Κερτ Λακς /Συστατική επιστολή

Από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο το eyelands δημοσιεύει κάθε εβδομάδα ένα απόσπασμα από τα βραβευμένα βιβλία του διαγωνισμού Eyelands book awards, για να πάρουν μια  γεύση οι Έλληνες αναγνώστες από τα βιβλία που διακρίθηκαν. Το απόσπασμα αυτής της εβδομάδας ανήκει στη συλλογή διηγημάτων που πήρε βραβείο στην κατηγορία  published books

Κερτ Λακς

Συστατική επιστολή

Προς κάθε ενδιαφερόμενο:

Είναι χαρά μου να προτείνω τον Κερτ Λακς για απασχόληση στην εταιρεία σας. Γνωρίζω τον Κερτ σχεδόν έξι χρόνια και μπορώ να πω ειλικρινά ότι δεν γνωρίζω κανέναν άλλο Κερτ για σχεδόν τόσο καιρό.

Ο Κερτ ήταν με την εταιρεία μας, Pendleton Tool & Die Co., για πεντέμισι από αυτά τα χρόνια. Η απασχόλησή του μαζί μας έληξε φιλικά και με κοινή συμφωνία μεταξύ των δύο μερών και του Έβδομου Περιφερειακού Εφετείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην πραγματικότητα, ο Κερτ ήταν τόσο αφοσιωμένος που σταματούσε να έρχεται κάθε πρωί μόνο όταν του αφαιρούσαν το γραφείο και άλλαζαν τις κλειδαριές. Κάθε τόσο, νομίζω ότι βλέπω το πρόσωπό του πίσω από μια σχάρα εξαερισμού.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του μαζί μας, ο Κερτ κατείχε μια σειρά από θέσεις που αντικατοπτρίζουν το φάσμα των ταλέντων και των αρμοδιοτήτων του: διοικητικός βοηθός, βοηθός του διαχειριστή, βοηθός βοηθού διαχειριστή, συνεργάτης βοηθού διαχείρισης και υπάλληλος αρχειοθέτησης. Αν και θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι εκτέλεσε όλα του τα καθήκοντα, θα ήταν απολύτως δίκαιο να πούμε ότι ενδιαφέρθηκε για όλα εξίσου. Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια συνέπεια και ένας ρυθμός στην απόδοση της δουλειάς του Κερτ που δεν έχω ξαναδεί σε έναν ζωντανό υπάλληλο –  θα έλεγα ότι είχε μια σχεδόν υπερφυσική αίσθηση ηρεμίας. Υπήρχαν στιγμές που μόνο ένας καθρέφτης κρατημένος στα ρουθούνια του  αποκάλυπτε το φλογερό πνεύμα και την παλλόμενη διάνοια μέσα του.

Θεωρώ τον Κερτ εξ ολοκλήρου υπεύθυνο για την έμπνευση για την πρόσφατη αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού μας. Η ικανότητά του στη δημιουργική αυτοέκφραση, με την οποία μετέτρεψε μια τριετία εμπειρίας σε κρατικό αναμορφωτικό ίδρυμα σε υλικό για μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ, ήταν μια συνεχής πηγή διασκέδασης.

Ενώ μερικοί άνθρωποι περιγράφονται εύκολα με φράσεις όπως «με όλη τους την καρδιά» ή «με όλο τους το κεφάλι», ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψεις τον  Κερτ είναι «με όλες του τις χειρονομίες». Από ένα φιλικό χτύπημα στο πίσω μέρος μέχρι το φιλικό χτύπημα στο στήθος, άγγιξε τις γυναίκες συναδέλφους του με περισσότερους τρόπους από ό,τι οι περισσότερες από αυτές είχαν γνωρίσει ποτέ.

Ήταν όμως κοντά και στους άντρες συναδέλφους του: στην πραγματικότητα, σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε ένα πιστόλι αναισθητοποίησης για να ξεκολλήσει από αυτούς. Υπήρχαν κάποιοι που δοκίμασαν την εμπειρία της φιλοξενίας στο σπίτι του Κερτ όχι πάντα με τις κατάλληλες συνθήκες. Αλλά κατά τη γνώμη μου δεν πέρασε ποτέ το πολύ σημαντικό όριο μεταξύ της απόπειρας ανθρωποκτονίας πρώτου βαθμού και φόνου.

Ζηλεύω την επόμενη εταιρεία που προσθέτει τον Κερτ στη μισθοδοσία της. Γιατί; Επειδή η πρόσληψη του Κερτ είναι σαν να αποκτάς δωρεάν νομική εκπαίδευση. Μπορεί να νομίζετε ότι καταλαβαίνετε το πρώτο άρθρο του Συντάγματος, αλλά στοιχηματίζω ότι δεν είχατε ιδέα ότι ένας εργαζόμενος έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκπέμπει ξαφνικές, διαπεραστικές κραυγές και εκκωφαντικές βωμολοχίες δίπλα σε έναν συνάδελφο που χειρίζεται βιομηχανικό λέιζερ.

Ο Κερτ επέδειξε επίσης μια ασυνήθιστη προθυμία και ικανότητα να ακολουθεί οδηγίες – όχι τις οδηγίες μου αλλά, μάλλον, αυτές που έπαιρνε από τη φωνή στο κεφάλι του.

Η επιρροή του Κερτ σε όλους στην εταιρεία μας ήταν τόσο εκτεταμένη που εξακολουθούν να υπάρχουν υπάλληλοι που δεν θα ξεκινήσουν τα αυτοκίνητά τους χωρίς πρώτα να ελέγξουν κάτω από το καπό. Ρωτάτε πώς και γιατί ο Κερτ έφυγε από την εταιρεία μας. Δυστυχώς, μια δικαστική απόφαση με εμποδίζει να μοιραστώ όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά μπορώ να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι προτείνω ανεπιφύλακτα τον Κερτ ως μια πολυμήχανη και ακούραστη προσθήκη σε κάποια άλλη εταιρεία. Οποιαδήποτε άλλη εταιρεία.

Με εκτίμηση,

Thomas R. Pendleton Πρόεδρος

Pendleton Tool & Die

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο  Κερτ Λακς (kurtluchs.com) έχει δημοσιεύσει ποιήματα στο Plume Poetry Journal, στο The Sun Magazine και στο London Grip. Κέρδισε το βραβείο Pushcart 2022, καθώς και το 2019 Atlanta Review International Poetry Contest. Έχει γράψει χιουμοριστικά κείμενα για το New Yorker, το Onion και το McSweeney’s Internet Tendency. Έχει γράψει επίσης κωμικά κείμενα για τηλεοπτικές εκπομπές  (Politically Incorrect με τον Bill Maher και The Late Late Show με τον Craig Kilbourn) και το ραδιόφωνο (American Comedy Network). Η χιουμοριστική συλλογή του, It’s Funny Until Someone Loses an Eye (Then It’s Really Funny) (2017) και η ποιητική του συλλογή, Falling in the Direction of Up (2021), κυκλοφορούν και οι δύο από τις εκδόσεις Sagging Meniscus Press. Η ποιητική του συλλογή One of This Things Is Not Like the Other (2019), έχε εκδοθεί από την Finishing Line Press. Ζει στο Portage του Μίσιγκαν.

Advertisement