Τετραήμερο για τη «Μάνα Γη»

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣΗ Εναλλακτική Δράση με τη στήριξη του χώρου τέχνης “Πολυμήχανο”  και του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου “Nosotros” θα πραγματοποιήσει τετραήμερο εκδηλώσεων (21-24 Απριλίου) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μάνα Γη. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν  θέατρο και αφηγήσεις από τους αγώνες των ιθαγενών της Λατινικής Αμερικής για να προστατέψουν τη γη τους, έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές της σχολής ζωγραφικής της Εναλλακτικής δράσης και  εξόρμηση συνδυασμένη με καλλιτεχνικά δρώμενα στον Κιθαιρώνα

Η ΓΗ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ-ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ

“Πώς μπορείτε να αγοράζετε ή να πουλάτε τον ουρανό ή τη ζέστα της γης; Για μας μοιάζει παράξενο. Η δροσιά του αγέρα ή το άφρισμα του νερού δε μας ανήκουν. Πώς μπορείτε να τα αγοράσετε από μας; Κάθε μέρος της γης αυτής είναι ιερό για το λαό μου. Κάθε αστραφτερή πευκοβελόνα, κάθε αμμούδα στις ακρογιαλιές, κάθε θολούρα στο σκοτεινό δάσος, κάθε ξέφωτο και κάθε ζουζούνι που ζουζουνίζει είναι, στη μνήμη και στην πείρα του λαού μου, ιερό……..Θα πρέπει να το καταλάβετε: Η γη δεν ανήκει  στους ανθρώπους. Οι άνθρωποι ανήκουν στη γη”
Απόσπασμα από την απάντηση του αρχηγού των Ινδιάνων Σιάτλ προς τον πρόεδρο της ΗΠΑ Φραγκλίνο Πήρς, όταν το 1830  ζήτησε από τους ινδιάνους να του πουλήσουν τη γη τους,

Πόσο επίκαιρα είναι στις μέρες μας, σχεδόν δύο αιώνες μετά,  τα απλά και αυθεντικά λόγια της απάντησης  του αρχηγού  των ινδιάνων. Ταυτόχρονα είναι τόσο μεγάλη η σημασία των λόγων αυτών, αλλά κυρίως των αγώνων των ιθαγενών της Αμερικής να υπερασπίσουν τη γη τους ώστε  ο ΟΗΕ, αναγνωρίζοντας τους αγώνες αυτούς καθιέρωσε την 22η Απριλίου σαν Παγκόσμια Ημέρα για τη Μάνα Γη.

Βέβαια οι πολυεθνικές εταιρείες  που βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους και τη φύση και έχοντας συμμάχους τις “πρόθυμες για κάθε διευκόλυνση κυβερνήσει” αδιαφορούν για τις καταστροφές που προκαλούν στον πλανήτη, για να εξυπηρετήσουν την κερδοσκοπική τους βουλιμία: Η Monsato  και η Bayer προσπαθούν να ελέγξουν κάθε καλλιεργήσιμο κομμάτι γης σε κάθε χώρα και να γεμίσουν τις αγορές με μεταλλαγμένα προϊόντα. Οι καναδικές και άλλες πολυεθνικές εξορυκτικές βγάζουν από τα σπλάχνα της γης ό τι μετάλλευμα έχει απομείνει καταστρέφοντας εκατομμύρια στρέμματα δάση και βιότοπους και δηλητηριάζοντας τους ανθρώπους. Η Texaco και άλλες πολυεθνικές καταστρέφουν τον Αμαζόνιο και τους ιθαγενείς, είτε με τα τοξικά τους απόβλητα είτε με είτε με την αποψίλωση. Και αυτά είναι μόνο ελάχιστα δείγματα της εγκληματικής δραστηριότητας των  πολυεθνικών σε βάρος της Μάνας Γης.

Αντίστοιχα στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά από την υπαγωγή της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο, έχουν αποθρασυνθεί τα οργανωμένα συμφέροντα, ντόπια και ξένα, και ασελγούν στην κυριολεξία σε βάρος της Μάνας Γης: Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές κινδυνεύουν με καταστροφή (πλέον χαρακτηριστικές  είναι οι περιπτώσεις της καταστροφής των δασών στη Χαλκλιδική από την Ελ Ντοράντο, όπως και η  επιδίωξη από δημάρχους της Αττικής κατάργησης της ζώνης προστασίας του Υμηττού). Φαραωνικές εγκαταστάσεις, όπως τα  γήπεδα ποδοσφαίρου ΠΑΟ και ΑΕΚ χωροθετούνται  μέσα σε πάρκα ή  άλση καταστρέφοντας και τους τελευταίους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους.  στο λεκανοπέδιο. Οροσειρές ολόκληρες καταστρέφονται από βιομηχανικού  τύπου τεράστιες αιολικές εγκαταστάσεις. Οι παραλίες πολύ εύκολα μετατρέπονται σε “χρηματιστηριακές” αξίες και αντικείμενα αγοραπωλησίας, ενώ ακόμη και το νερό έχει μπει στο στόχαστρο των πολυεθνικών

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο μόνος δρόμος που έχει απομείνει στις τοπικές κοινωνίες είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης ανάμεσα στα κινήματα και τις συλλογικότητες για τη δημιουργία μετώπου αντίστασης στην κερδοσκοπική βουλιμία των πολυεθνικών και ασπίδας προστασίας της Μάνας Γης που κινδυνεύει.

