μια επιλογή απο εκδηλώσεις τις μέρες του Οκτώβρη στην Αθηνα…
ΘΕΑΤΡΟ/ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Camille Claudel Mudness
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση του περσινού χειμώνα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα, η παράσταση «Camille Claudel Mudness» του Γιάννη Λασπιά σε σκηνοθεσία Πάνου Κούγια, κάνει πρεμιέρα στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ όπου και θα παιχτεί για 8 μόνο παραστάσεις.
Στο ρόλο της Camille Claudel η αξιόλογη Μάνια Παπαδημητρίου και δίπλα της η Αγγελική Καρυστινού ως Κονστάνς Πασκάλ, ενώ η Μαρίνα Χρονοπούλου τις συνοδεύει στο πιάνο.
ΥΠΌΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο διαδραματίζεται στον εγκαταλελειμμένο χώρο μιας γκαλερί, που η σύνθεσή του θυμίζει παρατημένη σκηνική εγκατάσταση ψυχιατρικής πτέρυγας. Ένα πιάνο ενεργοποιεί τον χώρο και συνοδεύει ό,τι σε λίγο θα γεννηθεί.
Η Camille Claudel, η πρώτη γυναίκα γλύπτρια και η Constance Pascal, η πρώτη γυναίκα ψυχίατρος, συναντιούνται σε ένα φανταστικό πρωτότυπο διάλογο σχέσης γιατρού – ασθενούς. Μέσα από τις συναντήσεις τους ξετυλίγονται οι αντισυμβατικές ζωές των δύο γυναικών και αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός. Η Constance θα έρθει αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο «αντρικό» σύστημα που καταδικάζει σε εγκλεισμό και απομόνωση τα άτομα που διεκδικούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και επιλογής. Δυο γυναίκες που κατάφεραν μέσα από αντίξοες συνθήκες να θέσουν τη δική τους παρουσία σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
Η Camille και η Constance δεν συναντήθηκαν ποτέ, αλλά έζησαν και εργάστηκαν στην ίδια πόλη διαφορετική χρονική περίοδο, μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, αντιμετώπισαν κοινές δυσκολίες και δόθηκαν με το ίδιο πάθος στην Τέχνη και την Επιστήμη.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΈΣ:
Κείμενο: Γιάννης Λασπιάς
Σκηνοθεσία: Πάνος Κούγιας
Βοηθός Σκηνοθέτη: David Teissier
Σκηνικά- κοστούμια: Τζίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Σταυροπούλου
Μουσική: Μαρίνα Χρονοπούλου
Video: Βάσω Μιχαλοπούλου
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Επικοινωνία: Le Canard qui Parle/ 2108624392
Παίζουν:
Μάνια Παπαδημητρίου (Camille Claudel),
Αγγελική Καρυστινού (Constance Pascal),
Μαρίνα Χρονοπούλου (πιανίστρια)
Κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00
Για 8 παραστάσεις
Από 1/10/18 στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
–
ΕΚΘΕΣΗ/ ΔΛ GALLERY
“Clash of Clans”
Micha Cattaui – Pasi Orrensalo
Η ΔΛ gallery στον Πειραιά και η γερμανική Mirko Mayer Gallery παρουσιάζουν μια σειρά έργων ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των καλλιτεχνών Micha Cattaui, ελληνικής και αιγυπτιακής καταγωγής, και του Φινλανδού Pasi Orrensalo.
Το ταξίδι μας σε αυτόν τον πλανήτη είναι σχετικά σύντομο. Οι καταναλωτικές μας συνήθειες όμως αφήνουν ένα θλιβερό αποτύπωμα έντονα ορατό στους σωρούς απορριμμάτων που βρίσκουμε στις μάντρες. Για τον Pasi, οι σωροί αυτοί δεν είναι απλώς ενσάρκωση της αλόγιστης κατανάλωσης — είναι ίχνη της ιστορίας του καθενός μας.
Σήμερα, σχεδόν όλες οι εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την πολιτική ως την επιστήμη, έχουν αλλάξει και βελτιωθεί σημαντικά. Οι μοντέρνοι και οι σύγχρονοι καλλιτέχνες στρέφονται συχνά στην αρχαιοελληνική γλυπτική ως αφετηρία έμπνευσης.
Αν συγχωνεύσει κανείς την προσέγγιση του Pasi στην αλόγιστη κατανάλωση με την αντίληψη του Micha για την ελληνική αρχαιότητα από μια σημερινή σκοπιά, το αποτέλεσμα είναι ένα νέο σώμα δουλειάς που αφηγείται την Ιστορία και ταυτόχρονα ατενίζει το μέλλον.
