Ανοιξιάτικα βιβλία!

Οι παράξενες μέρες υποδέχονται την άνοιξη του 2022 με τρία ολοκαίνουργια βιβλία. Τα βιβλία αυτά έρχονται να εμπλουτίσουν τις σειρές μας με συγγραφείς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο. Πρόκειται για τρία βραβευμένα βιβλία που καλύπτουν πολλές και διαφορετικές πτυχές της λογοτεχνίας της ιστορίας αλλά και της ζωής γενικότερα.

Τα δύο απο αυτά έχουν άμεση σχέση με το eyelands αφού πρόκειται για βιβλία βραβευμένων συγγραφέων στους διαγωνισμούς μας. Ο Θεοχάρης Λιβιεράτος πήρε το πρώτο βραβείο στον 10ο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος ενώ η Τζένιφερ Στέιλ το μεγάλο βραβείο στα eyelands book awards 2020.

Υπεράνω πάσης υποψίας ονομάζεται το βιβλίο με πέντε αστυνομικά διηγήματα του Θεοχάρη Λιβιεράτου, ο συγγραφέας που πήρε το μεγάλο βραβείο στον 10ο και τελευταίο διεθνή διαγωνισμό διηγήματος του eyelands (ελληνικό τμήμα) το 2020. Η έκδοση του βιβλίου του δεν ήταν υποχρέωση, ήταν επιλογή καθώς η γραφή του υπηρετεί με άψογο τρόπο το συγκεκριμένο είδος, διατηρώντας παράλληλα τη λογοτεχνική του αξία. Συναρπαστικές ιστορίες με κυρίαρχο στοιχείο το σασπένς αλλά και υπόδειγμα καθαρής ρεαλιστικής γραφής.
σειρά: Παράξενες μέρες στην Ελλάδα -40.

Ανάσα στο μάρμαρο είναι το βιβλίο της Λιθουανής Λάουρα Σίντια Τσερνιαουσκάιτε (γεννημένη το 1976) είναι η πρώτη από τη χώρα της που τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα της γενιάς της. Το μυθιστόρημά της δεν ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της εγκεφαλικής αφήγησης. Αντίθετα προκαλεί τον αναγνώστη να ακολουθήσει την οδυνηρή αλλά αναπόφευκτη πορεία μέσα από οδυνηρές καταστάσεις για να οδηγηθεί τελικά στη λύτρωση. Το βιβλίο μεταφράστηκε από τον Σωτήριο Σουλιώτη.
σειρά: Παράξενες μέρες στην Ευρώπη -10

Η μουσική της εξορίας είναι ένα πολυσύνθετο ιστορικό μυθιστόρημα της Τζένιφερ Στέιλ που περιγράφει τα βιώματα μιας νεαρής Εβραίας από την Αυστρία μέσα από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την φυγή της στη Λατινική Αμερική και την ακολουθεί ως τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Το μυθιστόρημα που εκδόθηκε από την Viking Press  κέρδισε το μεγάλο βραβείο στα Eyelands Book Awards το 2020. Η μετάφρασή του στα ελληνικά έγινε από τον Γρηγόρη Παπαδογιάννη.
σειρά: Παράξενες μέρες στον κόσμο -16

Advertisement