Events

λογότυπο μικρότερο

11ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ»

15- 29 Μαΐου 2022

Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ

 

To μοναδικό παγκοσμίως πολιτιστικό σιδηροδρομικό Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ», πιστό στο ετήσιο ανοιξιάτικο ραντεβού του από τον Μάιο του 2011, οργανώνεται και φέτος από την Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ για 11η χρονιά. Νέες καλλιτεχνικές ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες δημιουργούν και παρουσιάζουν καθημερινά επί ένα συνεχές δεκαπενθήμερο performances σύντομης διάρκειας (10-30 λεπτών) από την Κυριακή 15 Μαΐου έως και την Κυριακή 29 Μαΐου 2022.  Στα 11 αυτά χρόνια, το ξεχωριστό αυτό Φεστιβάλ που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε η Τατιάνα Λύγαρη, αναδεικνύει, ενθαρρύνει και προωθεί νέους καλλιτέχνες και ομάδες από τους χώρους του Θεάτρου, της Μουσικής, του Χορού και των Εικαστικών προσφέροντας βήμα έκφρασης και δημιουργίας αλλά και έναυσμα για νέες συνεργασίες σε περισσότερες από 170 ταλαντούχες νεανικές ομάδες με συνολικά περισσότερους από 700 καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της Τέχνης (Θέατρο, Μουσική, Χορός, Εικαστικά, Φωτογραφία, Κινηματογράφος, Video-Art κ.λπ.).

Πυρήνας του Φεστιβάλ και πηγή έμπνευσής του υπήρξε αρχικά το New Wagon του Τρένου στο Ρουφ με τα 12 κουπέ (compartments), από όπου πήρε και την ονομασία του. Στην πορεία, καθώς αυξήθηκε ο αριθμός των συμμετεχόντων καλλιτεχνών και των performances, προστέθηκε και κάθε απρόβλεπτος, σκηνικός και μη σκηνικός χώρος της Αμαξοστοιχίας. Φέτος, εκτός των υπολοίπων χώρων, προστίθεται και το πλήρως εξοπλισμένο υπαίθριο stage που διαθέτει πλέον η απλόχωρη Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ.  Σχετικά με τη φετινή 11η διοργάνωση του Φεστιβάλ η καλλιτεχνική διευθύντριά του Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει:

«Το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ» απευθύνεται σε καλλιτέχνες από όλες τις μορφές της τέχνης και μπορεί να περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, χορευτικές performances, stand up comedy κα. Φέτος ο προβολέας φωτίζει κυρίως το Θέατρο με πληθώρα θεατρικών παραστάσεων σύντομης διάρκειας αλλά περιλαμβάνει και εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, παραστάσεις χορού και μουσικά live. Η φετινή θεματολογία ποικίλει, κυρίως όμως μετατοπίζεται σε θέματα πιο κοινωνικά και πολιτικά όπως ο ρατσισμός, το προσφυγικό, η μετανάστευση, τα ηθικά διλήμματα σε καιρό πολέμου, η αναζήτηση δικαίωσης του ατόμου απέναντι σε αυθαιρεσίες και λιγότερο σε θέματα ανθρωποκεντρικά όπως πχ. η μετάβαση από τη ζωή στον θάνατο κ.ά. Το τρένο βέβαια, όπως πάντα, όχι μόνο ως περιβάλλων χώρος αλλά και ως σύμβολο μετακίνησης και διαδρομής, είναι πάντα κυρίαρχο και αποτελεί πρόκληση έμπνευσης και δημιουργικότητας για τους καλλιτέχνες.»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Τατιάνα Λύγαρη

λογότυπο μικρότερο

ΚΑΝΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ

 46 Χρόνια μετά ο Θανάσης Νικόπουλος και ο Νίκος Τουλιάτος θυμούνται.

