Διήγημα, του Αντώνη Τσιρικούδη

 

//το eyelands δημοσιεύει σήμερα ένα από τα διηγήματα της συλλογής «Εκεί που δεν το περιμένεις» του Αντώνη Τσιρικούδη που κυκλοφόρησε τον Μάιο από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες. Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, (20:00) στο Ηράκλειο  στην αίθουσα του Πολύκεντρου νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4). //

»Το διήγημα»

 

 Εκεί που δεν το περιμένεις Πήγα στο σουπερμάρκετ σήμερα, μετά από καιρό. Το μίνι μάρκετ του Μπαγκλαντεσιανού το έκαψαν δυο μέρες νωρίτερα, δεν είχαμε άλλο στη γειτονιά.

Η γυναίκα μου θορυβήθηκε, το έβαλε και στο Facebook.

«Γιατί δεν κάνετε μια εκστρατεία, να του το ξαναχτίσετε;» πρότειναν φίλοι από μακριά.

Δεν είχε χρόνο… Στην πραγματικότητα φοβόταν μήπως γίνει κι εκείνη στόχος. Κυκλοφορούσε η φήμη ότι ήταν ρατσιστική η επίθεση.

«Κανείς δεν θα σε κατηγορήσει, αν δεν αναλάβεις την πρωτοβουλία» την παρηγόρησα. Φοβόμουν κι εγώ.

Στην επιστροφή πρόσεξα έναν αλλόκοτο όγκο στη γέφυρα απέναντι από το γήπεδο. Για σκοτωμένο ζώο μου φάνηκε, μεγάλο. Έριξα μια δεύτερη ματιά, για να συνειδητοποιήσω ότι δεν ήταν σκύλος, αλλά γυναίκα, ξαπλωμένη ανάσκελα, το κεφάλι στο πλάι. Ξένη…

Σκέφτηκα να σταματήσω.

Είχα αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, τα αυτοκίνητα πολλά, δεν θα με άφηναν να κάνω στην άκρη.

Το ξανασκέφτηκα στην κυκλική διασταύρωση.

Κι αν είχε καμιά αρρώστια; Τόσα ακούγονταν…

Έφτασα στο σπίτι σε άθλια κατάσταση. Η Μάρτα με βοήθησε να αδειάσουμε τις σακούλες, να βάλουμε τα ψώνια στα ντουλάπια, στο ψυγείο.

«Είμαι χάλια» της είπα και της εξιστόρησα το περιστατικό.

«Τους πήγα λουλούδια στο μίνι μάρκετ» είπε εκείνη, σαν να προσπαθούσε να διαχωρίσει τη θέση της.

«Δεν είναι το ίδιο» απάντησα.

«Μην το σκέφτεσαι. Κάποιος θα σταμάτησε…»

«Δεν είναι το ίδιο» ξανάπα, ενώ σκεφτόμουν το διήγημα που θα έγραφα. Θα ήταν πολύ δυνατό. Έπρεπε να βιαστώ. Θα ένιωθα καλύτερα.