Η νύχτα κοιμάται – Πρώτη δημοσίευση

Το eyelands παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα κείμενο από το βιβλίο της Στέλλας Δέδε που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες  στις 2 Μαρτίου. Η συλλογή με τίτλο «Η νύχτα κοιμάται» είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως. Η Στέλλα Δέδε είχε διακριθεί με Επιλογή eyelands για το διήγημά της »Αμετανόητος» στον περυσινό διεθνή διαγωνισμό διηγήματος με θέμα Αποσκευές. Το διήγημα αυτό θα δημοσιευθεί τον Μάιο στο eyelands. Σήμερα προ-δημοσιεύουμε το διήγημα…

Το όνειρο του σχοινοβάτη

Η νύχτα κοιμάται - για εκδήλωσηΗ ιστορία του σχοινοβάτη διαδραματίζεται ανάμεσα σε δύο κλάσματα του  δευτερολέπτου.

Ακούγεται υπερβολικό, όμως ο σχοινοβάτης έχει επίγνωση της σχετικότητας του χρόνου κι αυτό τον βοηθάει να μεταπλάθει την καθημερινότητα σε μαγική εμπειρία.

Σήμερα έχει λόγο να καλημερίζει τη ζωή με πλατύ χαμόγελο. Έχοντας συμπληρώσει άπειρες ώρες ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί και σε όρια αδιαπέραστα, θα  επιχειρήσει  το ακατόρθωτο. Και μόνο η σκέψη του επικείμενου εγχειρήματος εκτινάσσει την αδρεναλίνη του στα ύψη. Ρίγη συγκίνησης ταράζουν τις φλέβες στους καλοσχηματισμένους μύες του.

Ακολουθεί μια ολιγόλεπτη προετοιμασία του σχοινοβάτη- τις λεπτομέρειες της οποίας δεν οφείλει να γνωρίζει ο αναγνώστης- και να ’τος που στέκεται ευθυτενής και με βλέμμα αποφασισμένο απέναντι στην πρόκληση. Παίρνει μια πολύ βαθιά ανάσα και με ένα εντυπωσιακό άλμα αρπάζει την άκρη της κόκκινης κλωστής που αιωρείται μπροστά του.

Αφού βεβαιώνεται πως κάθε πιθανότητα πτώσης έχει εκμηδενιστεί, ξεκινάει το ταξίδι του. Ακροβατεί πάνω σε λείες και ανώμαλες επιφάνειες, συνεπαρμένος. Περπατά πάνω σε  φθόγγους, ήχους, λέξεις ελέγχοντας την  ισορροπία του. Όταν κουράζεται, κουρνιάζει στις κοίλες επιφάνειες γραμμάτων. Ένα έψιλον εδώ, ένα  όμικρον παρακάτω. Ενίοτε, κάποια ατίθασα γραμματάκια διακόπτουν με αυθάδεια τον ύπνο του ή τεντώνονται τεμπέλικα χωρίς προειδοποίηση. Τότε ο  σχοινοβάτης με τα αντανακλαστικά σε πλήρη εγρήγορση γαντζώνεται από τις άκρες μουρμουρίζοντας για την ευγένεια που έχει χαθεί και δοκιμάζει την τύχη του παρακάτω.

Κάπως έτσι συνεχίζεται η περιπλάνηση… μια αέναη διαδικασία που διαρκεί ώρες,  μήνες… μπορεί, ωστόσο, να διαρκεί κι ένα τσικ του δευτερολέπτου. Είπαμε, ο χρόνος είναι  σχετικός.

Ο σχοινοβάτης αισθάνεται πως ποτέ  δεν υπήρξε τόσο ευτυχισμένος και τη στιγμή που του περνά από το μυαλό η μάλλον κοινότυπη σκέψη πως η ζωή είναι ωραία, η  αφηρημάδα του- αδικαιολόγητη για έναν επαγγελματία του είδους- τον ωθεί σε μια αδέξια πτώση. Νιώθει να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, στροβιλίζεται με κινήσεις χορευτικές και προσγειώνεται με θόρυβο… Οι αισθήσεις του κάνουν φτερά.

Μια άγνωστη φωνή ηχεί  μέσα στη ζάλη του:

 »Κόκκινη κλωστή  δεμένη…»

 Επιχειρεί να σηκωθεί, όμως βρίσκεται δεμένος χειροπόδαρα με μια κόκκινη κλωστή. Το κεφάλι του είναι σφηνωμένο σε ένα ύψιλον. Το κορμί του σε ύπτια θέση καλύπτει μια ολόκληρη σελίδα. Συνειδητοποιεί πως βρίσκεται εγκλωβισμένος  στις σελίδες του βιβλίου που…

   «Τι πήγε στραβά;» αναρωτιέται φουρκισμένος.

Στη διπλανή σελίδα διακρίνει λοξά την εικόνα ενός οικοδομήματος που του φαίνεται οικείο. Η λάμψη του λευκού μαρμάρου τον τυφλώνει.

Επιστρέφει σε μια πραγματικότητα πιο περίπλοκη κι από τον γόρδιο δεσμό. Αν δεν  αντιδράσει άμεσα, θα πεθάνει από ασφυξία.

Και δεν μπορεί να φανταστεί χειρότερο θάνατο.

σχοινοβατης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Στέλλα Δέδε σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Αγγλικής και της  Γαλλικής γλώσσας και με μεταφράσεις κειμένων. Εργάζεται εδώ και χρόνια στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγήτρια αγγλικών και ενίοτε ιστορίας και συντονίζει προγράμματα Εράσμους. Παρακολούθησε σεμινάρια διαδραστικής γραφής στο Μικρό Πολυτεχνείο με τον Γ. Φλωράκη. Η ποιητική της συλλογή »Εντροπία» απέσπασε το 3ο βραβείο σε Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης το 2018 και το ποίημά της »Ανοιξιάτικα ρετάλια» κέρδισε την 5η θέση σε διαγωνισμό ποίησης, επίσης το 2018. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό »Εποχή».

 

Η ΝΥΧΤΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ/ ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: POLIS ART CAFE, ΑΘΗΝΑ,
ΣΑΒΒΑΤΟ, 2 ΜΑΡΤΙΟΥ, 18:00
ΣΕΛΙΔΕΣ: 108/ ΕΞΩΦΥΛΛΟ: ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΜΙΝΟΥ/ ΣΧΕΔΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΙΚΑΚΗΣ
ΤΙΜΗ: 10 ευρώ / ΣΕΙΡΑ: παράξενες μέρες στην Ελλάδα – 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisement