DOCUDAYS UA ON TOUR: 13 -15 Μαΐου

seeukraine-coverΜετά τη Γαλλία και την Ολλάνδια, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Docudays UA κάνει μια στάση στην Ελλάδα, πριν συνεχίσει την Ευρωπαϊκή περιοδεία του στην Ιταλία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Το Exile Room φιλοξενεί το SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR, δύο τριήμερα του Μαΐου γεμάτα ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, μουσική και προβληματισμό. ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Ukranorama

13 ΜΑΪΟΥ: {ΠΡΟΒΟΛΗ} Euromaidan. Roughcut

Παρασκευή 13/05 στις 19:00 @ Exile Room

Σκηνοθεσία: Volodymyr Tykhyi, Andriy Lytvynenko, Kateryna Gornostai, Roman Bondarchuk, Yulia Gontaruk, Andrey Kiselyov, Roman Liubyi, Oleksandr Techynskyi, Oleksiy Solodunov, Dmitry Stoykov / Χώρα:Ουκρανία / Διάρκεια: 60’

Ένα ντοκιμαντέρ για τους τρεις μήνες της Ουκρανικής επανάστασης, από τις αγανακτισμένες διαμαρτυρίες έως την εθνική ενότητα. Κατσαρόλες στο κεφάλι ενάντια στα γκλομπ. Η εφορία της νίκης πλάι-πλάι με το θρήνο για τους πεσόντες του Euromaidan (Heavenly Hundred). Η επανάσταση ως έκρηξη μιας αποκατεστημένης αξιοπρέπειας, η μέθη της ελευθερίας και ο πόνος για το υψηλό της κόστος. Το “Euromaidan. Rough Cut” έχει ήδη προβληθεί από την Ευρώπη μέχρι τις τις ΗΠΑ και είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που κάνει ανασκόπηση στο χρονικό της Ουκρανικής διαμαρτυρίας.

Ακολουθεί Q&A με τη συντονίστρια του προγράμματος Docudays UA, Olga Birzul

Δείτε το trailer εδώ

ΣΤΑ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ * ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

14 ΜΑΪΟΥ: {ΣΥΖΗΤΗΣΗ} Πού οδεύει η Ουκρανία, δύο χρόνια μετά το Euromaidan;

Σάββατο 14/05 στις 19:00 @ Exile Room

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τις διαμαρτυρίες στο Euromaidan στην Ουκρανία, οι οποίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο του 2013 και έληξαν δραματικά το Φεβρουάριο του 2014. Προς τα πού πηγαίνει τώρα η Ουκρανία, δύο χρόνια μετά τα γεγονότα, ακολουθούμενη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και την επιθετικότητά της στην Ανατολική Ουκρανία; Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις επιτυχίες και τις αποτυχίες της Ουκρανίας, οι οποίες μπορούν να παρατηρηθούν μετά από τα γεγονότα του 2014. Έχουν εκπληρωθεί οι προσδοκίες του Μαϊντάν;

Συμμετέχοντες: Volodymyr Yermolenko (Ουκρανία) φιλόσοφος, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, Tatiana Ogarkova (Ουκρανία) ακαδημαϊκός, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος.
Νίκος Λυγερός (Ελλάδα) είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και Καθηγητής Γεωστρατηγικής και Τοποστρατηγικής. Συντονίζει ο Μιχάλης Βαρλάς (Ελλάδα), ιστορικός, επιστημονικός υπεύθυνος για τη δημιουργία του Ψηφιακού Μουσείου Νέας Σμύρνης.

15 ΜΑΪΟΥ: {ΠΡΟΒΟΛΗ} Πρόγραμμα Μικρού Μήκους

Κυριακή 15/05 στις 19:00 @ Exile Room

Sirs and Misters

Σκηνοθεσία: Oleksandr Techynsky / Χώρα:Ουκρανία / Διάρκεια: 35′

Ένας ξεναγός μουσείου, ένας στρατιώτης, ένας τραπεζοϋπάλληλος, ένας μηχανικός αεροσκαφών και άλλοι απελπισμένοι Ουκρανοί άνδρες από όλη τη χώρα μαζεύονται κάθε φθινόπωρο για να εργαστούν ως αχθοφόροι κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος των Hasidim στην πόλη του Uman. Κατά την διάρκεια των τεσσάρων ημερών, χιλιάδες Hasidim μαζεύονται σε αυτή τη μικρή πόλη, τραγουδώντας, χορεύοντας και φέρνοντας μαζί τους ένα τεράστιο αριθμό αποσκευών!

This Place We Call Our Home / Αυτό το Μέρος Ονομάζουμε Σπίτι μας

Σκηνοθεσία: Thora Lorentzen, Sybilla Marie Tuxen / Χώρα: Δανία / Διάρκεια: 30′

Σε αυτή την ταινία ο πόλεμος είναι περισσότερο ατμόσφαιρα, παρά δημοσιογραφικά γεγονότα. Με οδηγό τη μουσική, επισκεπτόμαστε ανθρώπους από κάθε κοινωνική τάξη μέσα από ποιητικές εικόνες που μεταδίδουν το συναίσθημα μιας ολόκληρης κοινωνίας αντιμέτωπης με μια μάχη που δεν κερδίζεται.

The Doctor Leaves Last / Ο Γιατρός Φεύγει Τελευταίος

Σκηνοθεσία: Svitlana Shymko / Χώρα: Ουγγαρία, Ουκρανία / Διάρκεια: 26′

Η Τάνια, εθελόντρια γιατρός, ήταν στη πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια των πιο αιματηρών συγκρούσεων του Μαϊντάν. Μετά την κατάπαυση του πυρός, παρέμεινε στο Κίεβο προκειμένου να βοηθήσει τους τραυματίες. Εν τω μεταξύ, ο ακήρυχτος πόλεμος με τη Ρωσική Ομοσπονδία ξεσπά στα ανατολικά της Ουκρανίας. Η Τάνια πρέπει να επιστρέψει στην πρώτη γραμμή.

Δείτε το trailer εδώ

Ακολουθεί Q&Α με τη σκηνοθέτιδα Svitlana Shymko

ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΤΙΤΛΟΥΣ * ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Advertisement