Φεστιβάλ της Άμμου – το πρόγραμμα

FESTIVAL6SITE

 

Το Φεστιβάλ της Άμμου που διοργανώνουν οι εκδόσεις Παράξενες Μέρες με έδρα το Ρέθυμνο  σε συνεργασία με το λογοτεχνικό περιοδικό eyelands.gr –είναι ένα αυτοσχέδιο λογοτεχνικό φεστιβάλ με αναγνώσεις ποιημάτων και διηγημάτων, και παράλληλες εκδηλώσεις από κάθε μορφή τέχνης. Είναι μια διοργάνωση που βασίζεται στον αυθορμητισμό όσων συμμετέχουν και μια αφορμή για να φτιάξουμε μια μεγάλη παρέα που γιορτάζει στην άμμο ενός νησιού τις τελευταίες μέρες κάθε καλοκαιριού. Ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2015 στην παραλία του Άη Γιάννη στο νησί της Γαύδου και φέτος επιστρέφουμε στην Κρήτη, στην παραλία Κομμός στο Ηράκλειο.  Όλες οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν και οι θεατές ευπρόσδεκτοι.  Εννοείται ότι θα τηρήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα και τις αποστάσεις ασφαλείας και θα είμαστε αρκετά προσεκτικοί όχι μόνο για τον ιό αλλά και για τα σημεία αναπαραγωγής της Καρέτα Καρέτα. Σχετική ενημέρωση στο ξεκίνημα κάθε μέρας. Δημοσιεύουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Ξεκινάμε στις 7 με έναν ποιητικό χαιρετισμό από τον Γιάννη Τσαμάνδουρα
Για το φεστιβάλ θα πει λίγα λόγια η Σταυρούλα Διαμαντή
Στη συνέχεια περνάμε στις αναγνώσεις
Μιχάλης Τζανάκης
Κλαίρη Κανελοπούλου
Γεωργία Ανδρουλιδάκη
Βίκυ Καπερώνη
Ελίνα Καμαράτου
Χρύσα Τζώρτζη

Θα συνεχίσουμε με έναν ανορθόδοξο αποχαιρετισμό στον Ντίνο Χριστιανόπουλο.
Ακολουθεί η παρουσίαση της σειράς Παράξενες Μέρες στην Ευρώπη, από συντελεστές των εκδόσεων ενώ για τα βιβλία θα μιλήσουν ως αναγνώστες και τρεις συγγραφείς – μέλη στο Εργαστήρι «Γράφουμε Ιστορίες» και θα ολοκληρώσουμε την πρώτη βραδιά  με μια βίντεο αρτ περφόρμανς για το βιβλίο «αλλουterra»  που θα κάνει η συγγραφέας Αντριάνα Μίνου.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ
Ξεκινάμε στις 7 με αναγνώσεις:
Γιάννης Τσαμάνδουρας
Πασκάλ Μυλόν
Αντώνης Τσιρικούδης
Αναστασία Μπαμπούλα
Βάσω Καρλή
Μαρία Μαυρουδή
Αντριάνα Μίνου
Γιάννης Βασιλόπουλος

Καλεσμένη επίσης και η συγγραφέας Δέσποινα Χαραλαμπίδη, που πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του eyelands το 2018.

Συνεχίζουμε με την ομιλία της Έφης Λατσούδη για το προσφυγικό και συζήτηση. Η βραδιά θα κλείσει με τον ηθοποιό  και πιανίστα Μελαχρινό Βελέντζα που θα διαβάσει στην άμμο το διήγημά του Εκτελούνται Μεταφοραί, υφαίνοντας με μουσική συνοδεία το νήμα μιας πραγματικής ιστορίας για τον τρόπο που (δεν) μιλάμε για τον καρκίνο. Η πειραματική αυτή πρώτη παρουσίαση αποτελεί μέρος μιας έρευνας που θα οδηγήσει στην ομότιτλη παράσταση.

