Το 2012 ήταν η χρονιά που διαλέξαμε για θέμα του διαγωνισμού διηγήματος την Ελλάδα, με σκοπό να φτιάξουμε μια συλλογή με ιστορίες για τη χώρα μας. Στο διάστημα που μεσολάβησε είχαμε αποκτήσει κάποια εμπειρία και στη διεξαγωγή του διαγωνισμού αλλά και στην έκδοση που ακολούθησε.
Οι Παράξενες Μέρες βέβαια είναι ακόμη υπό κατασκευή και για μια ακόμη χρονιά η έκδοσή έχει την ομορφιά του …χειροποίητου. Η χρονιά αυτή όμως είναι καθοριστική για τη συνέχεια. Σε τέτοιες προσπάθειες ο δεύτερος χρόνο ζωής είναι καθοριστικός αφού συνήθως έχεις χάσει τον αρχικό ενθουσιασμό και χρειάζεσαι …ενισχύσεις. Ευτυχώς έτσι έγινε. Το νησί αποκτά σε πολύ περισσότερους επισκέπτες, ο διαγωνισμός έχει περισσότερες συμμετοχές και ανεβαίνει όπως είναι φυσικό και το επίπεδο της γραφής των διηγημάτων. Αλλά τη μεγαλύτερη σημασία έχουν πάντα οι άνθρωποι. Το πιο σημαντικό για το eyelands λοιπόν ήταν πως ο διαγωνισμός και η παρουσίαση που έγινε αργότερα (η πρώτη και μοναδική στο Booze) ήταν η αφορμή να γνωρίσουμε ανθρώπους που μπήκαν στην ομάδα του περιοδικού και πολλοί (πολλές για την ακρίβεια) είναι ακόμη μαζί μας.
Ας δούμε ποια ήταν τα αποτελέσματα του 2ου διαγωνισμού. Ήταν η πρώτη φορά που χωρίστηκε σε δύο τμήματα, ελληνικό και αγλλόφωνο και το περίεργο είναι ότι παρά το ελληνικό θέμα η ανταπόκριση από τους ξένους συγγραφείς ήταν αρκετά μεγάλη.
ΒΡΑΒΕΙΑ
Πρώτο: Βικτώρια Μακρή – Παράθυρο με θέα το Μυρτώο Πέλαγος
Δεύτερο: Γκέλυ Μαδεμλή – Η τάξη
Τρίτο: Φώτης Κ. Μηκερόζης – Επέστρεφε
ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (με σειρά συμμετοχής)
Έλενα Αργαλιά – Άρωμα Ελλάδας
Γιώργος Αμπατζίδης – Μία μπάλα φράουλα και μία στρατσιατέλα
Χρήστος Καραντωνίου – Για μια καλύτερη ζωή
Μαρία Μαργαρίτη – Η μόνη αλήθεια
Φίλιππος Γαλιάσος – Ένας πελαργός
Μιχαήλ Ζωντός – Το Μπούρτζι στην Ουτρέχτη
Λυδία Ψαραδέλλη – Ελλάδα
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΜΙΚΡΗ ΛΙΣΤΑ (με σειρά συμμετοχής)
Νικολέττα Σέρρα – Καθημερινή ιστορία
Θοδωρής Καρανικόλας – Αναίμακτος αγώνας, πετυχημένη εξέγερση
Θεοδόσης Κοντάκης – Αναγνώριση
Ευαγγελία Χαραλάμπους – Καρτ ποστάλ και βουκαμβίλιες
Ιορδάνης Κυριακίδης – Χαμηλές ελπίδες
Μηλέβα Αναστασιάδου – Μια αναπάντεχη συνάντηση
Σοφοκλής Ρόκος – Διχασμός
Αντώνιος Β. Καπετάνιος – Ήταν που λέτε μια φορά…
Κασσάνδρα Αλογοσκούφι – Ο Υγρός Σκορπιός
Χρήστος Σκιαδαρέσης – Σούνιο μ.Χ.