Τα πεταμένα αντικείμενα, όπως και τα μηνύματα των αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αφορούν τους ανθρώπους κάθε ηλικίας, φυλής και κοινωνικής τάξης. Δεν κάνουν διακρίσεις, ενώ αφήνουν το αναμφισβήτητο, παντοτινό τους ίχνος στην κοινωνία μας.
Ο Pasi Orrensalo είναι ένας αφηγητής που χρησιμοποιεί τη φωτογραφία για να διηγηθεί ιστορίες φιλτραρισμένες μέσα από την ιδιαίτερη προσέγγισή του στη ζωή. Οι φωτογραφίες του Pasi δείχνουν έναν κόσμο γεμάτο χιούμορ, χαρά και συναισθήματα. Αντί να επεξεργάζεται τις λήψεις του, ο Orrensalo αφήνει το προσκήνιο στο ίδιο το αφήγημα. Καθώς τα έργα του αναπτύσσονται επί μακρά χρονικά διαστήματα, οι ιστορίες μεγαλώνουν και η πλοκή τους αλλάζει. Και όπως κάθε καλός αφηγητής, ο Orrensalo πιστεύει ότι κύριος στόχος της δουλειάς του είναι να πυροδοτεί συναισθήματα. Η ζωή είναι γεμάτη πάθος και χιούμορ — αν τη δει κανείς από τη σωστή γωνία.
Με τα νέα του έργα, ο Micha Cattaui γεφυρώνει το αίσθημα καλλιτεχνικής τελειότητας που έχει κανείς για την αρχαία Ελλάδα και το συνδέει με τη σημερινή κοινωνία της μαζικής κατανάλωσης. Το αποτέλεσμα είναι μια συνεργασία και συνομιλία τριών στοιχείων: του γλυπτού, μιας ‘’ποπ’’ φωτογραφίας του γλυπτού και μια λήψη στον χώρο του μουσείου με το γλυπτό να εικονίζεται όπως θα ήταν στο αρχικό του περιβάλλον. Τα τρία αυτά στοιχεία, παρότι βασίζονται στο ίδιο γλυπτό, επιτρέπουν διαφορετική πολιτική έκφραση στο κάθε επιμέρους έργο.
Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018, 8-11μμ
Διάρκεια έκθεσης: 12 Οκτωβρίου έως 17 Νοεμβρίου 2018
Ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη 12:00 – 20:00
Παρασκευή 12:00 – 20:00
Σάββατο 12:00 – 17:00
Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Μεσολογγίου 55α, Πειραιάς 18545 t. +30 210 4631933 http://www.dlgallery.gr
///////////////
ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ / ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΩΣΙΒΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ – Δέκα ιστορίες και μια προσευχή για την προσφυγιά
ΑΠΚ – Ανοικτό Πανεπιτήμιο Κύπρου
19 και 20 Οκτωβρίου στις 21.30
Οι φοιτητές και απόφοιτοι της παρουσιάζουν στις 19 και 20 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε μία σπονδυλωτή παράσταση δέκα ιστορίες και μια προσευχή, ακολουθώντας τους σωσίβιους δρόμους ανθρώπων με την κοινή ταυτότητα «Πρόσφυγας».
Πόσο εύκολα ξεχνάμε πως είμαστε όλοι άνθρωποι; Πόσα κοινά έχουν τελικά ο Αντώνης και ο Χουσεΐν; Σε ποια γλώσσα μιλάνε ο Χρήστος και ο Αλή; Τι κρατά ο Χαμίντ για φυλαχτό; Ποιοί συνόδευαν τη Ruua στο ταξίδι της; Ποιός να φανταζόταν πως η Κατερίνα θα γινόταν πρόσφυγας στην ίδια της την πατρίδα; Ποια είναι τα πρόσωπα στις φωτογραφίες της Κασσιανής; Πώς η Καρυάτιδα γίνεται μάρτυρας μιας ιστορίας που επαναλαμβάνεται; Tί λένε οι φωνές που έρχονται από τη θάλασσα και πού οδηγεί ο μοναχικός δρόμος της Αντιγόνης; Ιράκ, Σμύρνη, Πόντος, Κύπρος. Από τη Χίο στη Συρία. Από την Μικρά Ασία στη Στουτγκάρδη. Με ή χωρίς σωσίβια. Με ή χωρίς δεύτερη σκέψη.
