Λίγες μέρες πριν από τα αποτελέσματα…

strange-love-affairsΤα μηνύματά σας πυκνώνουν αυτές τις μέρες, έτσι γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Παρόλο που φροντίζουμε να έχετε ενημερωθεί ήδη από το σημείωμα που επικυρώνει τη συμμετοχή σας:  Η ανακοίνωση των  αποτελεσμάτων θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 από τις ιστοσελίδες www.eyelands.gr  & http://www.paraxenesmeres.gr, αρκετοί συγγραφείς το ξεχνάνε, όπως είναι λογικό, ή απλώς περιμένουν ότι τα αποτελέσματα θα βγουν πιο νωρίς. Ποτέ δεν έχουν βγει πιο νωρίς αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν έχουν βγει ποτέ πιο αργά. Έχουμε μια …προσήλωση στην ημερομηνία που κάθε φορά έχουμε προαναγγείλει ότι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ακριβείς και υπεύθυνοι και σε αυτό το σημείο. Μία ή δύο φορές έχουμε ξεφύγει από την καθορισμένη προθεσμία σε άλλους διαγωνισμούς αλλά ποτέ στον συγκεκριμένο τον διεθνή διαγωνισμό διηγήματος. Οι φορές που …ξεφύγαμε ήταν (συμπτωματικά ή όχι) όταν είχαμε αναθέσει την απόφαση εν λευκώ σε κριτές που δεν είχαν καμία σχέση με το περιοδικό ή τις εκδόσεις.

Στον συγκεκριμένο όμως διαγωνισμό -όπως άλλωστε και στο Διεθνές τμήμα- η συνέπεια στην ημερομηνία ανακοίνωσης είναι τόσο σημαντική ώστε αν χρειαζόταν θα αφήναμε έξω κάποιες βαθμολογίες που δεν θα έφταναν στην ώρα τους. Έρχονται όμως πάντα έγκαιρα ως τώρα. Έτσι θα γίνει και αυτή τη χρονιά. Την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τα αποτελέσματα. Να θυμίσουμε όμως κάποια πράγματα για όσους δεν γνωρίζουν ακριβώς τη διαδικασία της βαθμολογίας στο Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Διαγωνισμού Διηγήματος. Κάθε χρόνο λίγες μέρες μετά το κλείσιμο του διαγωνισμού, μια ομάδα με 8 έως 10 μέλη (συγγραφείς που άλλοι έχουν εκδώσει βιβλίο στις Παράξενες Μέρες άλλοι σε άλλους εκδοτικούς, συνεργάτες του eyelands και άνθρωποι που εργάζονται στις εκδόσεις, μαζί με τον νικητή/νικήτρια της περασμένης χρονιάς) παίρνουν με email τα διηγήματα που θα κρίνουν. Τα διηγήματα έχουν ως διακριτικό έναν αριθμό που τα συνοδεύει από τη στιγμή που θα γίνει η κατάθεση της συμμετοχής.   Η ομάδα ανάγνωσης έχει όλο το καλοκαίρι στη διάθεσή της για να διαβάσει τα διηγήματα και να τα βαθμολογήσει με βαθμούς από ένα έως το είκοσι.  Η ομάδα αλλάζει κάποιες φορές πρόσωπα, τρεις μόνο έχουν παραμείνει από εκείνη που έκρινε τα διηγήματα του πρώτου διαγωνισμού, αλλά ο βασικός πυρήνας παραμένει ο ίδιος για αρκετά χρόνια τώρα και ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι πάντα κοντά μας στο διαγωνισμό, σκοπεύοντας  βέβαια να προσθέσουμε και άλλους τα χρόνια που θα έρθουν. Η ομάδα δεν «συνεδριάζει» ποτέ από κοινού, ούτε καν διαδικτυακά, τα μέλη της επειδή μένουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας δεν έχουν ποτέ συναντηθεί όλα μαζί (ελπίζουμε αυτό να γίνει κάποια στιγμή) και φυσικά ακόμη και αν ήθελαν δεν θα μπορούσαν να επηρεάσουν ο ένας τον άλλο. Δεν θα το ήθελαν όμως γιατί η επιλογή τους δεν έχει γίνει τυχαία.

Όλα αυτά τα μάλλον κουραστικά είναι απαραίτητα για όσους δεν παρακολουθούν το eyelands και τις παράξενες μέρες από την αρχή τους ή δεν γνωρίζουν αρκετά για τον τρόπο που λειτουργούν οι διαγωνισμοί μας και γενικότερα τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Δεν ξέρουμε αν είναι ο καλύτερος διαγωνισμός (εμείς το πιστεύουμε πάντως… παρόλο που η λέξη είναι πολύ ανοιχτή σε υποκειμενικές εκτιμήσεις και στην τελική σημασία έχει τι πιστεύετε εσείς) σίγουρα όμως είναι ένας διαγωνισμός που σταθερά και ξεκάθαρα δίνει αυτό που υπόσχεται εδώ και επτά χρόνια. Κι αυτό επειδή υπάρχουν άνθρωποι που προσφέρουν το χρόνο τους για χάρη της κοινής μας αγάπης για τη γραφή και για τα βιβλία όπως συμβαίνει με την ομάδα ανάγνωσης.  Τους ευχαριστούμε για άλλη μια χρονιά!