 

‘’Εμείς δεν ξέρουμε τι είναι η ομίχλη. Εμείς που λες όλα τα φτιάχνουμε στο φως.’’ – Γειτονιές του Κόσμου

Μια παράσταση – αφιέρωμα στον αγαπημένο μας ποιητή Γιάννη Ρίτσο . Το πρώτο μέρος περιέχει μελοποιημένα ποιήματα και κείμενα από τη ρομαντική του περίοδο με συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, Χρήστου Λεοντή και Θανάση Νικόπουλου. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί όλο το έργο του Θάνου Μικρούτσικου ‘’ H Καντάτα για τη Μακρόνησο’’ σε θεατρική μεταφορά.

Πρεμιέρα : Κυριακή 1 Μαΐου
Παραστάσεις : 1 , 7 , 14 , 21 ,28 Μαΐου στις 21.30
Χώρος Τέχνης ΠΡΑΞΙΣ Γενναίου Κολοκοτρώνη 12 Κουκάκι Γενική είσοδος : 10 ευρώΠληροφορίες – κρατήσεις: 6986118744

Ταυτότητα Παράστασης:

Σκηνοθεσία , κρουστά : Νίκος Τουλιάτος
Πιάνο , διασκευή μουσικών έργων , φωνή : Θανάσης Νικόπουλος
Συμμετέχουν οι : Αρετή Αμανατίδου , Δανάη Γραμμένου, Μιχαέλα Δάβιου, Χρύσα Δέσκου, Νατάσα Θεοδωράκη , Σοφία Καλαποθάκη , Ευγενία Μοράκη  Φωτισμοί :Μάριος Τσουμάρης

λογότυπο μικρότερο

KINO_ATHENS_logo_vertical_black

Το KINO Athens σε συνεργασία με το Bios, διοργανώνουν κάθε Πέμπτη προβολές με ελεύθερη είσοδο. To KINO Athens, μέλος του Athens Culture Net (ACN) του Δήμου Αθηναίων, είναι μιας διεθνής πλατφόρμα διοργάνωσης προβολών, που γεφυρώνουν το σινεμά με τις εικαστικές τέχνες, μέσω του ήχου και της κινούμενης εικόνας, προ(σ)καλώντας τους θεατές να επαναπροσδιορίσουν τα όσα ήξεραν μέχρι τώρα για τις οπτικές τέχνες. To KINO Athens εμπνέεται από τη μακροχρόνια ιστορία των εναλλακτικών art spaces της Νέας Υόρκης και εξερευνά συνεχώς νέους τρόπους αναπαράστασης, συνδυάζοντας τα διάφορα είδη τέχνης με το πειραματικό σινεμά και το ντοκιμαντέρ.

MONTHLY_PROGRAMME_MAY_2022

Πιστό στον στόχο του, ώστε να αποτελέσει ένα ζωντανό film society, με την προβολή σύγχρονων έργων που ενθαρρύνουν τον διάλογο και τη συλλογικότητα, το KINO Athens διοργανώνει για τον Μάιο ένα αφιέρωμα σε ανεξάρτητους Αμερικανούς σκηνοθέτες, με τις τρεις από τις τέσσερις ταινίες του αφιερώματος να προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, προσκεκλημένοι του κινηματογραφικού χώρου θα βρεθούν στον χώρο του Bios Cinémathèque για να μιλήσουν τις ταινίες και να συντονίσουν τα online Q & A μετά από κάθεπροβολή.

λογότυπο μικρότερο

O Rous live στο Gazarte Roof Stage

Παρασκευή 20 Μαΐου

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων μυσταγωγικών εμφανίσεων σε όλη τη χώρα, ο Γιώργος Ρους επιστρέφει στην Αθήνα, στο Gazarte Roof Stage, την Παρασκευή 20 Μαΐου! Ξεκινώντας δώδεκα χρόνια πριν, με μια κιθάρα στις αποσκευές του, o Γιώργος Ρους μοιραζόταν τα τραγούδια του με το κοινό σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Έτσι και φέτος, μετά από μια παράξενη χρονιά που δεν θα μοιάσει ξανά με καμία άλλη, ταξιδεύει και πάλι με συνοδό την κιθάρα του, έχοντας μαζί του μουσικές εκπλήξεις και δίνοντας το σύνθημα πως όλα είναι μια αρχή.