Η Εναλλακτική  Δράση συμμετέχει σταθερά στα κινήματα και στις δράσεις προστασίας  των περιοχών και των φυσικών πόρων που κινδυνεύουν και παράλληλα πραγματοποιεί συχνές  εκδηλώσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Στα      πλαίσια αυτά και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μάνα Γη, 22 Απριλίου θα πραγματοποιήσει τετραήμερες εκδηλώσεις οι λεπτομέρειες για τις οποίες  αναφέρονται στις ανακοινώσεις και τις αφίσες που έχουν δημοσιοποιηθεί για κάθε εκδήλωση.

 

**

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑ  ΚΑΙ  ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ  ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΓΗ

Μία από τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η Εναλλακτική Δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Μάνα Γη είναι η εξόρμηση στον Κιθαιρώνα, το μυθικό βουνό του Διόνυσου, του Οιδίποδα  και του Ηρακλή. Η εξόρμηση θα περιλαμβάνει ξενάγηση στις αρχαίες Ελευθερές, εύκολη πεζοπορία στο πλούσιο σε βλάστηση βουνό, καλιταχνικά δρώμενα στο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα έλατα,  δίπλα στο καταφύγιο και πικ-νικ στο λουλουδιασμένο τοπίο.

Θα ξεκινήσουμε με ξενάγηση στις αρχαίες Ελευθερές. Που αποτελούσε κέντρο λατρείας του Διονύσου, Στη θέση αυτή διασώζεται σήμερα μεγάλο φρούριο που από τον τρόπο που είναι κατασκευασμένο φαίνεται να ανήκει στον 4ο αιώνα π.Χ. Το φρούριο έχει μήκος 330 μέτρα και  συνολική περίμετρο 860 μέτρα. Κατά μήκος των τειχών είναι χτισμένοι τετράγωνοι πύργοι, ενώ διέθετε τέσσερις πύλες

Μετά από την ξενάγηση θα φθάσουμε με το πούλμαν στο φιλόξενο και ευρύχωρο  καταφύγιο του Κιθαιρώνα. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μία εύκολη και ευχάριστη πεζοπορία σε μονοπάτι με πλούσια βλάστηση και καλλιτεχνικά δρώμενα στο οροπέδιο ανάμεσα στα έλατα, δίπλα στο καταφύγιο. Τα καλλιτεχνικά δρώμενα έχουν σχεδιασθεί από την ηθοποιό Λένα Δελαβία και έχουν περιεχόμενο την Μάνα Γη

Όταν ολοκληρωθούν τα καλλιτεχνικά δρώμενα θα έχουμε πικ-νικ και με συλλογικό γεύμα στο λουλουδιασμένο τοπίο με σπιτικούς μεζέδες και ποτά που θα φέρει  η κάθε μια και ο καθένας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΡΜΗΣΗΣ

8.00πμ    Αναχώρηση από Βούλα  (παραλιακή-Συγγρού-Ομόνοια)

8.30πμ     Επιβίβαση στην Ομόνοια.

9.30πμ   – 10.30πμ  Ξενάγηση  στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Ελευθερών

11.00πμ-1.00μμ     Προαιρετικά πεζοπορία στον Κιθαιρώνα

1.30-2.30μμ   Καλλιτεχνικά δρώμενα στο ελατόφυτο οροπέδιο. Κόψιμο της βασιλόπιτας και φαγητό στο καταφύγιο.

2.30μμ-4μμ  Πικνικ στο ανθισμένο τοπίο

4.30μμ – 5.30μμ Περιήγηση και καφέ

Αναχώρηση για επιστροφή.

6μμ   Αναχώρηση για επιστροφή.

 

Την ξενάγηση θα κάνει ο ιστορικός Μάκης Σταύρου

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής

Γιώργος Σούλτος 6906468807

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει γίνουν μόνο τηλεφωνικά για να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των συμμετεχόντων.

Συμμετοχή στην ξενάγηση την πεζοπορία και τα δρώμενα στο βουνό μπορούν να έχουν μόνο όσοι θα έλθουν με το πούλμαν

Τέλος επισημαίνουμε ότι όσες και όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην εξόρμηση καλό θα είναι να φορούν πεζοπορικά ή αθλητικά παπούτσια και να έχουν σακίδιο.

Η γραμματεία της Εναλλακτικής Δράσης

http://www.enallaktiki-drasi.gr