Ο διαγωνισμός και οι παράξενες μέρες

Το eyelands και οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες αποφάσισαν να παρατείνουν τη διάρκεια του 10ου διαγωνισμού διηγήματος μέχρι τις 20 Απριλίου. Ο βασικός λόγος για την παράταση (για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια που διοργανώνουμε διαγωνισμούς) είναι η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουμε βρεθεί – όχι μόνο στη χώρα μας βέβαια αλλά σε όλο τον πλανήτη. Πιστεύουμε ότι είναι χρήσιμο να δώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο και για να γράψετε το διήγημά σας και για να μπορέσετε να αποκτήσετε με την ευκαιρία αυτή τα βιβλία των εκδόσεων.

cropped-ce99cea3cea4ce9fcea3ce95ce9bce99ce94ce91-cea0ce91cea1ce91ce9ece95ce9dce95cea3-cebcceb1cf81cf84ceb9os-20-ceb4ceb9ceb1ceb3cf89cebdceb9cf83cebccf8ccf82-1-2.jpgΌποιος πιστεύει ότι θα έχουμε πραγματικό κέρδος από την ιστορία αυτή μάλλον δεν θα γνωρίζει πολλά για το eyelands και για τις εκδόσεις. Η καθαρά συμβολική για φέτος συμμετοχή σας που αντιστοιχεί σε 10 ευρώ για δύο βιβλία των εκδόσεων (μαζί με τα ταχυδρομικά έξοδα) είναι απλά ένας τρόπος για τις παράξενες μέρες να σας κάνουν να γνωρίσετε τα βιβλία τους. Με απλά μαθηματικά καταλαβαίνετε ότι το κόστος των βιβλίων και της αποστολής υπερβαίνει το ποσό της συμμετοχής. Η επιλογή αυτή έγινε -μόνο για εφέτος- για δύο λόγους. Ο ένας είναι ο ίδιος με τα προηγούμενα χρόνια: πιστεύουμε στις παράξενες μέρες ότι το να γνωρίσετε τα βιβλία μας είναι η καλύτερη διαφήμιση για εμάς. Δυστυχώς, δεν υπάρχει λόγος να το αναλύσουμε τώρα, η πληροφόρηση/ενημέρωση/ διάδοση για τις εκδόσεις μας επαφίεται στην καλοσύνη κάποιων ανθρώπων που εξακολουθούν να γράφουν για βιβλία με εντελώς «παλιομοδίτικο» σκεπτικό: επειδή τους αρέσουν. Και επειδή τέτοιοι άνθρωποι (και τέτοιες ιστοσελίδες) γίνονται όλο και πιο σπάνιες, οι παράξενες μέρες έχουν μια αντικειμενική δυσκολία να «διαφημίσουν» τα βιβλία τους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο διαγωνισμός θα είναι ο τελευταίος με αυτή τη μορφή. Είναι ένας κύκλος που κλείνει το 2020. Δέκα χρόνια είναι αρκετά. Έτσι σκεφτήκαμε ότι είναι καλό να κλείσουμε τον κύκλο στέλνοντας όσο γίνεται περισσότερα βιβλία σε όσες και όσους θέλουν να διαβάσουν κάτι καλό.  Γιατί τα βιβλία που έχουμε εκδώσει τα επιλέξαμε μόνο και μόνο επειδή (κατά τη γνώμη μας τουλάχιστον) είναι καλά βιβλία. Κι όχι για άλλους λόγους που συνηθίζονται… Μην τα ξαναλέμε…

Εντάξει με όλα αυτά, αλλά είναι μέρες τώρα να μιλάμε για βιβλία, διαγωνισμούς, εκδόσεις και τέτοια; Είναι πράγματι περίεργο. Πάντα ήταν από μια άποψη αλλά τώρα μοιάζει εντελώς περιττό. Είναι όμως; Αυτές οι μέρες είναι μέρες δοκιμασίας για όλους μας. Είναι μέρες άχαρες, δύσκολες, γεμάτες φόβο και ανησυχία, ακόμη χειρότερα γεμάτες καχυποψία. Χρειαζόμαστε κάτι σαν παρηγοριά. Κι αυτό είναι το διάβασμα και το γράψιμο. Δεν θα μας λυτρώσει. Δεν θα μας δώσει τη λύση. Απλά θα ξεκουράσει τη σκέψη μας, κι ίσως μας δώσει περισσότερα στηρίγματα για να αντέξουμε.Κι αυτό όμως δεν είναι λίγο. Το διάβασμα είναι ταξίδι. Ό,τι μας λείπει περισσότερο δηλαδή. Το να γράφεις, είναι κάποιες φορές το αμέσως καλύτερο πράγμα από το να ζεις. Κι επειδή τα περιθώρια για «πραγματική» ζωή έχουν στενέψει πολύ, ας θυμηθούμε το γράψιμο, που πάντα έτσι κι αλλιώς για πολλούς από εμάς ήταν ένα αποκούμπι.

Ευχόμαστε όλα να περάσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα και με όσο γίνεται μικρότερες απώλειες κάθε είδους. Μακάρι να βγούμε από αυτή την κρίσιμη περίοδο πιο δυνατοί και ίσως και λίγο πιο σοφοί για την ανθρώπινη περιπέτεια. Το ελπίζουμε και το περιμένουμε.  Καλή δύναμη σε όλες και όλους!

Γρηγόρης Παπαδογιάννης

 

Advertisement