λένε Φεντερίκο) (2013) που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε όχι μόνο τα πρώτα χρόνια της καριέρας του Federico Fellini, αλλά και του ίδιου του Σκόλα: η αφήγηση ακολουθεί ένα ευφυές πλέγμα σκηνών που γυρίστηκαν στα στούντιο της Cinecittà, βασισμένες στις μνήμες του σκηνοθέτη όπως και σε υλικό αρχείου.
Πριν από τη προβολή θα γίνει σύντομη παρουσίαση του αφιερώματος και του σκηνοθέτη από τον Fabio Zanda.
Οι επόμενες ταινίες επιλέχθηκαν με στόχο την σκιαγράφηση των θεμάτων που απασχολούν τον σκηνοθέτη, όπως αυτά εξελίσσονται μέσα σε τρεις δεκαετίες, από το ΄70 μέχρι το ΄90.
–
Η ταινία Μοντέρνα τέρατα (I nuovi mostri) του 1977 είναι συλλογικό έργο με επεισόδια γυρισμένα από τους Ettore Scola, Mario Monicelli και Dino Rosi: περιγράφει με κυνισμό την δραματική πραγματικότητα της τότε ιταλικής κοινωνίας σε κρίση, εκείνης της κοινωνίας που μέσα στη δεκαετία του εβδομήντα αντιμετωπίζει την περίπλοκη περίοδο των μολύβδινων χρόνων. Η δομή της ταινίας είναι σατιρική και στοχεύει να αναπαραστήσει τα πάθη και τις αντιθέσεις που χαρακτηρίζουν τους Ιταλούς εκείνης της εποχής. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Σκόλα: « τα τέρατα είναι «μέσα μας» περισσότερο από ποτέ, κρυμμένα και προστατευμένα από τα τραύματα της κοινωνίας».
Η κεντρική ιδέα της ταινίας είναι η βία, είτε αυτή είναι ένοπλη, είτε ψυχολογική και σκιαγραφείται μέσα από χαρακτηριστικές συμπεριφορές όπου επικρατεί ο εγωισμός, η υποκρισία και η αδιαφορία.
–
Η οικογένεια (Η φαμίλια, La famiglia) του 1987 είναι μια έξυπνη κωμωδία που γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στο εσωτερικό ενός διαμερίσματος: διηγείται την ιστορία της αστικής οικογένειας του Κάρλο, από την ημέρα της βάτπισής μέχρι την εορτή γενεθλίων για τα ογδόντα του χρόνια. Με αριστοτεχνική κομψότητα ο Scola δεν αρκείται στην εξιστόρηση των εσωτερικών θεμάτων της οικογένειας, αλλά στην πραγματικότητα, σχεδόν χωρίς να βγει από τα τείχη της οικίας, μας επιτρέπει να κρυφοκοιτάξουμε, από τα παράθυρα, τα γεγονότα που αναστατώνουν την Ιταλία στη διάρκεια ογδόντα χρόνων.
–
Το δείπνο (La cena) του 1998 είναι μια ακόμη ταινία γυρισμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εσωτερικούς χώρους και για την ακρίβεια στο εσωτερικό ενός εστιατορίου. Κάθε συνεστίαση, παρόλη την εγγύτητα με άλλα τραπέζια, βιώνει καταστάσεις τελείως διαφορετικές. Οι συνδαιτημόνες αποκρύπτουν προσωπικότητες και χαρακτήρες με άφθονο το στοιχείο της ελπίδας, της ανάγκης, της στεναχώριας, της αυταπάτης, συχνά σε αντίθεση μεταξύ τους. Πρόκειται για την νωπογραφία μιας σύνθετης και πολυποίκιλης ανθρωπότητας ζωγραφισμένης με μαεστρία, μια δόση ειρωνείας και μια σταλιά πίκρας από έναν Σκόλα έμπειρο πλέον στη σκηνοθεσία.
