Ξαφνικά, γύρω στο μεσημέρι, στο Polis

εκδήλωση πολις 23 νοεμβρίουΉταν άλλη μια όμορφη μέρα. Για άλλη μια φορά γιορτάσαμε τα γενέθλια του eyelands με τον καλύτερο τρόπο. Εννιά χρόνια τώρα (οκτώ αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς) κάθε φορά που παρουσιάζουμε τα νέα μας βιβλία, όπως τη συλλογή του διαγωνισμού είναι πάντα μια όμορφη μέρα. Πώς να γίνει αλλιώς όταν συναντιούνται άνθρωποι που μοιάζουν μεταξύ τους, που όσο διαφορετικά κι αν γράφουν μοιράζονται κοινά όνειρα και επιδιώξεις και κυρίως μια κοινή αγωνία -να εκφραστούν μέσα από τη γραφή. Βοηθάει και το Polis Art Café σ’αυτό. Δεν είναι απλώς ένας χώρος παρουσιάσεων. Είναι το σπίτι που κάθε βιβλίο θα ήθελε να έχει. Είναι ο ιδανικός τόπος, το ιδανικό σημείο συνάντησης για όλες τις γενιές των συγγραφέων της Αθήνας και της επαρχίας μακριά και από το δήθεν και από τη μιζέρια που καιροφυλακτούν σε άλλες εκδηλώσεις που φέρνουν το όνομα παρουσιάσεις βιβλίων.

Όσο συνεχίζουμε και όσο μπορούμε και σας συναντάμε (και εδώ που τα λέμε, συνεχίζουμε, επειδή υπάρχετε εσείς και οι δρόμοι μας συναντιούνται) θα είναι πάντα μια ωραία μέρα κάθε τέτοια παρουσίαση. Άλλες με περισσότερο κόσμο άλλες με λιγότερο άλλες με περισσότερο χαρούμενη διάθεση κι άλλες με λιγότερο, δεν έχει καμιά σημασία. Όχι ότι έχουμε παράπονο, το Polis γέμισε τέσσερις φορές το περασμένο σαββατοκύριακο (ήταν και οι παρουσιάσεις των νέων βιβλίων από τις Παράξενες Μέρες την Κυριακή) και υπήρχαν συγγραφείς που μας τίμησαν με την παρουσία τους ταξιδεύοντας από το εξωτερικό και από την Κύπρο και από την βόρεια Ελλάδα και από τα νησιά για να έρθουν. Πώς να μην είμαστε υπερήφανοι μετά;

Έτσι λοιπόν η παρέα της Άμμου ή έστω ένα κομμάτι της συναντήθηκε μες στον χειμώνα και ύστερα οι άνθρωποι του Μεσονυχτίου είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να συζητήσουν αλλά και να χειροκροτήσουν κάθε συγγραφέα ξεχωριστά και φυσικά τον Ιωσήφ Χατζηιωακειμίδη που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη να παραλάβει το «αγγελάκι» του από τα χέρια της περυσινής νικήτριας Δέσποινας Χαραλαμπίδη. Μαζί μας εκπροσωπώντας την Ομάδα Ανάγνωσης, η συγγραφέας Γεωργία Μαμά και στη γαλαρία της αίθουσας άλλη μια συγγραφέας της ομάδας, η Μηλέβα Αναστασιάδου.

Γύρω στα Μεσάνυχτα», «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» οι δυό συλλογές μας –οι συλλογές νέων και πιο παλιών συγγραφέων και ποιητών κυκλοφορούν πλέον και ξεκινούν το δικό τους ταξίδι προς τους αναγνώστες. Κι εμείς, και εσείς συνεχίζουμε ελπίζω με περισσότερη δύναμη να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Καλή αντάμωση!
Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Advertisement