Συνέντευξη με την Ίνα Κετάιτσεκ, νικήτρια του διεθνούς διαγωνισμού

ιαγωνισμού

1 μικρότερηΗ Ίνα Κετάιτσεκ με το διήγημά της «Βρούτος» είναι η νικήτρια του 7ου Διεθνούς διαγωνισμού του Eyelands για το 2017.  Όπως κάθε χρόνο την βράβευση ακολουθεί μια συνέντευξη για να μάθουμε περισσότερα για τον συγγραφέα που πήρε το πρώτο μας βραβείο. Η Ίνα απάντησε (διαδικτυακά εννοείται) στις ερωτήσεις μας για την ιστορία της, τη σχέση της με το γράψιμο, την Ελλάδα και τα μελλοντικά της σχέδια. Το πιο εντυπωσιακό ίσως στοιχείο είναι ότι πρόκειται για μια πολύ φρέσκια συγγραφέα που συμμετείχε για τέταρτη μόλις φορά σε έναν διαγωνισμό!

Είναι η δεύτερη φορά, μετά τον Seth Libby (2014), που ο νικητής προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ελπίζουμε ότι η Ίνα θα είναι στην Ελλάδα και την Κρήτη για τις διακοπές της το επόμενο καλοκαίρι και πιθανότατα θα έχουμε πολύ περισσότερα να πούμε για τη ζωή της, τη λογοτεχνία και τις ουτοπίες του μέλλοντος που την απασχολούν ιδιαίτερα αυτή την εποχή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

 Πώς αισθανθήκατε όταν μάθατε ότι κερδίσατε το πρώτο βραβείο;

– Ένιωσα πολύ ενθουσιασμένη! Όταν μπήκα στην ιστοσελίδα σας και άρχισα να διαβάζω, είδα αμέσως τη λέξη «Brutus» (Βρούτος) και η πρώτη μου σκέψη ήταν «για στάσου, έγραψα κι εγώ μια ιστορία που ονομάζεται «Brutus» και στη συνέχεια, όταν είδα το όνομά μου, κατάλαβα επιτέλους ότι εγώ ήμουν πραγματικά η νικήτρια . Ήταν δύσκολο να το πιστέψω για λίγα λεπτά και στη συνέχεια, μόλις το συνειδητοποίησα, ένιωσα πολύ χαρούμενη, ήταν πολύ τιμητικό.

2.jpgΉταν η πρώτη σας συμμετοχή σε εμάς αν θυμάμαι καλά. Πώς μάθατε για το διαγωνισμό;

– Έμαθα για τον διαγωνισμό μέσα από μια ιστοσελιδα  μέσω ενός ιστότοπου που ονομάζεται «ποιητές και συγγραφείς»: https://www.pw.org/

Έχετε έρθει ποτέ στην Ελλάδα;

– Όχι, δεν έχω πάει ποτέ στην Ελλάδα.

Πώς φαντάζεστε τη ζωή στη χώρα μας ειδικά το καλοκαίρι; Έχετε φίλους από την Ελλάδα ή φίλους που έχουν ταξιδέψει εδώ;

– Ναι, η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μου πήγαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά πέρυσι και ήταν οι πιο αγαπημένες τους διακοπές. Μου έλεγαν συνέχεια πόσο φιλικοί ήταν οι άνθρωποι και πόσο νόστιμο ήταν το φαγητό και πόσο χαλαρά ένιωθαν και πόσο υπέροχο είναι το τοπίο. Φαντάζομαι ότι η Ελλάδα ειδικά το καλοκαίρι είναι πολύ όμορφη, κι ακόμη περισσότερο κοντά στη θάλασσα. Φαντάζομαι ότι τα θαλασσινά είναι εξαιρετικά εκεί και υπάρχουν ένα σωρό ενδιαφέροντα φεστιβάλ για να δει κάποιος.