–
*ΘΕΑΤΡΟ**
φεστιβάλ στο BETON7
Θεατρικές Συνθέσεις V (2016-17) Ρώσοι συγγραφείς
Από τον Ουμανισμό του Πούσκιν στον ποιητικό ρεαλισμό του Τσέχωφ
Το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Βeton7 διοργανώνει κάθε χρόνο το φεστιβάλ με τίτλο “Θεατρικές Συνθέσεις” με βάση ένα θεατρολογικό άξονα, δίνοντας την δυνατότητα σε θεατρικές ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, εφόσον υποβάλλουν πρόταση και επιλεγούν, να παρουσιάσουν την δουλειά τους στη σκηνή του Beton7
Οι θεατρικές συνθέσεις V προτείνουν τους ανοιχτούς ορίζοντες της Ρωσικής λογοτεχνίας.
Από τη Μόσχα μέχρι της αχανείς στέπες της ρώσικης επαρχίας οι ήρωες των μεγάλων Ρώσων συγγραφέων ακροβατούν ανάμεσα στον εφιαλτικό κόσμο της ατέρμονης μοναξιάς και στην ελπίδα του ονείρου μιας ανεκπλήρωτης φυγής.
Αλαζονεία και εγκαρτέρηση, λακωνική σάτιρα και υπαινικτική ειρωνεία, συνθέτουν έναν φανταστικό κόσμο στην πιο ρεαλιστική και σκληρή του απεικόνιση.
Σε αυτόν τον κόσμο, όπως και στον δικό μας, το ασυγκράτητο χιούμορ γίνεται οδυνηρό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει στην πιο απρόσμενη επανάσταση…»
Το Beton7 προτείνει τους παρακάτω Ρώσους συγγραφείς που θα αποτελούν και τη βάση των θεατρικών συνθέσεων.
Τουργκένιεφ – Ντοστογιέφσκι – Τολστόι – Πούσκιν – Γκόγκολ – Τσέχωφ – Οστρόβσκι – Γκόρκι – Αντρέγιεφ – Μαγιακόφσκι.
Το Beton7 στηρίζοντας τις καλλιτεχνικές κινήσεις για μια σύγχρονη σκηνική προσέγγιση παραχωρεί στις ομάδες που θα συμμετάσχουν τη σκηνή του και την υλικοτεχνική του υποδομή ( φώτα –ήχος ) για ένα σύνολο οκτώ (8) παραστάσεων.
Η διάρκεια της παράστασης θα πρέπει να είναι μέχρι 90’
Το Beton7 καλεί τις ομάδες και τους μεμονωμένους καλλιτέχνες να υποβάλλουν τις προτάσεις τους μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2016 στο casting@beton7.com
–
*ΣΥΖΗΤΗΣΗ*
ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ
ΑΫΠΝΙΑ / ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΎΠΝΟΣ PROJECT
στη Στέγη Γραμμάτων και τεχνών
Τρίτη 12 Απριλίου 2016 | Μικρή Σκηνή | 19:00
Τι είναι αϋπνία; «Είναι η φρίκη του να είσαι και να συνεχίζεις να είσαι»
– Jorge Luis Borges
Λίγο πριν την έναρξη του ΥΠΝΟΣ PROJECT συζητάμε για την αϋπνία στις 12 Απριλίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Η συγγραφέας και συντονίστρια της συζήτησης Αμάντα Μιχαλοπούλου συνομιλεί με ειδικούς στο θέμα του ύπνου για το πόσο επηρεάζει ο τρόπος ζωής μας τη λειτουργία του ύπνου και τι μας κρατάει άυπνους. Στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες συναντούμε συχνά άυπνους ήρωες που υποφέρουν· ήρωες που δίνουν όνομα και χαρακτηριστικά στο βασανιστικό σκοτάδι του άγρυπνου. Συνδυάζοντας τη λογοτεχνία, την κλινική ψυχολογία και την ψυχανάλυση, οι ομιλητές θα συζητήσουν για την αϋπνία και τις θεραπευτικές της προσεγγίσεις, βασισμένοι σε κείμενα, case studies, αλλά και στην πολύτιμη ερευνητική τους εμπειρία. Στόχος είναι να ρίξουμε λίγο (θεραπευτικό) φως σε μια διαταραχή που βασανίζει ανθρώπους κάθε ηλικίας και κοινωνικής τάξης.
