ΣινεΜάρτιος

 

/Κινούμενα σχέδια στον Δαναό – ταινίες με ζωντανή μουσική στην Αλκυονίδα/

-Από την Κυριακή, 11 Μαρτίου 2018 και για τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές, η ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ  – Ελληνική Ένωση Κινουμένων Σχεδίων διοργανώνει μεσημεριανές προβολές κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο στον Κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ (Λ. Κηφισιάς 109, Αθήνα, μετρό: Πανόρμου) με τον γενικό τίτλο “Animation Matinees @ Danaos”, στο πλαίσιο της Δράσης #GreekAnimationRocks.

Όλες οι προβολές αρχίζουν στις 16.00 και έχουν κληθεί τα σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ και οι ελληνικές σχολές κινουμένων σχεδίων να παρουσιάσουν τις ταινίες και τους δημιουργούς που διακρίθηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών λειτουργίας τους. Έτσι, την Κυριακή, 11 Μαρτίου παρουσιάζονται ανθολογίες μικρού μήκους ταινιών από τα φεστιβάλ Animasyros της Σύρου και Chaniartoon των Χανίων, κυρίως από τη διεθνή παραγωγή. Οι προβολές, πάντως, ξεκινούν με τη στερεοσκοπική (3D) προβολή της ταινίας aenigma1.jpgΑίνιγμα (φωτογραφία από την ταινία)  των Αντώνη Ντούσια και Άρη Φατούρου που βραβεύθηκε πέρυσι με το Βραβείο Ίρις Kινούμενων Σχεδίων από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Την Κυριακή, 18 Μαρτίου, τη σκυτάλη παίρνει το διεθνές φεστιβάλ της Αθήνας Animfest, παρουσιάζοντας το έργο του χαρισματικού ισραηλινού δημιουργού και καθηγητή κινουμένων σχεδίων Ρόνι Όρεν και το έργο των φοιτητών του.

Την Κυριακή, 25 Μαρτίου παρουσιάζονται φοιτητικές ταινίες από τέσσερις σχολές που διδάσκουν κινούμενα σχέδια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  το Τμήμα Αnimation & Interactive Media του ΑΚΤΟ, το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Γραφιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΤΕΙ Αθήνας).

Οι προβολές κλείνουν την Κυριακή των Βαΐων, 1 Απριλίου 2018 με παιδικό πρόγραμμα επιλογής του Thessaloniki Animation Festival. Κάθε προβολή έχει διάρκεια δύο ωρών και  γενική είσοδο 5 ευρώ.

 

(αναλυτικά το πρόγραμμα στη σελίδα movieland)

TAINIEΣ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ

Η New Star διοργανώνει «Κινηματογραφικό Πεντάγραμμο στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ», ειδικές προβολές βωβών αριστουργημάτων του κινηματογράφου με συνοδεία ζωντανής μουσικής, ξεκινώντας από την Παρασκευή 9 Μαρτίου για ολόκληρο το 2018 θα πραγματοποιούνται προβολές με θέμα “Μουσικές συνθέσεις για τον βωβό κινηματογράφο” στον ιστορικό κινηματογράφο τέχνης Αλκυονίς New Star Art Cinema.

Για το μήνα Μάρτιο θα πραγματοποιηθούν οι προβολές συνοδεία ζωντανής μουσικής: «Alice in Wonderland» (1915) W.W.Young,The Passion of Joan of Arc (1928) – Carl Theodor Dreyer, The Cabinet of Dr.Caligari (1920) – Robert Wiene, The Ace of Hearts (1921) -Wallace Worsley,4.Cobra (1925) – Joseph Henabery   Harakiri(1919) – Fritz Lang, Berlin:Symphony of a great city (1927) – Walter Ruttmann, The Cabinet of Dr.Caligari(1920) – Robert Wiene, Destiny (1921) – Fritz Lang

Είσοδος 7 ευρώ

Εφ’ όσον επιθυμείτε να παρακολουθήσετε και τις τέσσερις προβολές  του μηνα μπορείτε να εξασφαλίσετε τη θέση σας με ένα ενιαίο εισιτήριο στην προνομιακή τιμή των 20 ευρώ (με έκπτωση 8 ευρώ)

“Η ΜΑΝΑ” (1926) -Vsevolod Pudovkin, διάρκεια 89′
Μουσική-Πέτρος Μπούρας (πιάνο)

Ο συνθέτης και πιανίστας Πέτρος Μπούρας συνοδεύει στο πιάνο το αριστούργημα του Β.Πουντόβκιν ‘’Η Μάνα’’ βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μαξίμ Γκόργκι.Στο οπλοστάσιο του συνθέτη, πέρα από την δεινή αυτοσχεδιαστική του ικανότητα, βρίσκονται και συνθέσεις των Φρεντερικ Σοπέν και Φέλιξ Μέντελσον.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 21:00

Η ιστορία λαμβάνει χώρα στις αρχές του 20ου αιώνα στη Ρωσία, καθώς οι εντάσεις μεταξύ του κράτους και των επαναστατών. Ο χαρακτήρας της μάνας γίνεται το ανυποψίαστο εργαλείο για τη σύλληψη του επαναστάτη γιου της κι με αυτό τον τρόπο γίνεται μέλος του εργατικούς κινήματος, έχοντας ως στόχο την απόδραση του.

Χώρα: Σοβιετική Ένωση Σκηνοθέτης: Vsevolod Pudovkin Σενάριο: Nathan Zarkhi βασισμένο στο μυθιστόρημα του Maxim Gorky / Ηθοποιοί: Vera Baranovskaya, Nikolai Batalov, Aleksandr Chistyakov, Anna Zemtsova

 

Πρόγραμμα Μαρτίου:

Τρίτη 20 Μαρτίου

«Nosferatu» (1922) -F.W.Murnau
Η ταινία-ορόσημο του κινήματος του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Ο μύθος του Κόμη Δράκουλα από τον μεγάλο σκηνοθέτη Φρίντιχ Μουρνάου. Η υποβλητική ατμόσφαιρα, οι απόκοσμες φιγούρες και η αριστουργηματική φωτογραφία καθιστούν το Νοσφεράτου μια απ’ τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Μουσική-Αναστάσης Φιλιππακόπουλος (πιάνο)
21:00

Τρίτη 27 Μαρτίου

«Alice in Wonderland» (1915) – W.W.Young Η Αλίκη στην πιο τρομακτική μορφή της. Μια έκδοση της ταινίας, αξιοσημείωτη για την απεικόνιση μεγάλου μέρους του ποιήματος ‘Father William’.
Daydreams (1915) -Yevgeni BauerΈνα προσεκτικά επεξεργασμένο και ψυχρό ψυχολογικό δράμα αγάπης, θανάτου και εμμονής. Μουσική – Κώστας Κακούρης(πιάνο), Σταύρος Παργινός(τσέλο)-Λητώ Μεσσήνη (σοπράνο)