Μα γιατί τρελαίνεστε;

Κάτι ακούγεται για μια επιδημία. Δεν ανησυχούμε. Έχουμε σύστημα Υγείας. Το οποίο το έχουμε αυτώσει… θωρακίσει, πως το το λένε. Δε φοβόμαστε τίποτε. Δεν ανησυχούμε σου λέω. Όχι, ανησυχούμε. Αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Οι ευρωπαίοι πεθαίνουν σαν τις μύγες. Εμείς όμως είμαστε μάγκες. Κάτσε μέσα τώρα. Έχουμε σύστημα αλλά κάτσε μέσα. Τι θα πει γιατί; Αυτό είναι το σύστημα. Να κάτσεις μέσα. Νομίζεις εύκολο ήταν να το σκεφτούμε; Όταν βγαίνεις φόρα και γάντια. Μάσκα μη φοράς δεν τρέχει τίποτα. Όχι, χρειάζεται και η μάσκα. Όχι δεν χρειάζεται η μάσκα. Μη δω κανέναν κερατά χωρίς μάσκα. Έχουμε και εργοστάσιο με μάσκες τι στα κομμάτια για πλάκα το φτιάξαμε; Όταν οι άλλοι πεθαίνανε στα δέντρα εμείς φτιάχναμε μάσκες. Αυτή άστη είναι μάπα θα τη στείλουμε στα σχολεία. Θα κλείσουμε τα σχολεία. Είναι επικίνδυνα τα σχολεία. Ναι ρε πάτερ θα κλείσουμε και τις εκκλησίες. Καλά εντάξει δεν θα τις κλείσουμε και εντελώς. Δηλαδή θα τις κλείσουμε αλλά αν θες να τις ανοίξεις τι να σου πω, είμαστε επιστήμονες αλλά είμαστε και ψάλτες. Κάνε ότι νομίζεις. Θα τα ανοίξουμε τα σχολεία. Αλλά μη μαζεύεστε κοντά κοντά κοντά γιατί θα τα ξανακλείσουμε. Τι θα πει αίθουσες ρε γελοίοι; Οι αίθουσες μας μαράνανε τώρα. Ναι, για φαντάσου, θα σας τα φτιάξουμε όλα τώρα λόγω η επιδημία. Ρε πάτε καλά; Ορίστε εδώ επιστήμονας άνθρωπος λέει δεν κολλάει πολύ. Τι άλλο θέλετε πια; Τι είστε δηλαδή εσείς και δεν θέλετε να κολλήσετε καθόλου; Κοίτα κάτι μούτρα. Σκάστε ρε γιατί θα τα ξανακλείσουμε. Όλα. Ό,τι γουστάρουμε. Και που είστε, βγάλτε αυτά τα γελοία γάντια. Είναι ντεμοντέ.

Ορίστε, πέρασε η μπόρα. Πόσο μάγκες είμαστε ρε. Σκάστε και μπείτε μέσα. Είπαμε εμείς να βγείτε; Σκάστε, και βαράτε παλαμάκια, θα περάσει η Πρωτοψάλτη με το τρακτέρ. Χειροκροτάμε τώρα. Μέσα είπα, σκάστε. Δεν είστε άξιοι εσείς για τέχνη. Μπείτε μέσα και όταν βγείτε θα σας φτιάξω περίπατο. Θα αλλάξει η πόλη ρε ανθρωπάκια. Θα φάμε του κόσμου τα λεφτά σας, αλλά θα σας κάνουμε πόλη ρε κακομοίρηδες, να ντρέπεστε να πατήσετε. Με πανάκια στα πόδια θα περπατάτε ρε καράβλαχοι. Σκατά έγινε η πόλη. Ήταν λίγο μαλακία το σχέδιο. Έτσι είναι τα σχέδια. Τι ζόρι τραβάτε τώρα; Ορίστε θα σας κάνουμε την Ακρόπολη αγνώριστη, ρε νούμερα. Κοίτα ρε, πάλι δεν είναι ευχαριστημένοι. Χειροκρότα λίγο ρε κακομοίρη για σένα τα κάνουμε όλα. Για ποιον νομίζεις ότι ξοδεύω ρε καρμίρη; Για πάρτη μου; Έχω εγώ ανάγκη να φάω; Ναι. Διακόσια χρόνια σας καβαλάμε, εσάς περιμέναμε για να κονομήσουμε.