Η συζήτηση διεξάγεται στο πλαίσιο του Hypnos Project, (Απρίλιος – Ιούνιος 2016)
Συντονισμός: Αμάντα Μιχαλοπούλου (Συγγραφέας)
Συμμετέχουν οι:
Κώστας Γεμενετζής (Ψυχίατρος-Ψυχαναλυτής)
Κώστας Σολδάτος (Καθηγητής Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ, Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας Ύπνου)
Χαρά Τσέκου (Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, Υπεύθυνη Τμήματος Ψυχολογίας στο IST College)
Concept: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιμέλεια, οργάνωση: Πάσκουα Βοργιά
Λίγα λόγια για το Ύπνος Project
Το Ύπνος Project είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο αποτελείται από μια έκθεση έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, performances και sleepovers, έναν κύκλο ηχητικών έργων και ζωντανών περιπατητικών δράσεων και μια σειρά διαλέξεων και δημόσιων συζητήσεων. Επίσης, συνοδεύεται από μια ειδική περιοδική έκδοση.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας.
Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.
Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του sgt.gr.
Τα βίντεο παραμένουν διαθέσιμα στο sgt.gr και μετά το τέλος της εκδήλωσης, στo tab VIDEOS.
Πληροφορίες: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Πληροφορίες: 210 900 5 800
Μικρή Σκηνή, Τρίτη 12 Απριλίου 2016, 19:00
Είσοδος ελεύθερη
Αϋπνία http://www.sgt.gr/gre/SPG1641
Ύπνος Project http://www.sgt.gr/gre/SPG1527/
–
* ΦΕΣΤΙΒΑΛ**
OUTVIEW FILM FESTIVAL
14-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας
Με φετινό «σύνθημα» GIVE ME YOUR HAND – YOU ARE WONDEFUL (στίχος από το τραγούδι Rock’n Roll Suicide από το θρυλικό άλμπουμ Ziggy Stardust του D.Bowie) και με αφίσα που παραπέμπει στο David Bowie, το φετινό Outview αποδίδει φόρο τιμής στον άνθρωπο που έδωσε «χείρα βοηθείας» σε όλη την κοινότητα των «διαφορετικών» ανθρώπων να βρούνε κοινωνική αποδοχή. Παράλληλα με το φετινό σύνθημα το Outview προσκαλεί όλη την κοινωνία να απλώσει χείρα βοηθείας σε όσα άτομα την έχουν ανάγκη γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά μπορεί αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος!
Το Outview Film Festival κλείνει 10 χρόνια και παρουσιάζει για 11 μέρες στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από τις 14 έως τις 24 Απριλίου, ένα κινηματογραφικό πρόγραμμα μεε Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές πρεμιέρες, workshop, πάνελ και αφιερώματα. –
Την φετινή Απονομή Βραβείων (Σάββατο 23 Απριλίου στην Ταινιοθήκη) θα παρουσιάσουν οι ηθοποιοί Γιάννης Αγγελάκης και η Κωνσταντία Χριστοφορίδου κι τα βραβεία θα απονεμηθούν από γνωστούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παράγοντες της κινηματογραφικης σκηνής. Τα ονόματα τους θα ανακοινωθούν σύντομα και μαζί και τα ονόματα της φετινής Κριτικής Επιτροπής!
Η τελετή λήξης διοργανώνεται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα!
Ο εκθεσιακός χώρος θα φιλοξενήσει τα εγκαίνια της καινούργια φωτογραφικής δουλειάς του Βραζιλιάνου φωτογράφου Luiz Veloso με θέμα “lgbt aging project” γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε χώρο κι ορατότητα κι στα γηραιότερα μέλη της κοινότητας μας!
10 ΧΡΟΝΙΑ OUTVIEW FILM FESTIVAL
GIVE ME YOUR HAND – YOU ARE WONDEFUL!!!
