Φθινοπωρινά βιβλία!

Το eyelands υποδέχεται το φθινόπωρο παρουσιάζοντας τρία βιβλία, ένα είναι ήδη έτοιμο, και τα επόμενα δύο έρχονται σύντομα. Τα Μαθήματα από τους Έλληνες, της Γκέιλ Σίντονι Σόμπατ είναι εδώ! Το μεγάλο βραβείο από το Eyelands Book Awards 2020 στην κατηγορία unpublished books εκδόθηκε από τις Παράξενες Μέρες! Αυτό άλλωστε είναι και το βραβείο για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Είναι μια εξαιρετική δίγλωσση έκδοση 170 σελίδων (μετάφραση: Γρηγόρης Παπαδογιάννης) όπου ο αναγνώστης μπορεί να απολαύσει την ποίηση της πολυτάλαντης και πολυταξιδεμένης συγγραφέως από τον Καναδά, μια ποίηση σύγχρονη, εύστοχη, με έντονο και το δραματικό και το σκωπτικό στοιχείο, ποίηση που παίρνει αφετηρία από την Αρχαία Ελλάδα γεγονός που κάνει το βιβλίο ακόμη πιο οικείο και ενδιαφέρον. Είναι εκπληκτική η γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας αλλά και ιστορίας και μυθολογίας που έχει κατακτήσει και αποτυπώσει με τα ποιήματά της η Γκέιλ Σίντονι Σόμπατ.

Αυτή είναι μόνο η αρχή, αφού θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα το Χάπι Εντ, το βιβλίο με τα κείμενα της Άμμου -το φεστιβάλ που διοργανώνεται εδώ και επτά χρόνια με τη συμμετοχή και συνεργασία του eyelands αλλά και το βιβλίο με τα διηγήματα από το 7ο Εργαστήρι γραφής με προσωρινό τίτλο: Ιστορίες στις ράγες.

Σημειώνουμε ακόμη ότι αυτή τη χρονιά και μέχρι την άνοιξη της επόμενης, οι Παράξενες Μέρες έχουν προγραμματίσει την έκδοση τριών βιβλίων Ελλήνων συγγραφέων, που όλοι έχουν το κοινό στοιχείο της διάκρισης στον διαγωνισμό διηγήματος του eyelands. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η εργασία της μετάφρασης άλλων δύο μυθιστορημάτων που βραβεύτηκαν στο Eyelands Book Awards. Τη «Μουσική της Εξορίας», (μεγάλο βραβείο στην κατηγορία published books) Jennifer Steil και η «Σαυρούλα» της Robin Martin (Three Rock Prize).

Κι όλα ξεκίνησαν πριν από 11 χρόνια με τον διαγωνισμό διηγήματος του eyelands. Δεν υπάρχει πια, αλλά οι εποχές αλλάζουν. Ο διαγωνισμός έκανε τον κύκλο του. Κάτι πιο σύγχρονο και ίσως καλύτερο θα τον αντικαταστήσει την ερχόμενη άνοιξη!

Advertisement