Στη σκηνή, συνομιλούν διαφορετικές ιστορίες, κόσμοι, γλώσσες και πολιτισμοί. Ταυτόχρονα, συνδιαλλέγονται διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις και φόρμες: το ζωντανό μπλέκει με το διαμεσολαβημένο στοιχείο, ενώ η διαμεσική διάσταση υπερτονίζει το στοιχείο του ντοκουμέντου, αποτελώντας ένα σχόλιο πάνω στην ψηφιοποίηση και τη στατιστική απεικόνιση της ανθρώπινης τραγωδίας.
Συντελεστές
Κείμενα – Σκηνοθεσία:Κορίνα Δριτσέλη
Σοφία Ιεροδιακόνου
Χαρά Λιανού
Μαρία Μουχασίρη
Στέφανος Νταλάσης
Κωνσταντίνα Παπαμαρκίδου
Χριστίνα Πασχαλίδου
Μελίνα Σκούφου
Φωτεινή Τσακίρη
Ματούλα Τσιρίδου
Άννα Χρονοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Αύρα Σιδηροπούλου
Video art – μοντάζ: Έμυ Τζάβρα-Bulloch
Μουσική Σύνθεση: Άννα Χρονοπούλου
Ορχήστρα: Άρπα – Νεφέλη Μπρακουμάτσου
Φλάουτο – Άλκηστις Μπρακουμάτσου
Φαγκότο / βιολί – Μανώλης Σαράκης
Τσέλο – Κωνσταντίνα Πιστή
Φωτισμός: Πάνος Γκόλφης
Συμμετέχουν: Ραχήλ Αγκιστριώτη, Ουαέλ Αμπντέλ – Μπασέτ, Στέλλα Ανδρέου, Νίκος Αντωνιάδης, Χριστίνα Βαϊσμένου, Αριάδνη Βλόντζου, Τάνια Βουλγαρίδου, Πόλυ Γεωργίου, Σταματία Γκρέκο, Τάσος Γουσέτης, Σταυρούλα Ευθυμιάδου, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Θεράπων Θεράποντος, Κάλλια Καράμπελα, Ελένη Κορκή, Σοφία Κουλέρα, Δήμητρα Κυριάκου, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Λίλας Λιλ, Χριστίνα Λυκοτσέτα, Μιχάλης Λυμπεράκης, Αθανασία Μανθέλα, Μαρία Μανθέλα, Βένια Μητσιάδου, Κώστας Μοσχάτος Ηλίας Μπερμπέρης, Αθανάσιος Μπιλιάλης, Ολυμπία Μπουλογιώργου, Πάρις Νταλάσης, Πολυχρόνης Νταλάσης, Στέφανος Νταλάσης, Ντίνα Ντισλή, Μαρίνα Παπαδημητρίου, Νίκος Παππάς, Γιάννης Παυλόπουλος, Δημήτρης Ρούσαλης, Ruua Sadik, Νάσος Σανσαρίδης, Μανώλης Σαράκης, Δήμητρα Σταυροπούλου Ματούλα Τσιρίδου, Σμαρώ Τσιφουτίδου, Σια Φαράκη, Μελίνα Φορτετσανάκη, Ιωάννα Φυσικοπούλου, Ερμόλαος Χαλκιώτης, Χρύσα Χαρδαλίδου, Μαριλένα Χατζηγιαννακού, Κυριάκος Χατζηστυλλής, Θοδωρής Χορόζογλου, Άννα Χρονοπούλου.
–
Είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η κράτηση θέσεων. Κρατήσεις θέσεων: Στα ταμεία του Ιδρύματος και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ. – Παρ. 11:00 – 14:00
ΣΙΝΕΜΑ / ΤΡΙΑΝΟΝ
ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
11-17 Οκτωβρίου 2018
Κινηματογράφος Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων)
Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει και φέτος με πρώτο σταθμό την φιλόξενη στέγη του «Τριανόν» , έναν κινηματογράφο φιλικό στην ταινία μικρού μήκους.
Εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια το Φεστιβάλ των Μικρομηκάδων «ταξιδεύει» με τις ταινίες του σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε πολλές χώρες του κόσμου: από τις Κυκλάδες και την Μακεδονία, έως το Σίδνευ της Αυστραλίας.
Το πρόγραμμα «Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει», θα συνεχιστεί σε ακόμα περισσότερους προορισμούς. Πέρυσι οι ελληνικές ταινίες του Φεστιβάλ ταξίδεψαν σε 87 πόλεις αναδεικνύοντας την δυναμική του ελληνικού σινεμά .
Στις 11-17/10 στο «Τριανόν» οι φίλοι της ταινίας μικρού μήκους θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν:
• το σύνολο του ελληνικού προγράμματος του 41ου Φεστιβάλ
• τις βραβευμένες ταινίες του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δράμας
• μια επιλογή από το 4ο Βαλκανικό Πανόραμα
Καθημερινά από Πέμπτη 11/10 έως και Τετάρτη 17/10 θα προβάλλονται τρία προγράμματα: στις 18:00, τις 20.00 και τις 22:00.