Συστήθηκε το 2010 ως Rous μέσα από τη μεγάλη ραδιοφωνική επιτυχία «Εξαιρέσεις». Αμέσως μετά ακολούθησε ο πρώτος του ομώνυμος δίσκος. Το «Κόκκινο φως», οι «Μαριονέτες», το «Άδικο στο σώμα», η «Ιδιαίτερη σχέση», μας οδήγησαν πιο βαθιά στον κόσμο του, αποκαλύπτοντας έναν καλλιτέχνη με ξεχωριστό μουσικό στίγμα, δίνοντας αργότερα τη σκυτάλη σε τραγούδια όπως το «Λουλούδι του δρόμου», «Εσύ», «Γκύζη» κ.ά. με την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του «Rous II» (2017). Έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού, τόσο στη σκηνή, όσο και ως τραγουδοποιός, όπως, Χάρις Αλεξίου, Γιάννης Κότσιρας, Χρήστος Θηβαίος κ.ά, γράφοντας παράλληλα μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Ώρα προσέλευσης: 20:30/ Ώρα έναρξης: 21:30

λογότυπο μικρότερο

FAUST Bar-Theatre-Arts

 PAN!K at the Opera_cover event_faust 7.4.jpg

Ο χαρισματικός performer Tenorman, μετά από 19 χώρες και 800 εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο με τους Opera Chaotique, συνεργάζεται με δύο σπουδαίους μουσικούς που έχουν χαράξει τη δική τους πορεία!

Με τον βιρτουόζο ντράμερ Βαγγέλη Καλαμάρα και τον ξεχωριστό τσελίστα Σταύρο Παργινό, δημιουργούν ένα μοναδικό στο είδος του σχήμα! Τους PAN!K at the Opera με την παράσταση “Spaceman”.

Με ανατρεπτικό στυλ, εκκεντρικό χιούμορ, αλληλεπίδραση με το κοινό, εκρηκτικές μουσικές αλχημείες, θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, πρωτότυπες συνθέσεις και τρελά πειραγμένες διασκευές, σε μια μοναδική παράσταση που ακροβατεί από το γέλιο στη συγκίνηση, από την κωμωδία στο δράμα!

Στα ίχνη των David Bowie, Tom Waits, με μουσικές άλλοτε cool σοφιστικέ, άλλοτε mellow αλλά με δεξιοτεχνία, άλλοτε αγνές ή άγριες· πρωτόγονες. Μυρίζουν ζωή!

Spaceman

 

Ένας άνθρωπος του σύμπαντος. Ένας εξωγήινος.

Τρέχει στο χώρο, στο χρόνο. Κυνηγά να βρει την ψυχή, την ειρήνη, την ελευθερία, την έκφραση, την δημιουργία, την έκρηξη, τη γαλήνη.

Πλανήτες, ατμόσφαιρες, θάλασσες, βουνά, άνοιξη!

Παιδί, νέος, ώριμος, γέρος, δίχως όμως σειρά.

Ψάχνει τη θέση του σε αυτόν τον κόσμο. Ανακαλύπτει τις δυνάμεις του. Υπερφυσικές!

Μπορεί ένας υπερήρωας να έχει φοβίες;

Προσγείωση! Πού όμως; Φτάνει στη Γη. Απόγνωση, χαρά, λύπη, γέλιο, απογοήτευση, έρωτας, ματαιότητα, γονιμότητα, φίλοι. Κάθε προσπάθεια τα εμπεριέχει όλα. Η σειρά τους, η σειρά είναι το παν· διαφορετική για τον καθένα, η σειρά δημιουργεί ισορροπία, χάος, σουρεαλισμό!!

Μέχρι να γνωρίσει τον εαυτό του και να ταξιδέψει στον κόσμο.

Μια μάχη ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι. Ανάμεσα στον Θεό και στον Διάβολο.

