Αλίσια Χόκανσον: Φθαρτός κόσμος

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο το eyelands δημοσιεύει κάθε εβδομάδα ένα απόσπασμα από τα βραβευμένα βιβλία του διαγωνισμού Eyelands book awards, για να πάρουν μια  γεύση οι Έλληνες αναγνώστες από τα βιβλία που διακρίθηκαν. Ξεκινήσαμε με ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Η γέφυρα πάνω από το Νερέτβα» του Ντζάγκο Γουάιλι που πήρε το μεγάλο βραβείο στην κατηγορία των βιβλίων που δεν έχουν εκδοθεί – και τώρα παρουσιάζουμε ένα ποίημα από το άλλο μεγάλο βραβείο, την ποιητική συλλογή της Αλίσια Χόκανσον «Φθαρτός κόσμος» που πήρε την διάκριση αυτή στην κατηγορία των βιβλίων που έχουν εκδοθεί. Και αυτό το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Παράξενες Μέρες μέσα στο 2022.

Alicia Hokanson

Η Ευρυδίκη, τον χειμώνα

Σήμερα βαθύς παγετός στο λιβάδι με τους ασφοδέλους και τα παιδιά φωνάζουν:

Μοιάζει με χιόνι.

Αμυδρά θυμάμαι έναν ενθουσιασμό σαν τον δικό τους – αυτή τη χαλαρή φωτιά στο αίμα.

Παρακολουθώ τον Πορθμέα στο μαύρο ποτάμι να ψάχνει να πάρει τα νομίσματα από τα στόματα των νεκρών. Τα χέρια του μόλις που μπορούν να τα κρατήσουν,

αλλά βλέπω πόσο πολύ θέλει να νιώσει το αστραφτερό βάρος τους.

Σε αυτό το μέρος όλα χάνονται και φεύγουν μακριά – ακόμα και το κυνηγόσκυλο που τριγυρνάει στην όχθη

είναι μόνο γρυλίσματα και πόζα.

Αν και παρακάλεσα τη θεά

για κάποιο μικρό απομεινάρι της άλλης μου ζωής, δεν μπορεί να βοηθήσει. Είναι μόνο ένα ψυχρό, χλωμό κορίτσι που του λείπει η μητέρα του.

Ξέρεις τι λαχταρώ…

νότες κατά μήκος της βαθιάς χορδής ανάμεσα στο στήθος και το μηρό,

αυτό που για λίγο απομακρύνει έναν θάνατο

αν το χέρι σου φύγει, αυτό που φωλιάζει στο πλάι μου.

Τι αναστάτωση της γης και του ουρανού-

μέχρι να ανοίξουμε τα μάτια μας, κι ύστερα πάλι θα βρεθούμε στον κόσμο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννημένη στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, η Alicia Hokanson μεγάλωσε εξερευνώντας τις παραλίες, τα δάση και τα νησιά του Puget Sound, τα οποία της ενέπνευσαν ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον φυσικό κόσμο. Το πρώτο της βιβλίο, Mapping the Distance, επιλέχθηκε από την Carolyn Kizer για το βραβείο έκδοσης της King County Arts Commission. Έχει επίσης εκδώσει δύο βιβλία, το Phosphorous και το Insistent in the Skin, και ποιήματά της έχουν εμφανιστεί σε μεγάλη ποικιλία περιοδικών και ανθολογιών. Η πιο πρόσφατη συλλογή της, με τίτλο Perishable World, εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2021.  Με την ολοκλήρωση του B.A. και του μεταπτυχιακού της στα Αγγλικά στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, η Αλίσια ακολούθησε σταδιοδρομία εκπαιδευτικού σε διάφορους χώρους, από τη δουλειά με μαθητές γυμνασίου στη Νότια Αυστραλία έως τη διδασκαλία των τάξεων 1-8 σε ένα σχολείο ενός δωματίου σε ένα απομακρυσμένο νησί στην πολιτεία της Ουάσιγκτον. Πέρασε τα τελευταία 27 χρόνια της καριέρας της διδάσκοντας αγγλικά στο Γυμνάσιο στο Σιάτλ και ανακηρύχθηκε River of Words Poetry Teacher το 2003 για το έργο της με τους νέους συγγραφείς. Τώρα αφιερώνει τον χρόνο της στο γράψιμο, το διάβασμα και την υπεράσπιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής δικαιοσύνης.

Advertisement