Φθινοπωρινό τοπίο στην ομίχλη

Σε δυο μήνες το eyelands συμπληρώνει δέκα χρόνια ζωής. Κανονικά θα ετοιμάζαμε ήδη τη μεγάλη σύναξη των συγγραφέων το Νοέμβριο ώστε για άλλη μια χρονιά να γιορτάσουμε τα γενέθλιά μας μαζί με τις εκδόσεις των διηγημάτων από τους διαγωνισμούς μας, από το φεστιβάλ της Άμμου, να παρουσιάσουμε τη λογοτεχνική «σοδειά» της χρονιάς. Αυτά αν τα πράγματα ήταν «κανονικά». Τα πράγματα ποτέ δεν είναι ακριβώς κανονικά αλλά και ποτέ δεν ήταν τόσο …ακανόνιστα όπως αυτή την εποχή. Θα ήταν μάταιο να σχεδιάσουμε ο,τιδήποτε από τώρα. Δεν είναι καιρός για σχέδια. Μόνο για ευχές.
Θα προσπαθήσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε μέσα στην αβεβαιότητα των καιρών. Ας ξεκινήσουμε από τα βιβλία. Οι συλλογές θα βγουν. Ακόμη και χωρίς παρουσίαση θα κυκλοφορήσουν. Ίσως πρέπει να δοκιμάσουμε θέλοντας και μη καινούργιες πρακτικές για τις παρουσιάσεις. Μπορεί να πρέπει να κάνουμε άλλη μια υποχώρηση στις απαιτήσεις των νέων τρόπων επικοινωνίας. Ίσως τα καταφέρουμε. Προφανώς όμως τίποτε δεν θα μοιάζει ούτε καν θα συγκρίνεται με τους παρουσιάσεις στο αγαπημένο μας Polis.

cropped-ceb2cf81ceb1ceb2ceb5ceafceb1-2020-ceb3ceb9ceb1-ceb9cf83cf84cebfcf83ceb5cebbceb9ceb4ceb1-cf80ceb1cf81ceaccebeceb5cebdceb5cf82.jpg

Θα συνεχίσουμε φυσικά τη διοργάνωση των eyelands awards αλλά όχι τη φιλοξενία μέσα από το πρόγραμμα του writers resort (τουλάχιστον για φέτος). Θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα γίνει κάποια στιγμή (την επόμενη άνοιξη;) μια διπλή τελετή των βραβείων για τους ξένους συγγραφείς που βραβεύτηκαν την τρέχουσα αλλά και την προηγούμενη χρονιά Θέλουμε επίσης να πιστεύουμε ότι κάπου εκεί θα γίνουν και οι γιορτές της άνοιξης που δεν μπορέσαμε να διοργανώσουμε φέτος. Αλλά μη ζητάμε πολλά. Καταφέραμε -στα όρια του θαύματος- να φτιάξουμε το φεστιβάλ της Άμμου αυτό το καλοκαίρι. Ήταν ήδη πάρα πολύ.

Συνεχίζουμε να περιμένουμε τα κείμενά σας στο «νησί»μας. Ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα, αφιερώματα, δοκίμια, ο,τιδήποτε έρθει (και πληροί κάποιες προδιαγραφές) είναι καλοδεχούμενο, κι ακόμη περισσότερο αν έρχεται από συγγραφέα που κάνει τα πρώτα του βήματα. Εκεί έχουμε μια ιδιαίτερη αδυναμία.

Τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουμε για άλλη μια χρονιά την δημοσίευση των διηγημάτων του διεθνούς διαγωνισμού που διακρίθηκαν αλλά δεν μπήκαν στην έκδοση (επιλογή eyelands).

Συνεχίζουμε λοιπόν και περιμένουμε πάντα τη δική σας συμμετοχή. Ήμασταν μια πολύ μικρή παρέα όταν ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια. Και χάρη σε όλες και όλους που αγαπήσατε το eyelands και μας εμπιστευτήκατε αρκετά για να μας δώσετε δικό σας κείμενο, μπορούμε να μιλάμε για χιλιάδες συγγραφείς από όλο τον κόσμο που με κάποιο τρόπο είδαν ένα έργο τους να δημοσιεύεται. Δεν είναι και λίγο. Γι αυτό και συνεχίζουμε.

Γρηγόρης Παπαδογιάννης

Advertisement