Spaceman για να δούμε, θα τα καταφέρεις σε αυτό το ταξίδι;

……………………………………………………………….

Οι PAN!K at the Opera είναι οι:

Tenorman Γιώργος Τζιουβάρας: Φωνή, Πιάνο, Αφήγηση

Βαγγέλης Καλαμάρας: Ντραμς

Σταύρος Παργινός: Τσέλο

Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Μουσικός

Οργάνωση παραγωγής: Cricos

**

λογότυπο μικρότερο

Μουσικές προβολές τον Απρίλιο

στο KINO Athens

KINO_ATHENS_logo_vertical_black

Ημερομηνία & Ώρα: Πέμπτη 7, 14 Απριλίου 2022| 21.00

Χώρος: Bios Cinémathèque (Πειραιώς 84, Αθήνα 10435)

Είσοδος: Ελεύθερη

Κρατήσεις θέσεων: 210-3425335

Bios Menu: 12,50€ (απαραίτητη η προκράτηση)

Website: https://www.kinoathens.org/screenings

Email: bios@bios.gr, info@kinoathens.org

Το KINO Athens σε συνεργασία με το Bios, διοργανώνουν κάθε Πέμπτη προβολές στον χώρο του Bios Cinémathèque. Οι προβολές πλαισιώνονται με Online – Live Q&As από τους δημιουργούς τους, ενώ οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς και αγγλικούς υποτίτλους.  Επιπλέον, οι προβολές του Απριλίου θα συνοδεύονται από το γευστικό Burger Μenu του Chez Bios, συνδυάζοντας την κινηματογραφική εμπειρία με την απόλαυση του αγαπημένου comfort food!

To KINO Athens, μέλος του Athens Culture Net (CAN) του Δήμου Αθηναίων, είναι μιας διεθνής πλατφόρμα διοργάνωσης προβολών, που γεφυρώνουν το σινεμά με τις εικαστικές τέχνες, μέσω του ήχου και της κινούμενης εικόνας, προ(σ)καλώντας τους θεατές να επαναπροσδιορίσουν τα όσα ήξεραν μέχρι τώρα για τις οπτικές τέχνες. Στόχος της είναι να αποτελέσει μια ζωντανή κινηματογραφική κοινότητα, με την προβολή σύγχρονων έργων, που ενθαρρύνουν τη διαπολιτισμικότητα και την ανάδειξη καινοτόμων μέσων έκφρασης, υπό το πρίσμα της συλλογικότητας και της συνεργασίας.

Ο Απρίλιος στο KINO Athens είναι γεμάτος μουσική, με δύο προβολές που θα πραγματοποιηθούν στις 7 και 14 Απριλίου αντίστοιχα. Ιδιαίτερα για την προβολή στις 7 Απριλίου, μετά την προβολή της ταινίας “Le Choc du Futur” – “Το Σοκ του Μέλλοντος”, η οποία παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας Marc Collin και dj set στο Bios με τη Μαριλένα Ορφανού (Loo).

Περισσότερες πληροφορίες για τις προβολές: https://www.kinoathens.org/screenings

Πρόγραμμα Προβολών

Απρίλιος 2022

1) ΠΕΜΠΤΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | 21.00

Le Choc du Futur| Το Σοκ του Μέλλοντος by Marc Collin

Γαλλία, 2018, 84’ | Γλώσσα: γαλλικά | Υπότιτλοι: ελληνικά, αγγλικά

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=ntF9slWcTrQ&t

Σύνοψη:

Στο Παρίσι του 1978, οι παλιότερες μουσικές φόρμουλες δε συναρπάζουν πλέον τους ακροατές, οι οποίοι αναζητούν νέες μουσικές διεξόδους. Έτσι, η Άνα μέσα από τη μουσική της προσπαθεί να δημιουργήσει τη μουσική του μέλλοντος, που θα διαμορφώσει τις επόμενες δεκαετίες. Σε μία ανδροκρατούμενη κατά τ’ άλλα βιομηχανία, η ταινία αποτελεί μια ωδή στις πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής, δημιουργώντας ένα δράμα με επίκαιρη φεμινιστική ματιά.