Την αφίσα φιλοτέχνησε ο Κωνσταντίνος Γεωργαντάς
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ
DOUBLE MINORITY (ΔΙΠΛΗ MEIONOTHTΑ)
7 θυμοί – Χρήστος Βούπουρας
Με την υποστήριξη της Ολλανδικής Πρεσβείας, φιλοξενούμε φέτος στο Outview το μοναδικό στην Ευρώπη, International Queer & Migrant Film Festival του Άμστερνταμ με καλεσμένο τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Chris Belloni, καθώς και τον σκηνοθέτη Sebastiaan Kes του ντοκιμαντέρ One Kingdom, One Love. Με ένα πρόγραμμα 8 δυνατών μεταξύ των οποίων το συγκλονιστικό Oriented, ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τις ζωές τριών gay παλαιστίνιων φίλων που αντιμετωπίζουν καθημερινά την εθνική και σεξουαλική τους ταυτότητα στο Τελ-Αβίβ (με την υποστήριξη της Ισραηλινής Πρεσβείας) και βραβευμένων ταινιών που περιλαμβάνει και τους Έλληνες σκηνοθέτες Κων. Γιάνναρη,Χρήστο Βούπουρα, και Πάνος Κούτρας, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με ένα θεματικό πάνελ!
ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ: ΑΠΟ ΤΟΝ MERCE CUNNINGHAM ΣΤΟΝ CHARLES ATLAS KΑΙ ΣΤΗΝ WU TSANG
Merce Cunningham, Charles Atlas
Με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας. Θεματικό αφιέρωμα, για τη διερεύνηση των πιο πρωτοποριακών τάσεων στη σύνδεση χορού – κίνησης – βίντεο – gender, εστιασμένο στην Αμερική, από το 1950 μέχρι σήμερα. Αρχειακές προβολές σπάνιων ταινιών, performance, πάνελ κι 4 επίτιμοι καλεσμένοι. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ο συνεργάτης του Merce Cunningham, Charles Atlas (πρωτοπόρος του media-dance), οι περφόρμερ Wu Tsang (Moved By Motion, Museum of Contemporary Art (MOCA), Los Angeles) και Boychild (Institute for Contemporary Arts, London) και Patrick Belaga (τσελίστας που δημιούργησε το soundtrack για την πρόσφατη ταινία στην οποία έκανε παραγωγή ο Gus Van Sant «I am Michael»)
LET’S TALK ABOUT… PORN
Chemsex
Από την συλλογή μικρού μήκους ταινιών από το Berlin Porn Film Festival μέχρι την κινηματογραφική ρετροσπεκτίβα στον αναγνωρισμένο σκηνοθέτη και φετινό καλεσμένο μας Jan Soldat – του οποίου οι ταινίες προκαλούν συζήτηση όπου κι αν παιχτούν – και από εκεί στην σκληρή πραγματικότητα του συγκλονιστικού Chemsex (chemical sex), παραγωγή του αγγλικού Vice, φτάνουμε στα στούντιο της gay porn αυτοκρατορίας του Chuck Holmes, στην διάσημη Falcon Studio για να κλείσουμε το αφιέρωμα με το Prison System Party σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Alexander Sauna. Οι προβολές του Jan Soldat γίνονται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe και η προβολή του Chemsex με την υποστήριξη της Θετικής Φωνής.
–
BACK TO GAY NEW YORK
Burroughs: the movie – Howard Brookner
O Θείος Χάουαρντ δεν είναι μόνο το ντοκιμαντέρ Uncle Howard (2016) με επίσημη συμμετοχή στην φετινή Berlinale, αλλά είναι και ο σκηνοθέτης του καταπληκτικού ιστορικού ντοκιμαντέρ Burroughs: Τhe Movie (1983) το οποίο και θα προβάλουμε. Το Outview Film Festival μας πάει μια κινηματογραφική βόλτα σε μια δεκαετία απίστευτα έντονη για τη γκέι κοινότητα, στο κέντρο της Νέας Υόρκης, με πρωταγωνιστές τον William S. Burroughs, τον Jim Jarmusch, το Robert Wilson και άλλους καλλιτέχνες της περιόδου. Με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας
