Βραβεία διαγωνισμού μυθιστορήματος – Προδημοσίευση από τα βιβλία

Το eyelands παρουσιάζει ένα μικρό κομμάτι από τα δύο βιβλία που βραβεύτηκαν στον πρώτο διαγωνισμό μυθιστορήματος και σας προσκαλεί στην παρουσίασή τους την Κυριακή 9 Απριλίου στο Polis Art cafe!

φμπ.jpg

Η ΓΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΝΟΛΝΤ

Ένα μυθιστόρημα του Απόστολου Λαγαρία με εξώφυλλο έναν πίνακα του συγγραφέα και στο εσωτερικό δύο έργα (λάδι σε μουσαμά) της Δήμητρας Τσιριγώτη 

 

«Εγώ όταν είσαι μέσα μου νιώθω να εισέρχομαι στον πυρήνα του στροβιλισμού σου, τον βλέπω, τον αισθάνομαι, μετρώ τους κτύπους της καρδιάς και τους παλμούς του αίματος στις φλέβες, οι φλέβες σου είναι διάφανες, ανάγλυφες, σχεδόν τρομαχτικές, ο κτύπος ασταμάτητος, γρήγορος και σταθερός σαν μηχανής, ο επιστημονικός ορθολογισμός σου αποτυπώνεται στο ίδιο σου το σώμα, εκπέμπεται από αυτό. Είμαστε αντίθετοι πόλοι, αλλά αυτό μπορεί να είναι που μας έλκει τελικά, είσαι η βία, είσαι η σκληρή πραγματικότητα, είσαι ο θάνατος που έρχεται νομοτελειακά, το φάντασμα των Χριστουγέννων που αποκαλύπτει τη σκληρότητα του μέλλοντος χωρίς να δείχνει οίκτο, είσαι αμείλικτος, κατεδαφιστικός. Με κάνεις να τρομάζω».

 

«Και εσύ μετατρέπεις την κάθε στιγμή σε παραμύθι. Δεν ακουμπάς στη γη. Το ξέρεις ότι όλοι μας, ολόκληρη η ζωή στο σύμπαν χρωστάει την ύπαρξή της στη βαρύτητα; Ότι η βαρύτητα, αυτή και μόνο αυτή δημιούργησε τον κόσμο, την τάξη μέσα από το χάος, ότι επέδρασε στα μόρια της ύλης με έναν τρόπο δημιουργικό και τα συγκράτησε κοντά, βαθιά μέσα στους πυρήνες των αστέρων και εκεί υπό συνθήκες τεράστιων θερμοκρασιών τα ανάγκασε να συντηχθούν και να μετασχηματιστούν σταδιακά σε όλα τα υλικά που υπάρχουνε στη φύση. Από τα μόρια υδρογόνου στο Ήλιο, από τα μόρια Ηλίου σε άνθρακα, από τον άνθρακα σε πιο βαρύτερα στοιχεία, στο οξυγόνο και έπειτα σε ακόμη πιο βαριά, στα μέταλλα. Και ότι στο τέλος του κύκλου της ζωής των άστρων, όταν τελειώσει η ενέργεια,  οι πυρήνες τους εκρήγνυνται σε σουπερνόβες και όλα αυτά τα υλικά εκτινάσσονται στο σύμπαν και ταξιδεύουν και από τη βαρύτητα αρχίζουνε ξανά να συγκεντρώνονται και να δημιουργούν πλανήτες, πλανήτες όπως η δική μας Γη. Η βαρύτητα, ο ήρωας του σύμπαντος όπως λέει ο Hawkins. Εσένα όμως η βαρύτητα μοιάζει να μη σε αφορά, εσύ αιωρείσαι».

 

*

photo_Αποστολος Λαγαρίας μικρη.jpgΟ Απόστολος Λαγαρίας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1981 και ζει στα Εξάρχεια αν και είναι ερωτευμένος με το Βερολίνο. Είναι αρχιτέκτονας και διδάκτορας του τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ. Έχει βραβευτεί σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έχει δημοσιεύσει εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Ως μουσικός συμμετέχει -με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Strange C- σε συγκροτήματα της ανεξάρτητης ροκ σκηνής και έχει γράψει μουσική για θέατρο και ταινίες. Έχει εκδώσει τις συλλογές διηγημάτων «Το Τέρας» (εκδόσεις Σαΐτα, 2014), «Παλέρμο επί Πέντε» και  «Μυθο-λογίες» (εκδόσεις «24 Γράμματα» σειρά «εν καινώ», 2013 και 2015 αντιστοίχως) σε ηλεκτρονική μορφή. Κείμενά του έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν κυκλοφορήσει σε συλλογικούς τόμους (από εκδόσεις Παράξενες Μέρες, εκδόσεις iWrite κ.α.), ενώ διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα Eyelands και στο ηλεκτρονικό λογοτεχνικό περιοδικό Fractal. Έχει βραβευτεί τρεις φορές από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στην κατηγορία μυθιστορήματος και νουβέλας (2015-2016), ενώ έχει γράψει και το σενάριο για την ταινία μικρού μήκους «Σκακιέρα» (2017). Η «Γάτα του Άρνολντ» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.
https://www.facebook.com/apostoloslagarias/