Λοιπόν βγείτε και να προσέχετε. Γιατί είστε γελοίοι και πλησιάζετε ο ένας τον άλλο. Αυτά θα κοπούνε. Σκάστε χορεύουμε όλοι συρτάκι τώρα, έρχονται τουρίστες. Καλά, εννοείται δεν θα μπει κουνούπι χωρίς έλεγχο. Εντάξει, τι είμαστε, κτήνη είμαστε να τους κάνουμε έλεγχο; Σοβαρά μιλάτε; Άσε να μπούνε και τους ελέγχουμε μετά. Αφήστε ρε τους ανθρώπους να χαρούν λιγάκι, δώσανε λεφτά για να έρθουν. Βρε ας πάνε να ελεγχτούν μόνοι τους, εμείς θα τους πούμε τι να κάνουνε; Τι κάνετε ρε κωλόπαιδα στα πάρκα; Είπαμε εμείς να πάτε στα πάρκα; Ρε σεις, είστε καλά; Δημοκρατία θα πει να σας δέρνουμε όπου σας βρίσκουμε. Γιατί έτσι. για να κοιμούνται ήσυχοι αυτοί που έχουν πεθάνει ήδη. Υπάρχει πανδημία ρε και ρωτάς εσύ γιατί σε δέρνουμε; Είσαι ψεκασμένος ρε;

Δεν κατάλαβα, ποια λεωφορεία; Θέλετε και λεωφορεία. Να πάτε με τα πόδια να χάσετε και κάνα κιλό που μου γίνατε σα γουρούνια με την κλεισούρα. Γυμναστική, ρε τι δεν καταλαβαίνετε; Να κάνετε γυμναστική. Πού πάτε ρε ζώα όλοι μαζί; Είπαμε γυμναστική αλλά εσείς το ξεφτιλίσατε. Ποιος σας είπε ότι μπορείτε να περπατάτε όλοι μαζί; Αυτό σας έλειπε να το φχαριστιέστε κιόλας. Αυτό είναι το νόημα. Να μη φχαριστιέστε τίποτα. Μόνο έτσι θα στρώσετε. Γι’ αυτό μεγαλούργησε η πατρίδα. Γιατί κάτι σαν και σας, τους μπαγλαρώναμε για πλάκα. Εκεί θέλουμε να επιστρέψουμε. Έτσι θα σωθεί η πατρίς. Ευτυχώς δηλαδή που ήρθε η πανδημία. Αν δεν ερχόταν έπρεπε να την επινοήσουμε. Ναι ρε, λογαριασμό θα σου δώσουμε τι θα τα κάνουμε τα λεφτά σου; Ναι, δώσαμε ένα εκατομμύριο την ιστοσελίδα «Η δόλια η πατρίδα». Τι θα πει δεν την ξέρει κανείς; Την ξέρω εγώ. Η πεθερά μου τη γράφει. Βοηθάει κι ένας ξάδερφος. Δε σου φτάνει αυτό; Ψέματα θα σου πω;

Ωχ ξανάρχεται. Καλά δε φοβόμαστε, έχουμε αυτώσει τελείως το σύστημα. Πόσο μάγκες είμαστε όμως. Τι λες τώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας κλείσουμε πάλι. Για να μη σας κλείσουμε θα ψιλοκλείσουμε. Να ας πούμε, μετά τις δώδεκα μην κυκλοφοράμε. Όχι καλύτερα από τις δέκα,. Μπα να το κάνουμε εννιά να τελειώνουμε. Λοιπόν, ψιλοκλείνουμε για λίγο. Όχι σας κλείνουμε κανονικά. Σκάστε, σας χοντροκλείνουμε τελικά για λίγο για να σας ανοίξουμε μετά. Να προλάβετε τα καλά. Ναι μωρέ να κάνετε γιορτές σαν άνθρωποι. Σκατά θα κάνετε γιορτές σαν άνθρωποι. Τίποτα δεν θα κάνετε. Μετά τις γιορτές είναι τα ωραία. Εντάξει θα κλείσουμε λιγάκι ακόμη. Όχι θα κλείσουμε όσο θέλουμε. Είμαστε ή δεν είμαστε κράτος; Βρε σιχάματα μιλάει η επιστήμη τώρα. Το κράτος είναι επιστήμη, έχετε κανένα πρόβλημα; Ποιος το είπε αυτό; Και επειδή είναι επιστήμονας τι μας νοιάζει εμάς; Την επιστήμη θα κοιτάμε τώρα ή πως θα σας σώσουμε; Για το καλό της πατρίδας γραμμένη την έχουμε και την επιστήμη. Πάντως εσείς φταίτε. Να θυμάστε. Αν πετύχει είμαστε μάγκες. Αν αποτύχει είστε ζώα.