ΚΥΡΙΑΚΗ
Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ (με προαιρετική συμμετοχή) είναι αφιερωμένη σε συνάντηση και συζητήσεις με θέμα που θα αποφασιστεί τις προηγούμενες μέρες του φεστιβάλ αλλά και ανταλλαγή απόψεων για τα μελλοντικά σχέδια σχετικά με το φεστιβάλ.
FESTIVAL6SITE

6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ – ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΙ

ΕΦΗ ΛΑΤΣΟΥΔΗ
Η Έφη Λατσούδη σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Παν/μίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο Τμήμα Λογοτεχνίας του Université Paris 7 – Denis Diderot, με θέμα «Κείμενο και Εικόνα». Έγραψε σενάρια και σκηνοθέτησε μικρού μήκους ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ζει στην Μυτιλήνη και συμμετέχει σε δράσεις Αλληλεγγύης σε μετανάστες και πρόσφυγες. Το 2016 τιμήθηκε για τις δράσεις αυτές με το Βραβείο Νάνσεν  της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η Έφη Λατσούδη είναι μία από τους δημιουργούς του ανοιχτού χώρου φιλοξενίας του πρώην ΠΙΚΠΑ, που ήταν παλαιότερα μια παιδική καλοκαιρινή κατασκήνωση και μετατράπηκε το 2012 σε ασφαλές καταφύγιο για ευάλωτους πρόσφυγες με τη βοήθεια των τοπικών αρχών. Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της κρίσης το 2015, ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ φιλοξενούσε περίπου 600 πρόσφυγες τη μέρα, παρά τη χωρητικότητά του για μέχρι 150 άτομα. Από το 2012, ο χώρος του πρώην ΠΙΚΠΑ πρόσφερε βοήθεια σε πάνω από 30.000 πρόσφυγες.  Για τη δράση της αυτή βρέθηκε στο στόχαστρο γνωστών φασιστικών στοιχείων του νησιού που έφτασαν στο σημείο να απειλούν τη ζωή της, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να καταδικαστούν  σε  ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή.

 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Η νικήτρια του 8ου διεθνούς διαγωνισμού διηγήματος του eyelands, ζει με τις δύο κόρες της στην Αθήνα και εργάζεται  στον Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών-Lalibela.  Διηγήματά της έχουν διακριθεί αρκετές φορές  σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο ή σε έντυπες εκδόσεις.

 

ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ
Ο Μελαχρινός Βελέντζας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Ηθοποιός, πιανίστας και καλλιτεχνικός παραγωγός. Είναι  πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς).  Έχει φοιτήσει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα των Μ.Μ.Ε. Πολιτιστική Διαχείριση (Πάντειο Πανεπιστήμιο). Το 2012 σπούδασε ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Limerick της Ιρλανδίας παρακολουθώντας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Marketing, Consumption & Society με ερευνητικό πεδίο το critical marketing, αποφοιτώντας με άριστα. Στη συνέχεια, παρουσίασε τη διπλωματική του εργασία στο Carleton University στην Οττάβα του Καναδά και το 5thConferenceMusic&Mediaμε θέμα Η λειτουργία της μουσικής στη διαφήμιση.

Έχει εργαστεί σε πολιτιστικούς χώρους δημιουργώντας και αναπτύσσοντας την ταυτότητά τους καθώς πιστεύει πως όλα είναι πολιτισμός.

Η σχέση του με τη μουσική και το πιάνο ξεκίνησε στην ηλικία των έξι ετών με κλασικές σπουδές και ανώτερα θεωρητικά, που συνεχίστηκαν με μαθήματα jazz αυτοσχεδιασμού και αρμονίας. Έχει εργαστεί ως δάσκαλος πιάνο αναπτύσσοντας μία προσωπική μέθοδο που συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική.

Στο θέατρο εργάζεται ως επαγγελματίας ηθοποιός από το 2013 έχοντας παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Μιχαήλ Μαρμαρινό, Θωμά Μοσχόπουλο Ελένη Σκότη, Γεωργία Τσαγκαράκη κ.α. Είναι επίσης εισηγητής σεμιναρίων που άπτονται του τομέα της ανεξάρτητης παραγωγής και της πολιτιστικής αποκέντρωσης καθώς και της εν γένει επικοινωνίας πολιτιστικών δρώμενων.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=DGwLQ26UDro&feature=emb_logo

https://www.youtube.com/watch?v=hH2kYmth8ZI&feature=emb_logo

 

 

 

Advertisement