 

 

**

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ

Ένα μυθιστόρημα του Δημήτρη Φαρή

Με εξώφυλλο έναν πίνακα που έφτιαξε ο Γιάννης Πετράκης ειδικά για το βιβλίο

 

Η Γαία12 ήταν το πιο φιλόδοξο σχέδιο από όλα τα προηγούμενα. Έπρεπε να φτάσουν στα όρια του αστρικού σμήνους, δηλαδή 20 έτη φωτός μακριά από το σπίτι, να ταξιδέψουν 200 χρόνια για να βρουν τελικά αυτόν το μοναδικό μεσήλικα μέσο Μεσοαστέρα μέσης θερμοκρασίας και μέσης φωτεινότητας, ο οποίος ήταν ο μόνος από τους 150 υποψήφιους που είχε μάζα ίση με τους δύο ήλιους της πατρίδας. Η Γαία του ήταν ακόμα σε πρώιμα στάδια, τουλάχιστον οι Τέχνο-Βιολόγοι στην πατρίδα αυτό υποστήριζαν, αλλά κανείς δεν ήξερε αν είχε κατοικηθεί. Κράτησε για μια στιγμή τη γουλιά του καφέ στο στόμα του, θυμήθηκε αυτή την ευχάριστη αίσθηση, χαμογέλασε και αμέσως μετά το χαμόγελο αυτό μετατράπηκε σε ειρωνικό μειδίαμα. Έπρεπε να κάνουν πόλεμο. Σε περίπτωση που θα συναντούσαν μια άλλη αποικία όντων θα έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία του πολέμου. Στην κοιλιά του οχήματος περίμεναν υπομονετικά 2000 ρομποτικοί στρατιώτες με τις πυρηνικές τους μπαταρίες φορτισμένες και 5000000 ρομποτικές αράχνες έτοιμες να καταστρέψουν κάθε υποδομή άλλου πολιτισμού στον πλανήτη. Στις κάτω αποθήκες υπάρχουν ιοί αποθηκευμένοι σε συσκευές εξάπλωσης, ιοί που μόνο τα αντισώματα των συντρόφων του μπορούν να αντιμετωπίσουν. Όταν καούν τα μωρά κάθε εχθρού, τότε μόνο θα είναι ασφαλής κάθε προσπάθεια εποίκισης. Τότε μόνο τα ανδροειδή υπηρέτες θα μπορέσουν να χτίσουν με ασφάλεια τα νέα σπίτια, τότε θα φτιαχτούν τα νέα χωράφια, οι νέες φάρμες, τότε θα γεννηθούν οι νέοι απόγονοι, καθαροί από κάθε πρόσμειξη.

Από τη στιγμή της προσεδάφισης ξεκινάει ένας αγώνας επιβίωσης, μια συνεχής μάχη με τους ιθαγενείς, μια προσπάθεια επικράτησης του πιο δυνατού γενετικού κώδικα.

Σηκώθηκε όρθιος και άρχισε να επιθεωρεί τις κάψουλες με τους συντρόφους του. «Οι 24 καλύτεροι πιλότοι της πατρίδας είναι εδώ, κοιμούνται!» σκέφτηκε και έτριξε ανυπόμονος τα δόντια.

Μα αλήθεια ήταν ακόμα μόνος; Πού ήταν η φυσική του γυναίκα; Πέρασε από τους κοιτώνες των γυναικών. Η κάψουλά της ήταν ανοιχτή… Τώρα ήταν σίγουρος ότι θα την έβρισκε στην Κιβωτό.

 

**

Δημήτρης Φαρής
Φαρής.jpgΓεννήθηκε στο Duisburg της τότε Δυτ. Γερμανίας από έλληνες μετανάστες. Σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως καθηγητής σε Λύκειο. Έχει πτυχίο κλασικού πιάνου και ασχολείται εντατικά με την μελέτη του σαξόφωνου. Κάποια βράδια του χρόνου εμφανίζεται ως μουσικός σε bar και συναυλιακούς χώρους παίζοντας πιάνο και σαξόφωνο σε μικρά jazz μουσικά σχήματα. Με την συγγραφή ιστοριών ασχολείται από την στιγμή που κατάλαβε ότι η ζωή είναι σημαντική και η μνήμη πεπερασμένη. Το βιβλίο του με τίτλο  Stay Tonight κυκλοφορεί ήδη από τις Μικρές Εκδόσεις. Όταν δεν φροντίζει τους ανθρώπους που αγαπάει, τρέχει σε στάδια και φυτεύει γιούκες σε δημόσιους χώρους. Τις νύχτες, μέσα από τα όνειρα του ζει μια δεύτερη ζωή.

 

Advertisement