–
AGAINST DISCRIMINATION IN SPORTS
Game Face – Michiel Thomas
Ένα γήπεδο όπου οι διακρίσεις παίζουν ανενόχλητες μπάλα κι ευδοκιμούν, είναι ο αθλητικός χώρος. Ένα σκληρό τερέν με τα κοινωνικά στερεότυπα να κυριαρχούν και σπάνια να ανατρέπονται από κάποιους αθλητές που πέρα από το άθλημά τους αγωνίζονται και για την αποδοχή της σεξουαλικής τους ταυτότητας ή την ταυτότητα φύλου τους! Με πρωταγωνιστή του αφιερώματος το πολλαπλά βραβευμένο ντοκιμαντέρ GAME FACE (επίσημη συμμετοχή σε 40 φεστιβάλ – 6 βραβεία κοινού και 5 βραβεία επιτροπής), περνάμε στο δικό μας ήρωα τον GREG LOUGANI και το ντοκιμαντέρ BACK ON BOARD που διηγείται τη ζωή του στον αθλητικό χώρο. Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται από δυνατές και συγκινητικές ταινίες μικρού μήκους που σκιαγραφούν τους αγώνες μας στα γήπεδα της αποδοχής και της αναγνώρισης, όπως το ντοκιμαντέρ για την δρομέα STELLA WALSH. Με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας
–
ΑΜΕΑ ΛΟΑΤKI
Margarita With A Straw – Shonali Bose, Nilesh Maniyar
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προσπαθήσαμε να βρούμε και να εντάξουμε στο πρόγραμμά μας ταινίες που αφορούν την κοινότητά μας και διασταυρώνουν θεματικές σεξουαλικότητας και disability. Φέτος προβάλουμε την πολυβραβευμένη ταινία που έχει κάνει τον γύρο πολλών φεστιβάλ κι ήρθε να δώσει ορατότητα σε κοινωνικές ομάδες που δέχονται πολλαπλό στιγματισμό. Η καταπληκτική κι απόλυτα συγκινητική ταινία Margarita with a straw των Shonali Bose και Nilesh Maniyar θα σας καθηλώσει μπροστά από την μεγάλη οθόνη!
–
FOR THE LOVE OF WOMEN
Violette
Φέτος για πρώτη φορά το Outview φιλοξενεί αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό από γυναικείες/λεσβιακές ταινίες αλλά και γυναίκες καλεσμένες στο πρόγραμμά του. Επειδή το αφιέρωμα είναι μεγάλο σας αναφέρουμε ενδεικτικά:
Αφηγούμαστε μέρη της λεσβιακής ιστορίας μέσα από την τελευταία κινηματογραφική δουλειά της ιέρειας του λεσβιακού κινηματικού σινεμά, Barbara Hammer με την ταινία της Welcome to This House για την βραβευμένη ποιήτρια Elizabeth Bishop. Ξεδιπλώνουμε την ζωή της λεσβίας συγγραφέα με τρικυμιώδη ζωή Violette Leduc (Τερέζα και Ισαβέλλα – εκδόσεις Εξάντας, Η Νόθος), η οποία ήταν σύγχρονη των Sartre, Cocteau και Genet ενώ ο Albert Camus εξέδωσε δουλειά της και η Simone de Beauvoir την ενθάρρυνε να συνεχίσει να γράφει.Σίγουρα μην χάσετε το Vulva 3.0 των Ulrike Zimmermann και Claudia Richarz (επίσημη συμμετοχή Berlinale) το οποίο εξερευνά με χιούμορ και κριτική σκέψη τα “εξειδανικευμένα” αιδοία, σύμφωνα με τα πρότυπα της mainstream πορνό βιομηχανίας, που στην πραγματικότητα απέχουν από το πραγματικό σχήμα των περισσότερων γυναικείων γεννητικών οργάνων, ενώ εμβαθύνει στο θέμα της πλαστικής χειρουργικής που υπόσχεται ότι με το νυστέρι θα κατασκευάσει τον “τέλειο” κόλπο. Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπρουργκ
Το Barash από το κοντινό μας Τελ Αβίβ έρχεται να μας περιγράψει την Naama που συναντά ένα “άγριο”, νέο κορίτσι στο σχολείο και ανακαλύπτει, για πρώτη φορά, τη μεθυστική θέρμη της πρώτης αγάπης. Παρουσία της όμορφης πρωταγωνίστριας. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ.