Πρωταγωνιστούν:

Alma Jodorowsky, Philippe Rebbot, Laurent Papot, Elli Medeiros, Clara Luciani, Teddy Melis, Corine

Σκηνοθεσία, Μουσική: Marc Collin

Σενάριο: Marc Collin, Elina Gakou-Gomba

Ήχος: Stéphane Gessat

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Stefano Forlini

Μοντάζ: Yann Malcor

Παραγωγή: Nebo Productions, The Perfect Kiss Films, Sogni Vera Films

Για τον σκηνοθέτη:

Ο Marc Collin (1971) είναι Γάλλος μουσικός, συνθέτης και παραγωγός δίσκων. Είναι γνωστός ως συνιδρυτής του συγκροτήματος Nouvelle Vague. Το 2003, ξεκίνησε ένα project προσαρμογής των post-punk κλασικών κομματιών της εφηβείας του σε ύφος bossa nova, reggae κ.λπ. Ο κύριος στόχος του ήταν να αποδείξει ότι η εξίσωση “New Wave = Bossa Nova = Nouvelle Vague” είναι δυνατή, αφού αυτί οι τρεις όροι έχουν κυριολεκτικά την ίδια σημασία.

Έτσι, το πρώτο άλμπουμ των Nouvelle Vague (υπό τη διεύθυνση του συνιδρυτή του συγκροτήματος Olivier Libaux) κυκλοφόρησε το 2004. Ακολούθησαν περισσότερα άλμπουμ, με τη συμμετοχή πολλών καλεσμένων, όπως ο Martin Gore (Depeche Mode), ο Terry Hall (the Specials), η Vanessa Paradis, ο Julien Doré και ο Charlie Winston.

Το “Shock of the Future” είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, που εξερευνά τις απαρχές της ηλεκτρονικής μουσικής και τη συμβολή των γυναικών σε αυτή.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει Q&A με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Marc Collin και dj set από τη Μαριλένα Ορφανού (Loo).

2) ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ | 21.00

The Ballad of Genesis and Lady Jaye by Marie Losier

ΗΠΑ, 2011, 75’ | Γλώσσα: αγγλικά | Υπότιτλοι: ελληνικά, αγγλικά

Trailer:  https://www.youtube.com/watch?v=utOUDtietIw

Την προβολή θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Fern Silva.

Σύνοψη:

Πρωτοπόρ@ της industrial μουσικής σκηνής με τους Throbbing Gristle και τους Psychic TV,

μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας COUM που σόκαρε τη Μ. Βρετανία της δεκαετίας του 1970, και καλ@ φίλ@ του William Burroughs, ο Neil Andrew Megson είναι η Genesis P-Orridge. Το 1993 συναντά την Lady Jaye (Jacqueline Breyer) και κάπου εκεί, η μπαλάντα ξεκινάει κι αφιερώνεται στην άνευ όρων αγάπη, αφού γράφεται από δύο άτομα που αποφασίζουν να γίνουν ένα.

Κι αν έχουμε συνηθίσει η παραπάνω φράση να χρησιμοποιείται μεταφορικά, εδώ λαμβάνει κυριολεκτική υπόσταση, καθώς το ζευγάρι περνάει από αλλεπάλληλες επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου, έτσι ώστε να μοιάζουν όσο περισσότερο γίνεται μεταξύ τους, ονομάζοντας το φιλόδοξο καλλιτεχνικό τους project “Πανδρόγυνο”.

Σκηνοθεσία, Σενάριο, Διεύθυνση Φωτογραφίας, Μοντάζ: Marie Losier

Μουσική: Bryin Dall

Παραγωγοί: Steve Holmgren, Marie Losier, Martin Marquet

Παραγωγοί: Nebo Productions, The Perfect Kiss Films, Sogni Vera Films