Στην άμμο…

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΉρθε η ώρα να φύγουμε κι αυτό το καλοκαίρι για το φεστιβάλ της Άμμου. Αυτή τη φορά αφήνουμε πίσω την Κρήτη και ανεβαίνουμε στις Κυκλάδες, πηγαίνουμε στα Κουφονήσια όπου για δυο μέρες, 25 και 26 Αυγούστου, θα συναντηθούμε στην άμμο για αφηγήσεις, αναγνώσεις, μουσική και διάφορα άλλα. Δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς θα είναι αυτά τα άλλα! Το φεστιβάλ της άμμου είναι απρόβλεπτο, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Αυτή η ιστορία γεννήθηκε από μια απλή ιδέα: να μαζευτούμε σε μια αμμουδιά και να διαβάσουμε κείμενα. Ύστερα ήρθαν διάφορες ιδέες και προτάσεις από τους ανθρώπους που μαζεύτηκαν και το φεστιβάλ γέμισε μουσική, θέατρο, φωτογραφία, αφηγήσεις παραμυθιών, ζωγραφιές ακόμη και παρατήρηση των άστρων. Περίεργα πράγματα. Λες κάτι στην αρχή σαν ευχή κι ύστερα ξαφνικά το βλέπεις να πραγματοποιείται και να απλώνεται και να ομορφαίνει τα καλοκαίρια μας.

Είναι μια γιορτή, γιατί αυτό πρέπει να είναι ένα φεστιβάλ, που συναντιούνται άνθρωποι με κοινές αγάπες: το διάβασμα, το γράψιμο, τη μουσική, την τέχνη και πάνω απ’ όλα τη θάλασσα και την άμμο. Με έναν βασικό κανόνα: ότι δεν έχουμε ανάγκη την ενίσχυση κανενός ότι δεν χρειαζόμαστε ούτε να πάρουμε ούτε να δώσουμε χρήματα για να περάσουμε καλά. Και μια διαπίστωση που επαληθεύεται κάθε καλοκαίρι: Μπορούμε ακόμη να φτιάχνουμε παρέες.

Το πιο όμορφο από τα πολλά απρόοπτα που έχουν γίνει στην άμμο,  ήταν, κατά τη γνώμη μου, εκείνη η γοργόνα που ζωγράφισαν στην άμμο κάποια άγνωστά μας κορίτσια. Αυτή που βλέπετε συχνά να ανεβάζουμε. Την ζωγράφισαν για το φεστιβάλ (που εκείνο το απόγευμα έμαθαν ότι υπήρχε) και μας την «χάρισαν» με την υπέροχη απλότητα κάποιου που δημιουργεί κάτι και το χαρίζει σε έναν άλλο.

Έτσι απλά και όμορφα έπαιξαν με την άμμο και μας χάρισαν κάτι όμορφο που θα το έπαιρνε το κύμα την άλλη μέρα. Κάτι που θα σβήσει αλλά δεν θα χαθεί. Αυτός είναι ο λόγος που φτιάχνουμε γιορτές, αυτό είναι το νόημα -αν ψάχνουμε οπωσδήποτε κάτι τέτοιο. Αυτό είναι το φεστιβάλ της Άμμου.

 

Advertisement