Στο The Duke of Burgundy του Peter Strickland (European Film Awards 2015) ακολουθούμε στωικά όπως η αφέντρα την σκλάβα της, το ξεδίπλωμα και την αποκάλυψη μιας λεσβιακής αισθησιακής καλλιτεχνικής σαδομαζοχιστικής σχέσης! Προχωρώντας παρακάτω στο αφιέρωμα γυρνάμε πίσω γύρω στα 70’s στο Παρίσι, τότε που το φεμινιστικό και τα αριστερά κινήματα έδιναν ελπίδες και θα συναντήσουμε δυο πανέμορφες γυναίκες στο La belle saison (Summertime) της βραβευμένης λεσβίας σκηνοθέτριας Catherine Corsini, ενώ θα μάθουμε για τη ζωή της ακαδημαΪκού και ακτιβίστριας Christine Delphy που αγωνίστηκε μαζί με τη Monique Wittig και τη Simone de Beauvoir, μέσα από το ντοκιμαντέρ I’m not a feminist, but…
Η συνέχεια των ταινιών του αφιερώματος σύντομα στο official site του Φεστιβάλ! Οι Γαλλικές ταινίες του αφιερώματος είναι με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου!
–
GENDER MUST
Two 4 One – Maureen Bradley
Αν κάτι συχνά η LGBTIQ κοινότητα ξεχνάει ή δίνει λιγότερο βάρος κι ορατότητα είναι το τέταρτο γράμμα Τ με το οποίο ορίζονται οι διαφυλικές/διαφυλικοί φίλες και φίλοι μας. Με αυτό το γράμμα παλεύουν για ορατότητα πολλά τρανς κορίτσια και τρανς αγόρια. Φέτος δίνουμε το λόγο και η ζυγαριά κλίνει πιο πολύ προς τα τρανς αγόρια. Φιλοξενούμε από τον μακρινό Καναδά τον σκηνοθέτη του Two 4 One, Maureen Bradley. Στην προβολή Trans Queer Hot Shorts προβάλλουμε κουήρ και τρανς ταινίες μικρού μήκους με καλεσμένους τον Skyler Braeden Fox από Καναδά/Βερολίνο και την ομάδα Minus is Válido από Βαρκελώνη. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για περισσότερες ταινίες μικρού μήκους όπως οι Passing, Brothers και πολλές άλλες διάσπαρτες στα προγράμματα μικρού μήκους. Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο επίσημο site. Ο σκηνοθέτης Maureen Bradley έρχεται στην Αθήνα με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Καναδά.
–
GREEK LOVERS
SMAC – Ηλίας Δημητρίου
Το Outview Film Festival υποστηρίξει το Ελληνικό Queer Σινεμά και κάθε χρόνο φιλοξενεί ΟΛΕΣ τις ελληνικές ταινίες που υποβάλλονται. Τις καλύτερες τις ταξιδεύει σε άλλα LGBTIQ+ Κινηματογραφικά Φεστιβάλ μέσα από το μεγάλο δίκτυο programmer που συμμετέχουμε. Έτσι και φέτος θα προβληθούν πάνω από 10 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες αλλά και η καινούργια ταινία του Ηλία Δημητρίου, SMAC που παίχτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και ήταν υποψήφια για τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
–
GAY LOVENESS
Eisenstein in Guanajuato – Peter Greenaway
Από το Gerontophilia του συχνά καλεσμένου μας Καναδού σκηνοθέτη Bruce La Bruce που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας, το αφιέρωμα Gay Loveness του φετινού Outview μας πηγαίνει μέχρι την Χιλή (με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Χιλής την Αθήνα) και στο σκηνοθετικό ντεμπούτο του Claudio Marcone με την αριστουργηματική του ταινία In the Gray Scale (επίσημη συμμετοχή Frameline Film Festival και σε 15 άλλα φεστιβάλ). Όμως δεν θα ήταν ολοκληρωμένο το αφιέρωμα μας αν δεν περιλάμβανε ένα κρυφό, ανεκπλήρωτο συνήθη έρωτα, εκείνο με τον καλύτερο σου φίλο που περιγράφει απόλυτα δραματουργικά και με «πανουργία» η ταινία Those People του Joey Kuhn (40 επίσημες συμμετοχές σε φεστιβάλ και βραβείο κοινού στο Outfest). Ο έρωτας συνδέεται με τον θάνατο και ποιος άλλος θα μπορούσε να το περιγράψει πιο ποιητικά από τον Peter Greenaway στην τελευταία του ταινία Eisenstein in Guanajuato;
–
OUTVIEW FILM FESTIVAL, 14-24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016,
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Official Trailer: https://vimeo.com/159699883
Το τραγούδι του trailer είναι το “Clock” της Irene Skylakaki από το άλμπουμ Before Dawn/Cobalt Music.(Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός)
Εισιτήρια: Προβολή: 5 ευρώ
Ημερήσιο: 10 ευρώ / Φοιτητικό: 8 ευρώ
Διαρκείας: 50 ευρώ
Στους ανέργους η είσοδος στις απογευματινές προβολές (οι πρώτες προβολές της κάθε ημέρας) θα είναι ελεύθερη με επίδειξη της κάρτας ανεργίας τους.
