Συγγραφέας ετών 12!

Ο πρόσφατος διαγωνισμός σύντομου διηγήματος του Eyelands με θέμα την Άνοιξη, ανέδειξε ένα συγγραφικό φαινόμενο στο αγγλόφωνο τμήμα. Ανάμεσα στα διηγήματα που διακρίθηκαν και μπήκαν στα 25 της μικρής λίστας -μέσα από εκατοντάδες συμμετοχές- ήταν το διήγημα με τίτλο ‘The Sprite’s Dance» της Λάιλα Στένσον από την Ιρλανδία. Η ιδιαιτερότητα της διάκρισης αυτής όμως βρίσκεται στην ηλικία της συγγραφέως. Όπως διαπιστώσαμε όταν κάναμε αντιπαράθεση των κωδικών με τα ονόματα (τα διηγήματα διαβάζονται φυσικά έχοντας μόνο κωδικό αριθμό χωρίς άλλα στοιχεία) η συγγραφέας της ιστορίας είναι 12 ετών και συμμετείχε βέβαια με την απαραίτητη έγκριση των γονέων τους που άλλωστε ήταν εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία της συμμετοχής στο διαγωνισμό. Είναι η πρώτη φορά που μια τόσο νεαρή συγγραφέας – ένα παιδί- καταφέρνει να διακριθεί σε διαγωνισμό του eyelands. Ένα ανάλογο φαινόμενο ήταν η 18χρονη τότε Νατάσα Άλι από το Πακιστάν  που είχε διακριθεί το 2011 στον πρώτο διεθνή μας διαγωνισμό αλλά φυσικά η διάκριση στην ηλικία των 12 αποτελεί  μοναδικό φαινόμενο και όχι μόνο για τον δικό μας διαγωνισμό.

Ζητήσαμε από τους γονείς της Λάιλα να μας στείλουν ένα κείμενο για τη νεαρή συγγραφέα, δεν θα θέλαμε να ζητήσουμε συνέντευξη αλλά και ένα σχέδιο της μικρής Λάιλα και φυσικά ανταποκρίθηκαν ευγενικά. Σας παρουσιάζουμε λοιπόν με λίγα λόγια – τα λόγια των γονέων της την συγγραφέα που πραγματικά έφερε την Άνοιξη στον διαγωνισμό μας και μας έδωσε ένα ακόμη λόγο να είμαστε χαρούμενοι που δώσαμε την ευκαιρία σε ένα πολύ νέο παιδί από μια άλλη χώρα να συνεχίσει να ονειρεύεται…

Η Λάιλα είναι ένα πολύ ευγενικό, στοχαστικό κορίτσι, με μια έμφυτη  περιέργεια να μαθαίνει πράγματα. Είναι η μεγαλύτερη από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας  Στένσον, έχει δύο αδελφές και έναν αδελφό.
Πηγαίνει σε ένα σχολείο που ονομάζεται Κρατικό σχολείο Τζόναθαν Σουίφτ, και βρίσκεται στο τελευταίο της έτος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Είναι πολύ ενθουσιασμένη που θα ξεκινήσει να πηγαίνει στο Γυμνάσιο από τον Σεπτέμβριο. Τα αγαπημένα της μαθήματα είναι τα Καλλιτεχνικά και τα Αγγλικά.
Της αρέσει πολύ να διαβάζει και να ζωγραφίζει και έχει πάντα ένα σημειωματάριο μαζί της.
Το όνειρό της είναι μια μέρα να εκδοθεί ένα δικό της βιβλίο.
Όταν της είπαμε ότι τιμήθηκε με ειδική διάκριση στον διαγωνισμό ένιωσε μεγάλη χαρά και  ενθουσιασμό που επιλέχτηκε η ιστορία της.
Η έμπνευσή της για την ιστορία της για την Άνοιξη ήρθε μέσα από την αγάπη της για τις εποχές και τη φύση. Ζούμε στην πανέμορφη εξοχική περιοχή του Γουέστ Γουίκλοου εδώ στην Ιρλανδία.
Εμπνεύστηκε επίσης από ένα βιβλίο που ονομάζεται «Μάγος για μια μόνο φορά» της Αγγλίδας συγγραφέως Cressida Cowell (διάσημη για το βιβλίο «Πώς να εκπαιδεύσετε το Δράκο σας»).
Αυτή δεν ήταν η πρώτη ιστορία που έγραψε, έχει γράψει πολλά διηγήματα … το πρώτο στην ηλικία των πεντέμισι ετών.
Ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας και αυτή τη στιγμή γράφει ένα μυθιστόρημα που φιλοδοξεί να έχει πολλές συνέχειες.
Αυτός ο διαγωνισμός είναι ο δεύτερος στον οποίο διακρίνεται.
Η επιβράβευση της προσπάθειάς της σημαίνει πάρα πολλά γι’ αυτήν και κυρίως της δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση για να συνεχίσει να γράφει.

Η ζωγραφιά της Λάιλα για τους αναγνώστες του eyelands!

img015

 

Η αγγλόφωνη συλλογή με τις Ιστορίες της Άνοιξης που διακρίθηκαν στον 2ο διεθνή διαγωνισμό σύντομου διηγήματος θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο

Advertisement