Η Ελένη… με μια άλλη ματιά

Η φιλόλογος Αναστασία Γεώργα δημιούργησε ένα ebook  με μία πρωτότυπη συνεργασία: έναν έφηβο στο φάσμα του αυτισμού!

Το βιβλίο αφορά την Ελένη του Ευριπίδη που διδάσκεται στην γ’ γυμνασίου και έχει βασιστεί στα σκίτσα του Κ.Μ., μαθητή στο φάσμα του αυτισμού, αποτελεί μια περίληψη  της ιστορίας μαζί  με ασκήσεις – ερωτήσεις και είναι δομημένο σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές αρχές της ειδικής αγωγής.
Το βιβλίο απευθύνεται πρωτίστως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που εκπροσωπούν την ειδική αγωγή και δευτερευόντως  προτείνεται σε μαθητές και εκπαιδευτικούς  της γενικής αγωγής που θέλουν να πάρουν ιδέες μιας διαφορετικής προσέγγισης του μαθήματος.

Το eyelands δημοσιεύει μια μικρή συνέντευξη με τη δημιουργό του e-book

εξώφυλλο.jpg

Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο;

Το βιβλίο απευθύνεται σε μαθητές στο φάσμα του αυτισμού, με δυσλεξία ή μαθησιακές δυσκολίες που πηγαίνουν 3η γυμνασίου και διδάσκονται την Ελένη του Ευριπίδη όπως επίσης και στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής που αναζητούν ύλη δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προσαρμοσμένη στην ειδική αγωγή.

Πώς σκεφτήκατε την δημιουργία αυτού του βιβλίου;

Το μεγάλο βιβλιογραφικό κενό που υπάρχει στην ειδική αγωγή σε γυμνάσιο και λύκειο και το εμφανές ταλέντο του μαθητή μου να σκιτσογραφεί ήταν το κίνητρο για να δημιουργηθεί το βιβλίο.

Ποια είναι η εμπειρία σας με το θέμα που σχετίζεται με το βιβλίο;

Η Ελένη του Ευριπίδη είναι τα αρχαία μετάφρασης της γ’ γυμνασίου, μάθημα το οποίο δίδασκα σε ιδιωτικό σχολείο στο τμήμα ένταξης. Έτσι το βιβλίο, χωρίς να αποποιείται της επιστημονικότητάς του, έχει δομηθει βιωματικά στο πώς μπορεί ένας έφηβος, για παράδειγμα στο φάσμα του αυτισμού, να διδαχθεί το συγκεκριμένο κείμενο.

Ποια είναι η διαδρομή σας ως εδώ σχετικά με την συγγραφή;

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο που εκδίδω, κατά τα άλλα αρθρογραφώ σε site διαφορετικού μεταξύ τους περιεχομένου δοκιμάζοντας διαφορετικά είδη γραφής, κυρίως ανάμεσα σε επίσημο και ανεπίσημο ύφος, επικαλούμενη έτσι μέσω της αρθρογραφής και τις δικές μου διαφορετικές πτυχές.

Γιατί προτιμήσατε μια έκδοση σε e-book;

Το e-book είναι σύγχρονο όπως και οι έφηβοι στους οποίους απευθύνεται. Ο μαθητής μπορεί να πληκτρολογήσει τις απαντήσεις αντί να τις γράψει και αυτό κινητροδοτεί έναν έφηβο να συμμετάσχει στο μάθημα. Επίσης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να επιλέξει αν θέλει τί θα εκτυπώσει, για παράδειγμα να παραδώσει το μάθημα μέσω υπολογιστή και να εκτυπώσει μόνο τις ασκήσεις.

Ποια είναι η ανταπόκριση που είχατε ως τώρα;

Το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει μόλις 1 μήνα και η ανταπόκριση είναι βαθμιαία αυξανόμενη. Οι πρώτοι που το αναζήτησαν είναι ειδικότητες επαγγελματιών όπως ειδικοί παιδαγωγγοί ή λογοπεδικοί, τώρα έχουν ξεκινήσει και οι γονείς των παιδιών με στόχο να το προτείνουν στον φιλόλογο του σχολείου. Ελπίζω να αυξηθεί το εκπαιδευτικό υλικό και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς πιστεύω πως έχει έρθει η ώρα για την ειδική αγωγή να σηκώσει το χέρι και να πει μάθημα!

20170210_122823.jpg

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΕΩΡΓΑ/ βιογραφικό

βασική εκπαίδευση: απόφοιτος φιλολογικού τμήματος στο ΔΠΘ με ειδίκευση στη διδασκαλία της ελληνικής  ως δεύτερη ξένη γλώσσα και μετεκπαίδευση στην ειδική αγωγή στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο

Advertisement