Επτά χρόνια eyelands – Αναδρομή 4

Η συλλογή του Χρόνου - 2Από το 2014 ο διεθνής διαγωνισμός διηγήματος όπως και όλοι οι υπόλοιποι γίνεται πλέον με τη συνεργασία των εκδόσεων Παράξενες Μέρες που έχουν κυκλοφορήσει ήδη αρκετούς τίτλους βιβλίων. Η διοργάνωση παίρνει την οριστική ως τώρα μόρφή της. Δύο ξεχωριστά τμήματα, δύο ξεχωριστές εκδόσεις με τα διηγήματα της μικρής λίστας κάθε τμήματος αλλά και τα τρία πρώτα βραβεία του διεθνούς μεταφρασμένα στην ελληνική συλλογή.
Ως διεθνής διαγωνισμός – ο μοναδικός στο είδος του με έδρα την Ελλάδα- έχει πια αποκτήσει έπειτα από τέσσερα χρόνια την αναγνώριση και την εκτίμηση που του αξίζει γεγονός που καθρεφτίζεται στις όλο και περισσότερες (δωρεάν πάντα) καταχωρίσεις σε ιστοσελίδες σχετικές με διαγωνισμούς σε πολλές χώρες του κόσμου.

Στο ελληνικό κομμάτι έχουμε άλλη μια ωραία ανθολογία ιστοριών με θέμα τον Χρόνο.  Η Συλλογή του Χρόνου λοιπόν όπως ονομάστηκε το βιβλίο περιείχε τα εξής διηγήματα:

ΒΡΑΒΕΙΑ

Deude1ο – Αναστασία Δεουδέ: Οι χρόνοι του Τζάρτζανου
2ο – Τάσος Καρτέρης: Οργανωτικό τυχαίο
3ο – Νατάσσα Μουτσανά: Το μουσταρδί σπίτι

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ (ισότιμες)

  1. Αντώνης Τσιρικούδης: Έσσεται Ήμαρ
  2. Γεωργία Μαμά: Όσο διαρκεί ένας καφές 
  3. Απόστολος Λαγαρίας: Void

Παράθυρα, της Σωτηρίας Βασιλείου
Σε μια στιγμή, του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους
Ραντεβού, του Θωμά Μυλωνά
Η πεταλούδα του χρόνου, του Ισίδωρου Μαυρογεώργη
Ο έρωτας τα χρόνια του Αλτσχάιμερ, του Σοφοκλή Ρόκου
Παράλληλοι χρόνοι, Αβραάμ Σεκέρογλου
Άλλη μια φορά, της Κίρας Καρνέζη
Τώρα, για πάντα, του Παναγιώτη Καναβού
Ο κομήτης ευτυχισμένος καινούργιος χρόνος, του Δημήτρη Φαρή
Όλα θα πάνε καλά, της Έλενας Κολυβοδιάκου
Οι χασομέρηδες, του Κωνσταντίνου Πέτρουλα
Βαλς στην άκρη του χρόνου, της Ευριδίκης Νικήτα
Επίμονη ψευδαίσθηση, της Αγγελικής Χυτήρη
Χαμένη άνοιξη, της Όλγας Φουντέα
Η τελευταία νουβέλα του Κορνήλιου Ελευθεριάδη, του Μιχάλη Τσιόγκα
Σφήνα καλοκαίρια των καυγάδων, της Σοφίας Καλογερίδου
Το πεπόνι, της Χαριτίνης Καρρά
Η χρονιά του ’88, της Δήμητρας Διδαγγέλλου
Χρόνος, του Τάσου Παπανικολάου

**

Νικήτρια ήταν η Αναστασία Δεουδέ, με το διήγημα «Οι χρόνοι του Τζάρτζανου» μια συγγραφέας που είχε διακριθεί ξανά σε διαγωνισμούς πάντα με διηήγήματα που έφερναν το άρωμα της Νάξου και ιδιαίτερα της Απείραθου – διακρίθηκε επίσης και στον διαγωνισμό του 2017.  Το περίεργο είναι ότι από το διαγωνισμό του 2014 μας προέκυψαν αρκετοί συγγραφείς για τις Παράξενες Μέρες κανείς όμως από τους βραβευμένους. Αντίθετα, και οι τρεις συγγραφείς που τιμήθηκαν με διάκριση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια είχαν εκδώσει βιβλίο (Αντώνης Τσιρικούδης, Απόστολος Λαγαρίας) ή βιβλία (Γεωργία Μαμά).
Και οι τρεις τους ήταν στο τρίτο φεστιβάλ της Άμμου το καλοκαίρι, ο Αντώνης Τσιρικούδης ως ένας από τους οργανωτές ενώ ο Απόστολος Λαγαρίας και η Γεωργία Μαμά ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους συγγραφείς.
Και πιο κάτω όμως, στη Μικρή Λίστα βρίσκουμε «δικούς μας» συγγραφείς όπως η Σοφία Καλογερίδου (Ο Τσονγκλασέ απ’ το πρωί ψάχνει μαλλιά) και ο Δημήτρης Φαρής που το βιβλίο του «Το ξύπνημα» εκδόθηκε φέτος από τις Παράξενες Μέρες, αφού, όπως και ο Απόστολος Λαγαρίας είχε βραβευτεί στον πρώτο διαγωνισμό μυθιστορήματος. Στη Μικρή eyelands angelΛίστα και ο Θωμάς Μυλωνάς που από το 2014 και μετά διακρίνεται συνεχώς στους διαγωνισμούς με αποκορύφωμα το εφετινό του πρώτο βραβείο. Μαζί του ο Ισίδωρος Μαυρογεώργης αλλά και η Κίρα Καρνέζη (ήταν συνταξιδιώτες και στο συλλογικό εργαστήρι) αλλά και η Αγγελική Χυτήρη που φέτος συμμετείχε στο φεστιβάλ της Άμμου και κείμενά της θα φιλοξενήσει η συλλογή Μικρές Επαναστάσεις.
Σημειώνουμε ακόμη τα αγγελάκια του eyelands που συνοδεύουν ήδη από την προηγούμενη χρονιά το πρώτο βραβείο.

**

Στο διεθνές τμήμα ο Σεθ Λίμπι επέμεινε για άλλη μια χρονιά …και τα κατάφερε. Είχε διακριθεί και το 2013 αλλά πήρε το πρώτο βραβείο το 2014 με την Κλεψύδρα της Άμμου.
Βραβεύτηκαν επίσης τα διηγήματα:

Η μάντισσα – Φρεντ Μακ Ιλμόιλ (Αγγλία)
Σύγκρουση – Μαίρη Ιρβάιν – (Σκωτία)   

Time-cover.JPG‘Στο διεθνές τμήμα  κριτής ήταν και εξακολουθεί να είναι, η συγγραφέας Μαρία Ψωμά-Πετρίδου «Και να βρεθεί θα σε κυνηγάει», είναι ο τίτλος της συλλογής διηγημάτων της που εκδόθηκε το 2015 από τις Παράξενες Μέρες.

Ήταν η πρώτη χρονιά που κυκλοφόρησε  ξεχωριστή αγγλόφωνη συλλογή που διατίθεται σε όλο τον κόσμο μέσω του amazon. Φέτος με το strange love affairs φτάνουμε στην τέταρτη παρόμοια συλλογή.  

 

 

 

 

Advertisement