Λοιπόν, θα κλείσουμε λίγο ακόμα. Για το καλό σας. Μπορεί να κλείσουμε και λίγο παραπάνω. Θα κλείσουμε αλλά θα κάνουμε τεστ. Όχι δεν θα κάνουμε τεστ δεν έχουμε λεφτά ρε, κρίμα. Αλλά μάλλον πρέπει να κάνετε τεστ. Μπα δεν μπορούμε να κάνουμε τεστ μαλακία είπαμε πάλι. Πάντως κοίτα, και να αρρωστήσετε εντάξει, έτσι είναι η ζωή, ε; Τι είναι ο άνθρωπος; Ένα τίποτα είναι. Καλά δεν χαίρεστε που πεθαίνουν πιο πολλοί στην Ευρώπη; Δεν είδατε τη βαθμολογία; Σκίζουμε. Εσείς δεν πεθαίνετε με τίποτε έχει τρομάξει το μάτι μας, τόσες προσπάθειες κάναμε κι εσείς απέθαντοι. Ευτυχώς θα σας σώσουμε. Θα φέρουμε εμβόλια. Θα τα φέρουμε όταν τα φέρουμε. Και δεν θα τα αρχίσουμε αν δεν τα φέρουμε. Και δεν θα τα φέρουμε αν δεν αρχίσουμε. Και θα τα κάνετε όλοι. Δεν κατάλαβα. Υπάρχει κανένα καθίκι που δεν θέλει να κάνει εμβόλιο; Θα τον φάει το το μαύρο σκοτάδι. Α τώρα θέλετε όλοι; Τι κάφροι είστε εσείς ρε; Δεν έχουμε πολλά, θα κάνουμε εμείς και εσείς θα βλέπετε. Ήρωες είμαστε ρε που μπαίνουμε μπροστά.

Λοιπόν κλείνουμε πάλι. Αλλά θα σας ανοίξουμε τα σχολεία. Όχι θα τα κλείσουμε τα σχολεία. Θα τα μισανοίξουμε μέχρι να τα κλείσουμε. Θα τα ανοίξουμε αλλά θα τα κλείσουμε αμέσως. Όχι θα τα κλείσουμε κι άλλο. Αλλά μπορεί να τα ανοίξουμε. Τέλος πάντων ό,τι θέλουμε θα κάνουμε.

Ναι, είμαστε καραγκιόζηδες. Κι εσείς είστε ηλίθιοι που μας ψηφίζετε. Εντάξει προσπαθούμε κι εμείς να μείνετε ηλίθιοι. Αλλά τό ‘χετε και μέσα σας. Και τι να ψηφίσετε όμως κι εσείς. Εμάς θα ψηφίσετε. Αφού δεν υπάρχουν άλλοι. Ε, καλά, μην το χοντραίνουμε. Άμα υπήρχαν πραγματικά άλλοι δεν θα σας αφήναμε να ψηφίσετε. Έλα, ηρεμήστε. Γιατί ανησυχείτε; Δεν το μάθατε πια; Και να σας βουλιάξουμε πάλι εμείς θα σας σώσουμε. Έτσι πάει ο κόσμος. Οπότε… δεν καταλαβαίνουμε γιατί τρελαίνεστε.

Γρηγόρης Παπαδογιάννης

*πίνακας: Vincent van Gogh: Old Man in Sorrow (On the Threshold of Eternity)

Advertisement