Καίτη Στεφανάκη – Επιστολή στον Άγνωστο Στρατιώτη
Θεοδώρα Τσελίγκα – Γκαζιάνη – Ο πατέρας μου τον κάνει
ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΜΗΜΑ
Πρώτο βραβείο: “Kalimera”, Paul Adkin (Αγγλία – Ισπανία)
Δεύτερο βραβείο: “Αγάπη, Κέικ & Ελλάδα”, Sarah Winstanley (Ουαλία)
Τρίτο βραβείο: “Επιμονή”, Monique Hayes (Ηνωμένες Πολιτείες)
Τέταρτο βραβείο: ‘’Μια πένα φυλαγμένη’’, Mike Berlin (Ισραήλ)
**
Το πρώτο βραβείο στο ελληνικό τμήμα κερδίζει η Βικτώρια Μακρή με ένα από ωραιότερα διηγήματα που γράφτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στους διαγωνισμούς μας. Η Βικτώρια Μακρή ήταν ήδη γνωστή συγγραφέας και συνέχισε όλα αυτά τα χρόνια να γράψει και να εκδίδει εξαιρετικά βιβλία (πρόσφατα: Μια νύχτα με τον Τσέχωφ, εκδ. Ψυχογιός)αλλά διατήρησε και μαζί μας μια σχέση αγάπης παραμένοντας ως τώρα μόνιμο μέλος της ομάδας ανάγνωσης.
Στις τιμητικές διακρίσεις θα βρούμε την Μαρία Μαργαρίτη, που συνεργάστηκε για αρκετό διάστημα με το νησί γράφοντας αφιερώματα ενώ έγινε μέλος από την επόμενη κιόλας χρονιά στην ομάδα ανάγνωσης και είναι ακόμη εδώ! Στις τιμητικές διακρίσεις η Έλενα Αργαλιά και ο Χρήστος Καραντωνίου (με κοινό στοιχείο τα χιουμοριστικά κείμενα) που όχι μόνο συνέχισαν να διακρίνονται στους διαγωνισμούς μας και τα επόμενα χρόνια αλλά μπήκαν και στο πρώτο εργαστήρι συγγραφής και συμμετείχαν στο βιβλίο «Ταξίδι στο τέλος του κόσμου» που κυκλοφόρησε πέρυσι από τις παράξενες μέρες.
Αλλά συναντήσεις με ξεχωριστούς ανθρώπους υπάρχουν και στη μικρή λίστα, όπου βρίσκουμε την Καίτη Στεφανάκη, (η σημαντική συγγραφέας της συλλογής »Όζα Ροζ »-εκδ.Εντευκτήριο) που συνέχισε να είναι κοντά μας όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχοντας σε ομάδες ανάγνωσης αλλά και ως ομιλήτρια και αφηγήτρια σε παρουσιάσεις βιβλίων μας. Μαζί της στη ίδια λίστα η Μηλέβα Αναστασιάδου που εκείνη την εποχή είχε εκδώσει το πρώτο της βιβλίο αλλά μέσα σε ένα χρόνο θα έμπαινε και στην σειρά Παράξενες Μέρες στην Ελλάδα για να συνεχίσει με εκδόσεις και αμέτρητες δημοσιεύσεις και διακρίσεις σε διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και η Μηλέβα παραμένει ένας «δικός μας άνθρωπος» συμμετέχοντας στην ομάδα ανάγνωσης του διαγωνισμού.
Από το διεθνές τμήμα πρέπει να τονίσουμε βέβαια τη συμμετοχή του Πολ Άντκιν, ενός πολυσύνθετου και πολυτάλαντου δημιουργού που κατακτώντας το βραβείο και απολαμβάνοντας δικαιωματικά ήρθε για τις διακοπές του στην Κρήτη (ήταν το βραβείο για το διεθνές τμήμα) και …ξανάρθε (αποδείχτηκε ότι ταξίδευε σχεδόν κάθε χρόνο στα ελληνικά νησιά) και η γνωριμία μας μαζί του οδήγησε σε μια ακόμη συνεργασία. Το βιβλίο του «Το κάλεσμα των Σειρήνων» με πολλές αναφορές στην Ελλάδα (αρχαία και σύγχρονη) είναι στο πρόγραμμα των εκδόσεων ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι και ελπίζουμε ότι θα εκδοθεί την άνοιξη του 2018.