Ετοιμάστε τις Αποσκευές σας!

Στις 20 Μαρτίου ξεκινάει για άλλη μια χρονιά, την όγδοη συνεχόμενη, ο διεθνής διαγωνισμός διηγήματος του eyelands. Παραδοσιακά για το θέμα του διαγωνισμού αποφασίζουμε αμέσως μετά την παρουσίαση της συλλογής του προηγούμενου («παράξενοι έρωτες» πέρυσι) και τον ανακοινώνουμε για πρώτη φορά μέσα από το «νησί» λίγες εβδομάδες προτού ξεκινήσει. Αυτή τη χρονιά λοιπόν… ετοιμάστε τις Αποσκευές σας. Αποσκευές είναι το θέμα του διαγωνισμού για το 2018 – Luggage για το διεθνές (αγγλόφωνο) τμήμα.

Συνεχίζουμε και αυτή τη χρονιά λοιπόν την διαδρομή που ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια και κάθε χρόνο αποκτά μεγαλύτερη αναγνώριση από ανθρώπους που ασχολούνται με το γράψιμο. Αυτή τη χρονιά ξεκινήσαμε (και βρίσκεται σε εξέλιξη ως τις 20 Μαρτίου) τον πρώτο μας αποκλειστικά αγγλόφωνο διαγωνισμό σύντομου διηγήματος (Dreams). Χωρίς καμία υπερβολή ο διαγωνισμός είναι ήδη επιτυχημένος και μόνο από το γεγονός ότι έχει συμμετοχές και από τις πέντε ηπείρους- μόνο η Ανταρκτική μας λείπει! Και αν αυτό έχει μια συμβολική κυρίως σημασία υπάρχει κάτι ακόμη που είναι σίγουρα πολύ πιο ουσιαστικό: οι αναρτήσεις για τον διαγωνισμό σε δεκάδες διαφορετικές χώρες και σε όλες σχεδόν τις κορυφαίες ιστοσελίδες για διαγωνισμούς που υπάρχουν στον κόσμο (μιλάμε για αυτές που δεν απαιτούν πληρωμή για την καταχώρηση – για να μην ξεχνιόμαστε).

Χρωστάμε κάτι βέβαια και στα …ελληνικά σχετικά με τους διαγωνισμούς σύντομου διηγήματος. Μας λείπει μια «Άνοιξη» για να ολοκληρώσουμε τις τέσσερις εποχές με τους δωρεάν διαγωνισμούς σύντομου διηγήματος που ξεκίνησαν το 2013 με το Καλοκαίρι και θα ολοκληρωθούν το 2019. Θα έχουμε περισσότερα να πούμε για το θέμα μέσα στη χρονιά. Αυτή η άνοιξη όμως είναι αφιερωμένη στον 8ο διεθνή διαγωνισμό μας με ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα σας κερδίσει με την πρωτοτυπία του.Ένα θέμα που περιέχει δυνητικά τη φυγή, το ταξίδι, την αναχώρηση, την μετάβαση, την αλλαγή.

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρειες του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν όπως πάντα στις 20 Μαρτίου αλλά μπορούμε να πούμε ήδη ότι δεν άλλάζουν πολλά πράγματα ούτε στους κανόνες ούτε στα βραβεία. Δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε έναν διαγωνισμό που πηγαίνει κάθε χρόνο και καλύτερα –αν και παντα προσπαθούμε να βελτιώσουμε κάποια στοιχεία. Ένα πράγμα θα είναι σίγουρα διαφορετικό. Ο περυσινός νικητής, Θωμάς Μυλωνάς, θα συμμετέχει και φέτος αλλά αυτή τη φορά θα βρίσκεται από την μεριά των κριτών –όπως γίνεται κάθε χρόνο με τον/την συγγραφέα που κερδίζει το πρώτο βραβείο. Αλλά μια και αναφέρουμε τον νικητή μπορούμε να σας ενημερώσουμε ότι από αυτή τη χρονιά στις Αποσκευές μας θα υπάρχει ένα ακόμη κίνητρο για τους βραβευμένους και ειδικά για τον πρώτο: προτεραιότητα στην υπογραφή συμφωνητικού για βιβλίο με τις παράξενες μέρες – με την προϋπόθεση βέβαια ότι έχει ήδη κείμενα έτοιμα για έκδοση.  Και αν από φέτος …θεσμοθετείται κάτι τέτοιο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε ήδη έτοιμη για αναχώρηση τη συλλογή διηγημάτων του Θωμά Μυλωνά. Θα κυκλοφορήσει, εκτός απρόπτου, το φθινόπωρο, την εποχή που θα βγει και το βιβλίο με την συλλογή διηγημάτων που θα αρχίσετε να γράφετε σε λίγο. Περιμένουμε τις Αποσκευές σας λοιπόν και Καλό Ταξίδι!

 

 

 

Advertisement