Το Σάββατο 13/10, την Κυριακή 14/10 και την Τετάρτη 17/10 θα προβληθούν οι βραβευμένες ταινίες.
ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Να θυμίσουμε πως μεγάλος νικητής της φετινής διοργάνωσης (Χρυσός Διόνυσος) ανακηρύχθηκε ο Παναγιώτης Χαραμής για την ταινία του «Άβανος», ένα road-γουέστερν στην ελληνική επαρχία, με ήρωα έναν πρώην κατάδικο που νοιώθει ενοχές για το εργατικό ατύχημα του φίλου του στα σφαγεία όπου εργάζεται, ενώ η σύντροφός του πέφτει για άλλη μια φορά θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στην ταβέρνα του χωριού όπου δουλεύει.
Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία της Ζακλίν Λέντζου «Έκτορας Μαλό-η τελευταία μέρα της χρονιάς», με ηρωίδα μια μοναχική κοπέλα που τελικά συμφιλιώνεται με την μοναξιά της.
Από τις συνολικά 227 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, 66 ταινίες, στην πλειονότητά τους ανεξάρτητες παραγωγές, διεκδίκησαν τελικά τα βραβεία της 41ης διοργάνωσης. Από αυτές οι 4 είναι ντοκιμαντέρ και οι 2 animation. Περίπου το ένα τρίτο των σκηνοθετών ήταν γένους θηλυκού.
Σε ρόλους-έκπληξη ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης, η ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτιδα Λένα Κιτσοπούλου και ο μουσικός Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ η 41η διοργάνωση σηματοδοτεί την επιστροφή δημοφιλών σκηνοθετών στην ταινία μικρού μήκους (όπως ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, γνωστός από το τηλεοπτικό «Νησί» και την «Λέξη που δεν λες»).
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις φετινές ταινίες είχαν η σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και οι εργασιακές σχέσεις: απλήρωτοι εργαζόμενοι που καταλήγουν στο δρόμο και το κρύβουν από το περιβάλλον τους, υπάλληλοι που δεν έχουν να φάνε, διεφθαρμένοι συνδικαλιστές που αποτελούν μέρος του προβλήματος, εργατικά ατυχήματα, αλλά και ταξικές ανισότητες, σχέση πολίτη-αστυνομίας, πολιτικές αλληγορίες.
Ταυτόχρονα, νέες θεματικές ενότητες έχουν έρθει στο προσκήνιο: η γενιά των social media, η νέα γλώσσα των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, ο εθισμός στο διαδίκτυο, η «σελφίτιδα» και η φρενίτιδα των live, οι ερωτικές γνωριμίες μέσω F/B, αλλά και τα fake news στην ανθρωποφάγα τηλεόραση που αναπαράγει τα στερεότυπα απέναντι στους ξένους. Η σχέση εγγονών και παππούδων φαίνεται επίσης να απασχολεί όλο και περισσότερους νέους δημιουργούς, ενώ κάποιοι τολμούν να θίξουν θέματα ταμπού (όπως οι ομοφυλοφιλικές ερωτικές σχέσεις μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων).
Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά, είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους:
Χάρη Φραγκούλη, Μάξιμο Μουμούρη, Έλλη Τρίγγου, Τζωρτζίνα Λιώση, Ρομάνα Λόμπαχ, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Ηρώ Μπέζου, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κίκα Γεωργίου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Θέμιδα Μπαζάκα, Μαρία Σκουλά, Γιάννη Στάνκογλου, Kωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, Σίμο Κακάλα, Έρση Μαλικένζου, Αλκη Παναγιωτίδη, Σοφία Σεϊρλή, Στάθη Σταμουλακάτο, Δημήτρη Τζουμάκη, Τάκη Σπυριδάκη, Σήφη Πολυζωίδη, Μάριο Ιωάννου, Κώστα Ξυκομηνό, Δημήτρη Αλεξανδρή, Νίκο Γεωργάκη, Γιάννη Τσορτέκη, Κατερίνα Λυπηρίδου, Βασίλη Κουκαλάνι, και σε ρεκόρ συμμετοχών τη νεαρή Σοφία Κόκκαλη..
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κάθε πρόγραμμα (δίωρο προβολών): 7 ευρώ
Ημερήσιο εισιτήριο: 10 ευρώ
Φοιτητικό/ατέλειες: 5 ευρώ
Ημερήσιο φοιτητικό/ατέλειες: 8 ευρώ