Δεν είναι λίγο  παράξενη η αίσθηση ότι κερδίσατε ένα βραβείο σε ένα διεθνή διαγωνισμό, με έδρα σε μια χώρα πολύ πολύ μακριά από σας; Πιστεύατε ότι η ιστορία σας είχε πιθανότητες να κερδίσει το βραβείο;

– Είναι παράξενη αίσθηση έτσι κι αλλιώς να κερδίζεις οποιοδήποτε διαγωνισμό! Δεν είναι πολύς καιρός που άρχισα να στέλνω τις ιστορίες μου. Ο «Βρούτος» είναι η τέταρτη ιστορία που έχω υποβάλει ποτέ σε οποιαδήποτε δημοσίευση (και δεν έχω στείλει τίποτα άλλο από τότε). Πίστευα ότι ειδικά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θα μπορούσε να έχει μια πιθανότητα παραπάνω εξαιτίας του θέματός το θέμα της, αφού οι χαρακτήρες προέρχονται από την Ευρώπη και η ιστορία εκτυλίσσεται στην Ευρώπη, και η αφηγήτρια είναι μια πασίγνωστη μορφή από την αρχαία ιστορία της Ελλάδας.

Πότε αρχίσατε να γράφετε ιστορίες;

– Άρχισα να γράφω όταν ήμουν έφηβη και από τότε γράφω για κάποια διαστήματα, ύστερα σταματάω και αρχίζω πάλι ξανά αλλά φέτος είναι η πρώτη φορά που έστειλα τις ιστορίες μου για δημοσίευση.

3 μικρότερη.jpgΠείτε μας για το διήγημα. Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;

– Πάντα με συγκινούσε η ιστορία της Κασσάνδρας. Διάβασα όσο περισσότερο μπορούσα την ελληνική μυθολογία όταν ήμουν παιδί. και η τραγική της ιστορία έμεινε πάντα μέσα μου. Πριν από αρκετά χρόνια διάβασα την «Κασσάνδρα» της Christa Wolf και μου άρεσε η εικόνα για τη ζωή της Κασσάνδρας που έφτιαξε η συγγραφέας. Μου άρεσε πολύ και η τραγωδία του Βρούτου, κυρίως για το γεγονός ότι η ιστορία και η παράδοση τείνουν να τον δαιμονοποιούν, παρόλο που η πράξη του είχε σκοπό να προστατεύσει τα θεσμικά όργανα που θεωρούμε τόσο πολύτιμα σήμερα και είναι στην πραγματικότητα η βάση των ελεύθερων κοινωνιών μας. Αλλά η ώθηση για την πραγματική ιστορία ήταν ένα όνειρο. Είδα αυτό το όνειρο σε μια εποχή που είχα αρχίσει να γράφω και πάλι, και στο όνειρο η Κασσάνδρα ετοιμάζεται να πάει στον Βρούτο που έχει αναστηθεί. Ένιωσα αμέσως ότι ήθελα να γράψω ένα διήγημα γι’ αυτό το θέμα και πέρασα τους επόμενους μήνες κάνοντας έρευνα για να γράψω όσο πιο σωστά μπορούσα όλες τις γεωγραφικές και ιστορικές λεπτομέρειες της ιστορίας.

Υπάρχουν άλλες διακρίσεις για τα γραπτά σας μέχρι τώρα;

– Έχω κερδίσει βραβείο στο κολέγιο για ένα ποίημα που έγραψα τότε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

– Σκοπεύω να συνεχίσω να γράφω διηγήματα και δουλεύω τώρα ένα μεγαλύτερο μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στο μέλλον και η δράση του εκτυλίσσεται σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ινδία.

 

Η Ίνα Κετάιτσεκ γεννήθηκε στη Λευκορωσία, μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και τώρα ζει στην Καλιφόρνια. Σπούδασε Ιστορία της τέχνης στο κολέγιο και μεταπτυχιακές σπουδές στον αστικό σχεδιασμό. Τώρα εργάζεται στον τομέα του περιβάλλοντος. Σε δημιουργικό επίπεδο, γράφει πεζογραφία και ποίηση από το γυμνάσιο. Την ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι τρόποι με τους οποίους η επιστήμη και η τεχνολογία αλλάζουν και αναπτύσσουν την ανθρώπινη κατάσταση. Αυτή την εποχή εργάζεται σε μια ιστορία για το μέλλον που όμως δεν ακολουθεί  τις συνηθισμένες συμβάσεις που συχνά συναντάμε στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας αλλά αντίθετα εξερευνά κάποιες μετα-αποκαλυπτικές ουτοπίες. Πιστεύει ότι υπάρχει κάτι εκεί που είναι σημαντικό για το μέλλον μας!

Advertisement