–
* ΚΟΜΙΚ**
COMICDOM CON ATHENS 2016
15 έως 17 Απριλίου, στην Ελληνοαμερικανική ένωση
Μπαίνοντας στη δεύτερη δεκαετία του, το Comicdom Con Athens ανανεώνει το ραντεβού του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και επεκτείνεται σε δυο νέους χώρους: το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Έτσι, το φεστιβάλ γίνεται αποδεδειγμένα πλέον η μεγαλύτερη γιορτή των comics στην Ελλάδα, καθώς μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης μεταμορφώνεται με δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και συναρπαστικά street events.
Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου, 11:00 – 21:30
Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Κολωνάκι
Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50
Στα φετινά highlights του τριήμερου:
-Οι 12 διεθνείς προσεκλημένοι
-Οι εκθέσεις: Manga Pioneers, Εν Αιθρία 7, Ανοιχτά σύνορα: Τα ευρωπαϊκά comics σήμερα και Spotlight on Tomek
-Street party με τον παραγωγό του Red FM 96,3, Γιώργο Αποστόλου
Κι ακόμη: Workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, παιδικό πρόγραμμα, τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς καθώς και o δημοφιλής διαγωνισμός Comicdom Cosplay.
–
Το 2016, το Comicdom Con Athens μεταμορφώνει μια ολόκληρη γειτονιά της Νεάπολης στην μεγαλύτερη γιορτή των comics με δράσεις, εκδηλώσεις, αλλά και συναρπαστικά street events. Φέτος το φεστιβάλ ανανεώνει το ραντεβού του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση αλλά και επεκτείνεται σε δύο νέους χώρους: το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
Διεθνείς προσκεκλημένοι στο φετινό Comicdom Con Athens 2016 είναι ο Βρετανός Charlie Adlard, σχεδιαστής της σειράς-φαινόμενο THE WALKING DEAD, ο Γάλλος Ted Benoit, μεταξύ άλλων συνεργάτης του METAL HURLANT και σχεδιαστής στη σειρά BLAKE & MORTIMER, ο Βρετανός Al Ewing, σεναριογράφος δημοφιλών σειρών comics της Marvel όπως τα ULTIMATES και NEW AVENGERS, ο βραβευμένος με Eisner Award Κροάτης Goran Sudzuka, σχεδιαστής comics και εικονογράφος με συνεργασίες που εκτείνονται από τη γαλλική Delcourt ως την αμερικανική DC Comics, η Γερμανίδα δημιουργός manga Christina Plaka, o Βορειοϊρλανδός σχεδιαστής P.J. Holden γνωστός για τη δουλειά του στο 2000AD, ο Ισραηλινός δημιουργός comics και animator Mysh, η Νοτιοκορεάτισσα Sookyung Yoo, δημιουργός manga και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, η Γαλλίδα Madeleine DeMille, colorist στη σειρά BLAKE ET MORTIMER και τους τρεις ιδρυτές της πρώτης Κυπριακής comics ανθολογίας, CURRENT COMIC BOOK ANTHOLOGY, Τάσο Αναστασιάδη, Νέαρχο Κωνσταντίνου και Άννα Φωτιάδου.
Το πρόγραμμα του Comicdom Con Athens 2016 περιλαμβάνει, επίσης, εκθέσεις comics, προβολές, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, bazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών, παιδικό πρόγραμμα, τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς καθώς και τον δημοφιλή διαγωνισμό Comicdom Cosplay, που αποτελεί εθνικό προκριματικό διαγωνισμό για το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα cosplay, EuroCosplay 2016, στο MCM EXPO του Λονδίνου!
–
Παράλληλες εκδηλώσεις
15- 17 Απριλίου, 2016
Manga Pioneers: Η κεντρική έκθεση του Comicdom Con Athens 2016 στην Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει τους πρωτοπόρους των Ιαπωνικών comic
–
Ελληνοαμερικανική Ένωση,Μασσαλίας 22,Κολωνάκι |Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος,Σίνα 31 |Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων,Ακαδημίας 50
Ώρες λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 11:00 – 21:30
Είσοδος ελεύθερη
(στη φωτογραφία) Έργο της Hideko Mizuno που παρουσιάζεται στην έκθεση «Manga pioneers» στην Ελληνοαμερικανική Ένωση
–
*ΜΟΥΣΙΚΗ*
«Agony in the Garden» στην Αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων – Παρασκευή 22 Απριλίου, ώρα 21:00
Antoinette Lohmann, μπαρόκ βιολί
DissensoDuo
Γιώργος Σαμοΐλης, μπαρόκ βιολί | Αλέξανδρος Μαστιχιάδης, τσέμπαλο
«Agony in the Garden»
Παρασκευή 22 Απριλίου, ώρα 21:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134 – Αθήνα
Antoinette Lohmann
Μέσα στην έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα πριν από τον εορτασμό του Πάσχα, την Παρασκευή 22 Απριλίου, και σε έναν μοναδικό χώρο στον Κεραμεικό, την αίθουσα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, το DissensoDuo αποτελούμενο από τους Γιώργο Σαμοϊλη, μπαρόκ βιολί και Αλέξη Μαστιχιάδη, τσέμπαλο, θα παρουσιάσουν έργα για δυο βιολιά και τσέμπαλο του 17ου αιώνα, με την σύμπραξη της διακεκριμένης Ολλανδής μπαρόκ βιολονίστας, Antoinette Lohmann.
Οι τρεις καλλιτέχνες έρχονται από την Ολλανδία, με διάθεση να δημιουργήσουν μια μυσταγωγική βραδιά, με έντονα εκφραστική και εκκεντρική μουσική. Μεταξύ άλλων θα ακουστούν κομμάτια των Turini, Biber και Castello, συνθέτες που έγραψαν έργα που εκπλήσσουν ακόμη και σήμερα με τα εξεζητημένα εφέ, τις απρόσμενες αρμονίες και το έντονο στοιχείο του αυτοσχεδιασμού.
H βιολονίστα Antoinette Lohmann, είναι μια εξαιρετική μουσική προσωπικότητα, σολίστ και παιδαγωγός στο Μουσικό Κονσερβατόριο της Ουτρέχτης, αλλά και στην Πορτογαλία και τη Νότιο Αφρική. Με πλούσιο δισκογραφικό έργο, και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα σύνολα μπαρόκ διεθνώς, η Lohmann είναι αφοσιωμένη στην ερμηνεία μουσικού ρεπερτορίου από τον πρώιμο 17ο αιώνα ως και τον 21ο, αλλά πάντα με όργανα εποχής. Είναι κάτοχος ενός αυθεντικού βιολιού του 1700, του Φλαμανδού κατασκευαστή Snoeck, το οποίο έχει διατηρηθεί στην αρχική του μορφή.
Το σύνολο παλαιάς μουσικής DissensoDuo αποτελείται από τον Γιώργο Σαμοΐλη, μπαρόκ βιολί, και τον Αλέξανδρο Μαστιχιάδη, τσέμπαλο, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους στην Ουτρέχτη και έχουν εμφανιστεί σε διάφορες αίθουσες συναυλιών στην Ολλανδία και την Ελλάδα, ενώ το Σεπτέμβριο του 2015 συμμετείχαν στο διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της Ουτρέχτης. Το ντουέτο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία έργων του 17ου και 18ου αιώνα.
DissensoDuo
Αίθουσα εκδηλώσεων Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων
Ερμού 134 – Αθήνα (Κτήριο ΣΕΑ)
Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ
Πληροφορίες – Κρατήσεις
Υπηρεσία εισιτηρίων: 2107234567